TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398616 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 28, 2024, 02:36:48 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda desnog ramena  (Pročitano 19234 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Septembar 09, 2015, 05:47:06 pre podne »

Vazi PeĂ°a, javljaću kako bude išlo, nego interesuje me samo kada budem radio kontrakcije da li da mi ruka bude malo ispod nivoa ramena, pošto si spominjao da ugao kod vežbi bi trebao da bude negde oko 60-70 stepeni ako sam dobro razumeo, jel se to odnosi i na kontrakcije?
da, možeš tako raditi :-)
pozdrav, javi kako ide...
Sačuvana
stefanovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: Septembar 06, 2015, 10:34:48 posle podne »

Vazi PeĂ°a, javljaću kako bude išlo, nego interesuje me samo kada budem radio kontrakcije da li da mi ruka bude malo ispod nivoa ramena, pošto si spominjao da ugao kod vežbi bi trebao da bude negde oko 60-70 stepeni ako sam dobro razumeo, jel se to odnosi i na kontrakcije?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: Septembar 06, 2015, 05:08:46 posle podne »

Javi kako ide...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Septembar 06, 2015, 05:05:51 posle podne »

Mislim da mozes i 3 dana pocetni program sa mirovanjem, a onda da kreneš statičke kontrakcije...
Sačuvana
stefanovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Septembar 05, 2015, 06:46:50 posle podne »

Boli me samo u mirovanju, i to povremeno u toku dana, boli blago, pa proĂ°e, nemam nikakav bol na dodir, i nemam bol pri pokretima samom rukom, mogu da savijem ruku iza leĂ°a i iznad glave i da je normalno podižem i nema bola, samo u mirovanju, ja  inače imam taj problem da mi posle dve, tri nedelje mirovanja bol skoro nestane, osetim se spremno da mogu da radim sa bučicama, i počnem da radim i nema bola, ali posle par sati bol počinje, i osetim da me boli najviše sredina ramena, i prednji deo.Sada mi je skoro nestao bol, svakim danom mi je u mirovanju sve bolje, ovo je vec druga nedelja da odmaram, a što se otoka tiče nemam ga.Krenuću ovako kao što si mi predložio, kad proĂ°e tih pet dana mirovanja sa statičkim kontrakcijama, pa ću polako prelaziti na bučice.Ako imaš još koji savet tu sam.Pozdrav!   
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Septembar 05, 2015, 04:44:15 posle podne »

mislim da bi bilo najbolje da radiš:
- prvo 5 dana mirovanje led+gel
zatim 7-10dana program sa statičkim kontrakcijama+istezanje +led+gel
- posle program sa bučicama...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Septembar 05, 2015, 04:41:13 posle podne »

ovo je vežba istezanja za rame...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Septembar 05, 2015, 04:37:46 posle podne »

Program istezanja za ramena
Istezanja su važan deo lečenja, jer je za mišić važno da ima dužinu i elastičnost. Krut i skraćen mišić je sklon povredi. Vežbe istezanja se izvode uvek kada je mišić zagrejan, tj posle nekih vežbi tog mišića. Nije preporučljivo da se istezanja izvode pre treninga ili bez prethodnog zagrevanja. Istezanje se izvodi uvek polako, sa zadržajem u položaju zategnutosti mišića koji istežemo - nikada na cimanje. Zadržaj traje 45sec-1min, posle čega zatezanje pojačamo za 2-3cm, posle čega sledi ponovo zadržaj 45sec. Ovo se ponovi nekoliko puta u trajnju 5-10min. Važno je da se zaista velika pažnja posveti istezanju....
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Septembar 05, 2015, 02:55:47 posle podne »

Program vežbi statičkih kontrakcija za lečenje ramenog zgloba
- prednji potisak prave ruke na gore (sesti tako da rame bude blizu nivoa ploče od stola (ili rame22slično) ploča od stola se nalazi ispred nas, ruka prava u laktu ispružena ispred nas postavlja se na donju stranu ploče i polako se vrši pritisak prema gore šakom (ili dlan na gore, ili palac na gore)
- bočni potisak prave ruke na gore - izvodi se identično, samo sedimo tako da se ploča stola nalazi pored nas, a prava ruka je ispružena u stranu od tela, nadlanica na gore, vrši pritisak o donju stranu ploče od stola
- potisak za zadnje rame - stojeći pored uspravne stranice (nameštaj ili zid) postavljamo ispruženu ruku od tela na 45stepeni, nadlanica na gore, guramo o uspravnu prepreku ka nazad (kao da radimo letenje u pretklonu za zadnje rame)
- iz istog položaja radimo vežbu za rotatore - ruka savijena u laktu 90step, nadlaktica u telo, nadlanica oslonjena na nepomičnu uspravnu ovršinu, guramo u nazad, kao da vršimo spoljnu rotaciju.
pritisak vršimo 30 sec, doziramo lagano, ka jačem.... 3 serije za svaku vežbu...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Septembar 05, 2015, 02:52:29 posle podne »

Program u drugoj nedelji lečenja
Za sada je potrebno da se izbegava svako opterećenje ramena, osim izvoĂ°enja vežbi po programu. Izbegavati podizanje ruke iznad glave, spavanje na bolesnom ramenu, spavanje sa rukom iznad glave, nošenje nekog tereta bolesnom rukom. Potrebno je da se rame kompletno oporavi pre povratka u redovan trening, kako se ne bi obnovila povreda. Kada povreda nije u potpunosti sanirana, može doći do obnavljanja povrede i do prelaska povrede u hronično oboljenje, što značajno komplikuje dalje lečenje.
Program u drugoj nedelji treba da izgleda ovako:

- statičke kontrakcije
- istezanje
- led 3x na dan (obavezno posle vežbi/istezanja)
- posle leda gel lioton 2x na dan, a 1x na dan deeprelief
Statičke kontrakcije su kontrakcije mišića bez izvoĂ°enja pokreta u pravcu kontrakcije mišića (želja da se izvede pokret). Statičke kontrakcije se izvode protiv nepokretnog otpora tj neke prepreke (zid, deo nameštaja, sprava koja se ne pomera), izvoĂ°enje se vrši povećanjem pritiska tj voljne kontrakcije kao da se želi pomeriti predmet protiv koga se vrši kontrakcija, intenzitet kontrakcije se dozira - počinje se od laganog, pa se postepeno pojačava (po ponavljanima i danima izvoĂ°enja vežbi...). Važno je da je intenzitet uvek takav da ne izaziva bol i nelagodnost ni tokom vežbanja, ni posle... Uvek je važno da postoji potpuna kontrola pokreta i pritiska, tj da se ne primenjuje ne primereno velika sila statičke kontrakcije (nije cilj što jače, već na pravi način izvesti vežbu).
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Septembar 05, 2015, 02:44:30 posle podne »

Lečenje povreda ramena
Za početak potreban je prekid svih aktivnosti i bilo kakvih opterećenja ramena. Lokalno se lagano hladi rame 3x na dan bolno mesto po 7min sa ledom ili hladnim gelom (pakovanjem). Posle terapije ledom utrljava se lioton ili hepatrombin gel. Prekid aktivnosti je neophodan da se smiri i zaleči povreda. Ovaj početni period lečenja traje 5-7 dana, do prestanka bolova u ramenu – kako u miru, tako i pri većini pokreta. Ova faza je završena i može se preći u sledeću fazu kada je rame obezboljeno tj kada se bol u ramenu od povrede smanjio 80-90% (!!!)
- prekid opterećenja i mirovanje
- led lokalno na mesto bola 3-5x na dan po 7min
- posle leda utrlja se lioton gel
U ovoj fazi dolazi u obzir i primena kineziotejpinga i fizikalne terapije (struje, magneti...)
« Poslednja izmena: Septembar 05, 2015, 02:53:36 posle podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Septembar 05, 2015, 02:42:44 posle podne »

možeš slikati, da vidim kako izgleda otok...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Septembar 05, 2015, 02:40:18 posle podne »

da li ima bola u miru?
pri svakodnevnim pokretima boli?
da li boli na dodir?
Sačuvana
stefanovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Septembar 03, 2015, 03:18:28 posle podne »

Hvala Ognjene na programu, interesuje me samo jedno pitanje za sada, ja sam napravio pauzu dve nedelje, ali sam koristio hepatrombin a znam da treba lioton gel, e sad me interesuje da li treba da prvo opet primenjujem led i lioton 5-7 dana, pa tek onda da krenem na program, il mogu odmah da krenem sa vezbanjem pa da nastavim sa liotonom, i imam blagi bol jos uvek, interesuje me da li treba da sačekam da mi potpuno nestane bol pa da onda krenem na program, il mogu polako da počnem sa programom?Pozdrav!
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Septembar 03, 2015, 10:14:46 pre podne »

javi kako ide za 2-3 dana, ako imaš nejasnoća - pitaj...
 :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 17 upita.