TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 07:38:02 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 48 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda trbusnog zida bruh ili kila  (Pročitano 171734 puta)
pedjaftw
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #127 poslato: Februar 04, 2011, 03:21:46 pre podne »

Mozda se nisam dotako teme,ali ne vidim gde mogu na drugom mestu da dobijem odgovor na predstojece pitanje...:)
Pre nedelju dana sam pao i zadobio bol u predelu levog trbusnog zida,prvo sam mislio da je naprslo rebro ali su kasnije u bolnicy ustanovili da sam povredio slezinu...imao sam neki blazi oblik povrede(blazi od hematoma-ne secem se strucnog naziva povrede :D),stavili su mi dren i zadrzali radi preventive 3 dana...nije doslo do krvarenja,rezultati su mi bili dobri posle prvog dana kako na skeneru i ultrazvuku tako i krvna slika...Treniram americki fudbal i zanima me koliko dugo moram da pauziram?btw trenutno blagi bol osetim u predelu slezine samo kada napravim neki nagli pokret...Da li sa prestankom ovog blagog bola mogu da se vratim treningu??? Unapred Hvala!
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #126 poslato: Februar 03, 2011, 11:37:11 posle podne »

Svakako jačanje trbušnih mišića, kako pravih, kosih, tansverzalnih, rotatora trupa (stabilizatori trupa!). Često je tu problem u nedovoljnoj snazi stabilizatora trupa. Takodje, pojas na pravom mestu  :D  * kolko sam čuo nestavljanje pojasa je valjda i kažnjivo  :D
Pravilno doziranje težina!!! Koncentrišite se da nedižete težinu stomakom, već mišićima...
Ukoliko osetite bol u donjem stomaku, preponi pri dizanju težina, to je alarm da trebate da pripazite... Spustite loptu (kg), obratite pažnju na vašr trbušne mišiće i tehniku
Lep pozdrav  :)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #125 poslato: Februar 03, 2011, 11:27:40 posle podne »

na trbušnom zidu postoje slabe tačke, tj. mesta gde su mišići malo razdvojeni, pa postoji rizik od nastanka kile. Kila ili hernija predstavlja ispadanje sadržaja stomačne duplje na površini trbušnog zida. To obično izgleda u vidu loptice različite veličine. Najčešća mesta ispadanja kile su  u preponi i u predelu pupka. Uglavnom kila se spontano vrati, ili se prstima može potisnuti nazad. Kada se kila uklješti (ne može se vratiti) to predstavlja hitno stanje, za javljanje lekaru. Postojanje kile je razlog za razmišljanje o operaciji u narednih nekoliko meseci...
Razlozi za nastanak kile su: slabost muskulature, slabost vezivnog tkiva, preterana upotreba trbušne prese!
Trbušna presa -  stanje povišenog pritiska u stomačnoj duplji, tzv napinjanje (kao prilikom kijanja i kašljanja, pražnjenja debelog creva, pri porodjaju...). Do povišenog pritiska, tj aktiviranja trbušne prerse dovodi napinjanje trbušnih mišića (ne samo rektusa, već u značajnoj meri transverzusa u kombinaciji sa ostalima). Povišen pritisak opterećuje slabe tačke trbušnog zida, što sa vremenom dovodi do pojave kile...
Prva faza predstavlja otvoren kilni kanal (često u preponi), naziva se još i početna kila. Ovo stanje je povezano sa pojavom bolova bez vidljivih znakova kile. U tom trenutku još nema kile, ali postoji početno otvaranje kanala kojim kila jednog dana može kremuti
Rizik - kada trening u teretani, odnosno podizanje velikih težina (vrlo velikih!  :o ) umesto rada ciljnih miš grupa, zbog prevelike težine ili zamora mišića, kompenzujemo napinjanjem stomaka (tu je mesto čuvenog pojasa).
Sačuvana
miloradppp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #124 poslato: Februar 03, 2011, 03:12:16 posle podne »

Ovako....meni se desava bol u donjem delu stmaka,kada radim vezbu za donji deo ledja kada ispruzim ruke napred .Ne bolime dok radim,ali me boli ujutru.Inace dok radim ostale vezbe nemam te bolove.Idem u tertanu vec nekih godinu i po dana.Mislim da je verovatno pocetak kile,ali nasm siguran.Bio sam kod lekara opste prakse,on mi kaze da je to do misica,ali cu ici ponovo da trzim uputu kod specijaliste.Zanima me da li neko ima iskustvo sa ovim.
Sačuvana
SAJ
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #123 poslato: Novembar 12, 2009, 05:00:39 posle podne »

Hvala.
Sačuvana
mauzer
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #122 poslato: Novembar 12, 2009, 11:22:21 pre podne »

dobro je da si skinuo tu bedu sa vrata,zelim ti brz oporavak :)
Sačuvana
SAJ
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #121 poslato: Novembar 11, 2009, 11:16:09 pre podne »

Danas su me pushtili iz bolnice. Operisao sam kilu.
Nishta strashno samo malo vishe boli posle operaciuje, dan i noc i posle se bool smiri.
Hirurg mi reche da posle dva mjeseca mogu pochet ponovo da treniram.
Ako koga neshto konkretno zanima neka pita.
Sačuvana
mauzer
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #120 poslato: Novembar 07, 2009, 06:04:10 posle podne »

pa kako ojacati taj deo tu,koliko sam cuo tu nema misica oko njega... evo jednog simpaticnog teksta http://www.ehow.com/how_2056205_prevent-hernia.html
« Poslednja izmena: Novembar 07, 2009, 06:10:18 posle podne od strane mauzer » Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #119 poslato: Novembar 07, 2009, 02:26:24 posle podne »

Kloniti se keceva je dobra preventiva...Danijela ima li veze izletanje bruha/kile od umora,npr. radim ceo trening sa 60% 70% ali puno ponavljanja,da li to ima veze i ako se ne naprezem maksimalno opet se ekvivalentno umaram.

nisam baš razumela.. nravno da je dobro smanjiti težine... ali kvalitetno istezanje neće sprečiti bruh...
Sačuvana
NATURE
Napredni član
Van mreže Van mreže

Чекам васкрсење мртвих, и живот будућег веka

« Odgovor #118 poslato: Novembar 07, 2009, 02:47:29 pre podne »

Bio danas kod lekara.. Potvrdio je moje sumlje.. Imam herniu u pocetnoj fazi koja nije za operaciju.. Prvo sto je doktor rekao jeste:"ne idi u teretanu"... Ko da je to tako lako...
Za sada cu smanjiti tezine na cucnjevima i iskoraku, to je to.. Pa cu videti kako ce biti
Sačuvana
mauzer
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #117 poslato: Novembar 05, 2009, 05:45:19 posle podne »

Kloniti se keceva je dobra preventiva...Danijela ima li veze izletanje bruha/kile od umora,npr. radim ceo trening sa 60% 70% ali puno ponavljanja,da li to ima veze i ako se ne naprezem maksimalno opet se ekvivalentno umaram.
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #116 poslato: Novembar 05, 2009, 01:53:22 posle podne »

najbolje je ne naprezati se onda previše u tom smilsu... treba da radiš vežbe koje ti prijaju... pojas je ionako samo pomoćno sredstvo
Sačuvana
mauzer
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #115 poslato: Novembar 03, 2009, 07:10:34 posle podne »

valjda se pojas stavlja maksimalno nisko,a sta da radimo u slucaju onog ogromnog sirokog pojasa,neko ko ima stomacinu ko ja ne moze nikako da stavi do tog donjeg dela,moze samo od bruha da se zastiti a ovo dole je mislim kila...
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
Van mreže Van mreže

www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #114 poslato: Novembar 03, 2009, 12:58:46 posle podne »

Velika greska koju prave vezbaci je nepravilno nosenje pojasa,suvise visoko i tada se pritisak dodatno prnosi na ligamentum ingvinale i verovatnoca dobijanja tzv.kile je veca.U svakom slucaju treba se obratiti lekaru!
Sačuvana
^_NeSh_^
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #113 poslato: Novembar 02, 2009, 08:29:31 posle podne »

Pozdrav
Meni se desava kada radim cucanj sa velikim tezinama da me zaboli na desetak sekundi i manje!Pr/Radio sam cucanj jedne nedelje sa 70kg 12 puta i stavio 80 i uradio 3 puta i onda me je zapeklo i odmah sam vratio sipku na stalak i odmorio 2-3 minuta(proslo me je za nekih 20 sekundi),posle sam skinuo kilazu na 70 i uradio 12 puta bez ikakvog bola.Sledece nedelje kad sam radio noge sam radio sa 80 kg 10 puta a da me nije nimalo zabolelo i kad sam stavio 90 i uradio 3 puta opet me je zabolelo(neki 5 sekundi) tako da sada radim sa malo manjim kilazama.Imam 16 godina,oko 70kg i 170cm i swaki savet bi dobro dosao!!!Owo me zaboli samo kad radim cucanj
Sačuvana
Treniraj maksimalno ili idi kuci!!!
Stranice: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 48 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.097 sekundi sa 18 upita.