TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394576 Teme od strane 25004 Članovi Poslednji član: Sandra1986

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 28, 2024, 05:34:01 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 11 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zdrave namirnice koje uvek treba imati pri ruci  (Pročitano 7558 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16621


« Odgovor #145 poslato: Avgust 30, 2022, 07:53:43 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)

Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.

Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D

Tman posla, zamisli da lekaru ne verujemo!
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #144 poslato: Avgust 29, 2022, 10:09:33 posle podne »

Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.



ja sam bio izgubio culo mirisa i ukusa. I sad nakon mnogo emseci prepoznajem karakteristican smrad ....svuda.....mislim da je od luka.
A jel zaista postoji luk u prostoriji ili samo osećaš miris luka, a ne postoji. To je velika razlika u percepciji mirisa.

Zapravo istancano osetim jela kuvana sa lukom plus neke namirnice koje mi identicno mirisu-smrde.
Zanimljivo. Primetio si znači da imaš kao jači osećaj mirisa, ali samo za luk i neke slične jače mirise? Znači bitno je da oni realno postoje, ali ih ti doživljavaš još intenzivnije.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #143 poslato: Avgust 29, 2022, 10:07:23 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)

Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.

Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16621


« Odgovor #142 poslato: Avgust 29, 2022, 11:16:10 pre podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.

Da,da, taj rizik uvek postoji. Tek onda ne zelis da ikada vise nesto probas:D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16621


« Odgovor #141 poslato: Avgust 29, 2022, 11:15:18 pre podne »

Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.



ja sam bio izgubio culo mirisa i ukusa. I sad nakon mnogo emseci prepoznajem karakteristican smrad ....svuda.....mislim da je od luka.
A jel zaista postoji luk u prostoriji ili samo osećaš miris luka, a ne postoji. To je velika razlika u percepciji mirisa.

Zapravo istancano osetim jela kuvana sa lukom plus neke namirnice koje mi identicno mirisu-smrde.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16621


« Odgovor #140 poslato: Avgust 29, 2022, 11:14:20 pre podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)

Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.

Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16621


« Odgovor #139 poslato: Avgust 29, 2022, 11:13:32 pre podne »

Nisam sigurna. Kod desnorukih, kojih je više brojčano,  bi desno oko trebalo biti dominantno, pa mi je logičnije da se tu poveća dioptrija, ali ovde je suprotno. 🤔

Hmmm....ali ako nam je desna strana dominantnija....mozda neki delovi, u ovom slucaju bas oko, vise trpi?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #138 poslato: Avgust 28, 2022, 08:11:20 posle podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Eto dokaza da i tako nešto može da se desi, a da način spremanja hrane može dosta da utiče na to da li ćemo je i konzumirati.
Ja onda obicno kod te osobe ne jedem vise tu hranu,nego idem kod onog ko dobro zna da spremi,gde je provereno i nema nikakvih problema srecom.
Pa naravno. Što bi rekli, idemo samo u proverene kafane :)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27155


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #137 poslato: Avgust 28, 2022, 06:06:55 posle podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Eto dokaza da i tako nešto može da se desi, a da način spremanja hrane može dosta da utiče na to da li ćemo je i konzumirati.
Ja onda obicno kod te osobe ne jedem vise tu hranu,nego idem kod onog ko dobro zna da spremi,gde je provereno i nema nikakvih problema srecom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #136 poslato: Avgust 27, 2022, 08:15:03 posle podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Eto dokaza da i tako nešto može da se desi, a da način spremanja hrane može dosta da utiče na to da li ćemo je i konzumirati.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3104


« Odgovor #135 poslato: Avgust 26, 2022, 11:07:33 posle podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #134 poslato: Avgust 26, 2022, 08:59:38 posle podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #133 poslato: Avgust 26, 2022, 08:58:50 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)

Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Ako volis ukus morske ribe onda obavezno probaj skoro je isti ukus samo je textura drugacija,kazem ti ja ih obozavam!!!!
Od morske ribe jedem uglavnom oslić. Ali iskreno pomisao na ljigave morske plodove mi odmah izaziva averziji prema takvoj hrani. Tako da ne verujem da ću probati u skorije vreme. Možda mi neko uvali spremljno, a da ne znam šta je. A onda će mi se verovatno svideti :)
Hvala ti što me bodriš, ali za sada bih zaobišao te namirnice :)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3104


« Odgovor #132 poslato: Avgust 25, 2022, 01:37:11 posle podne »

Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27155


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #131 poslato: Avgust 25, 2022, 12:27:45 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)

Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Ako volis ukus morske ribe onda obavezno probaj skoro je isti ukus samo je textura drugacija,kazem ti ja ih obozavam!!!!
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 11 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 18 upita.