TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406263 Teme od strane 25076 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 13, 2025, 05:57:09 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 108 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koliko sna nam je potrebno  (Pročitano 437184 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1598 poslato: Oktobar 08, 2025, 08:07:11 pre podne »

Umeren pad temperature može poboljšati san, ali nagli pad (kao što se često dešava u oktobru) može imati pozitivan ili negativan efekat, u zavisnosti od nekoliko faktora.
Da,mora se poceti loziti.... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1597 poslato: Oktobar 08, 2025, 08:06:37 pre podne »

Kada naglo zahlađenje može pogoršati san:

Ako vam je soba prehladna (npr. ispod 12–14°C), telo ulazi u stanje blagog stresa — pokušava da se zagreje umesto da se opusti.

Ako niste prilagodili posteljinu ili pidžamu, možete se probuditi tokom noći zbog hladnoće.

Sušenje vazduha (usled grejanja ili vetra) može iritirati disajne puteve, što remeti san.
Posto se grejemo na TA pec onda bas zbog susenje vazduha stavljam posudicu sa vodom na pec koja mora stalno da bude puna vode i tako sprecavam isusenje disajnih puteva.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1596 poslato: Oktobar 08, 2025, 08:05:00 pre podne »

Povećava se nivo melatonina (hormon sna), jer hladnoća i mrak stimulišu njegovu proizvodnju.

Ljudi često kažu da "najbolje spavaju kad se pokriju do nosa, a nos im je hladan". To nije slučajno — to je znak da je temperatura idealna za spavanje (oko 18°C).
To stalno objasnjavam sinu jer on ima obicaj da se pokrije preko glave i dzabe ga ubedujem....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1595 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:44:57 posle podne »

Kada naglo zahlađenje može pogoršati san:

Ako vam je soba prehladna (npr. ispod 12–14°C), telo ulazi u stanje blagog stresa — pokušava da se zagreje umesto da se opusti.

Ako niste prilagodili posteljinu ili pidžamu, možete se probuditi tokom noći zbog hladnoće.

Sušenje vazduha (usled grejanja ili vetra) može iritirati disajne puteve, što remeti san.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1594 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:44:19 posle podne »

Povećava se nivo melatonina (hormon sna), jer hladnoća i mrak stimulišu njegovu proizvodnju.

Ljudi često kažu da "najbolje spavaju kad se pokriju do nosa, a nos im je hladan". To nije slučajno — to je znak da je temperatura idealna za spavanje (oko 18°C).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1593 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:44:00 posle podne »

Kada naglo zahlađenje može poboljšati san:

Telo se lakše rashladi → to pomaže da brže uđemo u fazu sna (posebno dubokog, non-REM sna).

Ako je prethodno bilo toplo i zagušljivo, hladnije vreme može biti osveženje – ljudi se manje znoje, lakše dišu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1592 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:43:31 posle podne »

Umeren pad temperature može poboljšati san, ali nagli pad (kao što se često dešava u oktobru) može imati pozitivan ili negativan efekat, u zavisnosti od nekoliko faktora.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #1591 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:56:24 pre podne »

Kao što sam već napisao prija mi sada kada je hladnije em spavam lepše i još mi čak i 6h dovoljno jer je san kvalitetniji.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1590 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:06:30 pre podne »

A sta kazete na onu pricu koja se pojavljuje u poslednje vreme o razlicitim tipovima licnosti kada je u pitanju spavanje.  Da je normalno da je neko nocni tip i da je nocu budan, ima vise koncentracije, i slicno i da je nromalno da spava u toku dana i slicno.
Meni  to nema nekog smisla. Mislim da se svako ko pročita par psiholoških knjiga i ide na psihoterapiju osmeli da iznosi svoje mišljenje.
Slažem se. Nije prilagođeno adekvatnom funkcionisanju našeg organizma.
Apsolutno, postoje stručnjaci koji se bave poremećajima spavanja, kao i stručnjaci koji se bave time kako da se osoba nauči da prevaziđe stres. Sve su to lekari od kojih treba zatražiti pomoć.
I to sto pre.Znam da je to kod nas jos uvek decijem cipelicima i mislimo na ono sta ce ljudi reci,ali ne treba se obazirati na to,nego slobodno zatraziti pomoc!!!
Slažem se sa tim, to je u najboljem interesu svakog pojedinca koji ima problema.
Nazalost ja sam sve to naucio na tezi nacin mozda sam bas zato i veliki pobornik toga da se slobodno potrazi pomoc,pa o bilo cemu da je rec!
Svako ima neki svoj put ali je skoro uvek lakše uz pomoć, naročito stručnu pomoć.
Apsolutno. Uvek je lakše uz stručnu podršku.
I brze i bezbolnije.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1589 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:05:52 pre podne »

A sta kazete na onu pricu koja se pojavljuje u poslednje vreme o razlicitim tipovima licnosti kada je u pitanju spavanje.  Da je normalno da je neko nocni tip i da je nocu budan, ima vise koncentracije, i slicno i da je nromalno da spava u toku dana i slicno.
Meni  to nema nekog smisla. Mislim da se svako ko pročita par psiholoških knjiga i ide na psihoterapiju osmeli da iznosi svoje mišljenje.
Apsolutno, postoje stručnjaci koji se bave poremećajima spavanja, kao i stručnjaci koji se bave time kako da se osoba nauči da prevaziđe stres. Sve su to lekari od kojih treba zatražiti pomoć.
I to sto pre.Znam da je to kod nas jos uvek decijem cipelicima i mislimo na ono sta ce ljudi reci,ali ne treba se obazirati na to,nego slobodno zatraziti pomoc!!!
Polako, ali sigurno, odlazak psihijatru je sve manje tabu tema.
Hvala Bogu!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1588 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:05:06 pre podne »

Ja nocu ne mogu da spojim 3h neprekidnog sna, ali zato preko dana mogu da spavam 15h bez problema.
I uvek zavrsim da budem budan nocu i da spavam danju. Bas puno puta sam pokusavao da ustajem u 5-6-7 ujutru da lezem na vreme, i kao ajde da izdrzim mesec dana da se stvori navika. Medjutim i posle 2-3 meseca to bude mucenje. Na krjau ocu spavam 4-5h  i onda preko dana par dremki po sat vremena i nikad odmoran.
Ovo što opisuješ nije samo "loša navika" spavanja, već vrlo moguće cirkadijalni poremećaj sna, a možda čak i nešto dublje (npr. DSPS – Delayed Sleep Phase Syndrome).
Povremeno se ljudi požale na takve simptome. Dobro je prepoznati i javiti se lekaru.
Baš tako, treba se sa lekarima konsultovati ako se sumnja na poremećaj spavanja.
Ovo jeste poremecaj spavanja!
I ne treba probleme stavljati pod tepih. Otići lekaru i rešiti problem.
Od toga uvek bude velik problem.
Misliš otići lekaru je problem? To jeste.
Ne bi trebalo da jeste,ali ljudi sami sebi naprave to da bude problem.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1587 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:03:14 pre podne »

Ja nocu ne mogu da spojim 3h neprekidnog sna, ali zato preko dana mogu da spavam 15h bez problema.
I uvek zavrsim da budem budan nocu i da spavam danju. Bas puno puta sam pokusavao da ustajem u 5-6-7 ujutru da lezem na vreme, i kao ajde da izdrzim mesec dana da se stvori navika. Medjutim i posle 2-3 meseca to bude mucenje. Na krjau ocu spavam 4-5h  i onda preko dana par dremki po sat vremena i nikad odmoran.
A ja danju nikako ne mogu da spavam.Ni kao dete u obdanistu nisam mogao da spavam.To je meni gubljenje vremena.Naravno ima retkih slucajeva gde je ok,cak i uzrasnog razdoblja kada moras da spavas preko dana....ali ako si odrastao i sve je ok ....
Ja nekada odremam tokom dana. Ali samo kraće spavanje. Od dužeg spavanja tokom dana budem posle umoran.
I to mi se desilo a i to da sam spavao do sledeceg jutra i tek onda budem umoran!
Jeste. Poremeti se ritam.
Najbolje je da ako jedan dan poremetimo ritam ne spavamo popodne nego od sledećeg dana da se potrudimo da se vratimo na stari , zdraviji, ritam spavanja.
Da. Mislim da je to dobar način.
I dr.Aniti i meni je to pomogao.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1586 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:02:45 pre podne »

Iako preporuke kažu da je dovoljno između 15–30 minuta dnevno izlaganja sunčevoj svetlosti, trebamo imati na umu da bez dva sata teško da će se postići takav antidepresivni efekat. Tih dva sata ne znači da se sunčate i direktno budete izloženi sunčevim zracima već da dva sata po danu budete napolju. 15-30 minuta važi za suncanje.
Preporučeno je izlaganje suncu i boravak napolju u periodima:

ujutru (između 8h i 11h) – tada je svetlost najdelotvornija za regulaciju cirkadijalnog ritma (unutrašnjeg biološkog sata),

bez stakla između (ne kroz prozor) – jer UV i deo svetlosnog spektra koji utiče na raspoloženje ne prolaze dobro kroz staklo.
Ako se racuna da toliko budem na svezem vazduhu onda sam i vise nego toliko bio,ja sam mislio da se samo suncanje racuna.
Znaci meni to nije dovoljno.Zato ja zimi uzimam i vitamin D kao i zbog povecanja imunog sistema.
Napolju, na svetlosti, naravno negde u hladu.
Provodim trenutno do sredine novembra i do 6-7 sati napolju....
To je super, samo nastavi.
Uvek tako radim i to vec od sredine-kraja marta,tako da godisnje vise od 7 meseci tako provedem.
Super, bilo bi dobro kad bi više ljudi tako moglo.
Samo da se svi potrudimo, koliko možemo, da više vremena provodimo napolju.
To je najvaznije da svako iz svoje situacije u kom se nalazi da se trudi da izvuce svoj maximum iz toga i onda ce sve biti dobro.
Tako je. Koliko god smo u mogućnosti.
Izvlačenje maximuma iz svake situacije i jeste najbolje.
Nekada možda i nije moguće, ali treba se potruditi.
U tome je svrha svega:u trudu!!!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1585 poslato: Oktobar 06, 2025, 11:01:53 pre podne »

Slažem se sa tim, to je u najboljem interesu svakog pojedinca koji ima problema.
Nazalost ja sam sve to naucio na tezi nacin mozda sam bas zato i veliki pobornik toga da se slobodno potrazi pomoc,pa o bilo cemu da je rec!
Svako ima neki svoj put ali je skoro uvek lakše uz pomoć, naročito stručnu pomoć.
Maximalno se slazem zato sam i napisao svoj primer!
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1584 poslato: Oktobar 05, 2025, 05:35:58 posle podne »

Apsolutno. Uvek je lakše uz stručnu podršku.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 108 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 12 upita.