TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403927 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 30, 2025, 12:35:50 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 36 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zelena salata  (Pročitano 113971 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #470 poslato: Jun 18, 2025, 08:56:33 pre podne »

Ja bih to upotpunio da nijedna takmičarska dijeta nije zdrava ne samo bilderska.
Nije sigurno zdrava. Ali je ocigledno jedino resenje za postizanje cilja.
Zato se i radi,da bi postigao svoj cilj.
Pa krenimo samo iz mog ugla.Koji normalan covek ustaje nocu da bi mogao pojesti jos jedan extra obrok?
Niko.A posto sam hteo povecati telesnu tezinu "morao" sam.
Slazem se. To su ekstremne situacije.
Profesionalni sport nekad zahteva neke stvari koje redovan covek ne moze ni da zamisli.
To je narocito postalo izrazeno jos od druge polovine 20.veka.
Jer se uvek ocekuje bolji i bolji rezultat.
Posebno od pocetka primene anabolika, kao i drugih supstanci.
Veruj mi i pre....
Sada pronalaze one supstance koje su Arni i kompanija koristili 70ih godina....a ono sto se danas proizvodi to nije ni na listi.....zato uzimaju krv od svakog sportiste i "arhiviraju" pa ce mozda nekome negde za 40 godina oduzeti zlatnu olimpijsku medalju....
Sada se trazi da sportisti budu sve bolje, a to ne moze prirodnim putem. Mislim da je bio Stiv Rivs primer za nesteroidni sport.
Sto se bodi bildinga tice da,ali nazalost ovo nije samo u bodi bildingu nego u svakom takmicarskom sportu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #469 poslato: Jun 18, 2025, 08:55:38 pre podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Moj sin je jedno vreme jako brzo zvakao jedva sam ga odvikao.Tu naviku je stekao u skoli gde kad su isli popodne nisu imali veliki odmor za uzinu nego odmor od 5 minuta i moralo se zuriti ako nisi hteo da dobijes neopravdani....
Strasno sto je tako bilo dopusteno, da deca imaju nezdrave navike u skoli.
Postavio sam pitanje par puta razrednom staresini ali nikad odgovor nisam dobio.Po meni da bi sto pre isli kuci....
Mi smo uvek imali normalne i male i velike odmore.
I mi isto,i oni su imali prepodne ali popodne nisu imali.
Ne razumem zasto ne bi imali i popodne.
Veruj mi ne znam,ali je tako bilo.Hvala Bogu pa je sada maturirao,pa necu morati o tome da razmisljam zasto je to tako.... ;D
Sada je vec proslost ;D
Prve 2 godine je predstavljao problem,a posle je naucio brzo da jede pa je "resio" stvar,ali sada se polako vraca u normalu.Barem kada ga vidim. ;D
Cim ga pogledas, on uspori sa jelom ;D
Nadam se da ce to kasnije ici i bez pogleda  ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #468 poslato: Jun 17, 2025, 03:21:07 posle podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Nije ni čudo što nisi mogao neko vreme da ih jedeš.
Ali interesantno pilece belo mi se nije toliko zgadilo a to sam jeo 1kg svaki dan,bez icega,kuvan.
Je l to baš moralo tako? Baš je previše i dosta učestalo i banana i mesa.
Tako mi je bilo najlakse da unesem dovoljnu kolicinu belancevine u svoj organizam.
Verujem da je bilo najjednostavniji i najprakticniji način ali ima toliko mnogo izvora belančevina.
Ali ne i koji sadrzi tako malo masti,ili bi kolicinski morao da jedem puno vise.Veruj mi ovo je bilo najbezbolnije.
Apsolutno verujem. Samo da ne pomisle ljudi koji nisu u takmičarskom sportu da treba tako da se hrane. 😅
Ne,nikako,to sam na pocetku i naveo!
Ja 99% slucajeva delim svoje iskustvo iz tog dela,takmicarskog,sto nije za prosecnog coveka nego za profesionalnog sportistu,koji ponekad mora da ide do extrema kako bi dostigao svoj zeljeni cilj.
U takvim, kao što si lepo istakao, ekstremnim situacijama je razumljivo da pribegavao određenim specifičnim režimima. To se svakako u svakodnevnom životu ne preporučuje.
Cim sam zavrsio sa takmicenjem smanjio sam drasticno i kolicinu i broj obroka,prilagodio sadasnjim potrebama.
Vazno je to da se uradi. Posto neki sportisti ostanu na istom rezimu ishrane i posle zavrsetka profesionalne karijere i dosta se ugoje.
Veruj mi da je tesko odvici se.Trebali bi profi pomoc za to.Kazem to iz sopstvenog iskustva.Kao prvo zbog toga sto nisi vise ogranicen na samo nekoliko hrane nego mozes i takvu hranu koju dotle mozda nisi mogao.Druga stvar je stvar navike.Kada nesto radis +20 godina tesko je posle vratiti se u "normalu"....
Jesam,uspeo sam,trebali su godine,a i sad me ponekad uhvati osecaj pa se zanesem....madda sve rede i rede
Razumem te da nije lako. Hvala sto si podelio iskustvo sa svima nama.
Sigurno nije lako, to je navika godinama praktikovana.
Kod mene licno to je trajalo od 1989 godine do 2019 godine....
Te 3 decenije su ti sigurno prosle kao tren :)
Prva faza je bilo penjanje na vrh,druga faza na vrhu i treca faza kada polako silazis sa vrha da bi jednog dana shvatio da je to bilo to.
Opisao si nesto sto se desava kod svih profesionalnih sportista. Tako izgleda ta putanja. Samo mislim da je izrazenija u individualnim sportovima, nego u ekipnim.
Sta mislis da je drugacije u ekipnim sportovima?
Mislim da se lakse podnese ta silazna putanja, zbog podrske cele ekipe.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #467 poslato: Jun 17, 2025, 03:19:53 posle podne »

Podrška lokalnim proizvođačima
Kupovinom sezonske salate iz trgovine ili direktno od proizvođača:

Podržavaš lokalnu ekonomiju,

Dobivaš svežiji proizvod i često bolje informacije o uzgoju.
Dobro sad,mislim da ce osim nas nekoliko fanatika retko ko ici kupovati i pitati da li si prskao,sa cime si prskao,kad si prskao itd.....
Bitno je da svako ima pravo da puta i pravo da dobije informacije.
Toga danas ima napretek hvala Bogu.Samo treba znati pravu informaciju usvojiti. ;)
Naravno. Svakako je najbolje pitati direktno proizvodjača što je u slučaju domaćih proizvoda moguće.
Ja to sve obavim iz komsiluka ili vec od starih "dobavljaca"  ;)
Dobro je kad tako imas proverene proizvode.
E sad,nadam se da su proverene,ali sigurno je bolje nego kad bi kupovao kod neznanca....
Apsolutno, opet je sigurnije.
Od onih koje uopste ne znamo ili od one koji se prodaju u prodavnicama od tih sigurno,zato sam i naveo da se kupuje od domacih,proverenih. ;)
Neki kupuju iz samoposluge. Cesto je los kvalitet i poreklo je diskutabilno.
Slazem se ali i to je cesto bolje nego kupimo neki gotovi proizvod ili nesto iz pekare....
Samo mi burek ne diraj ;D
Ne,to nikako.To je svetinja,to smo se vec dogovorili ranije.
Znam, znam. Pricali smo. Nego ja da opet spomenem ;D Bolje da se ponovi ;)
A svaki put kad ti ponovis ja moram neplanski i da pojedem....nemoj to da mi radis.... ;D ;D ;D
Jesi cetvrtinu sa sirom?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #466 poslato: Jun 17, 2025, 03:19:18 posle podne »

Ja bih to upotpunio da nijedna takmičarska dijeta nije zdrava ne samo bilderska.
Nije sigurno zdrava. Ali je ocigledno jedino resenje za postizanje cilja.
Zato se i radi,da bi postigao svoj cilj.
Pa krenimo samo iz mog ugla.Koji normalan covek ustaje nocu da bi mogao pojesti jos jedan extra obrok?
Niko.A posto sam hteo povecati telesnu tezinu "morao" sam.
Slazem se. To su ekstremne situacije.
Profesionalni sport nekad zahteva neke stvari koje redovan covek ne moze ni da zamisli.
To je narocito postalo izrazeno jos od druge polovine 20.veka.
Jer se uvek ocekuje bolji i bolji rezultat.
Posebno od pocetka primene anabolika, kao i drugih supstanci.
Veruj mi i pre....
Sada pronalaze one supstance koje su Arni i kompanija koristili 70ih godina....a ono sto se danas proizvodi to nije ni na listi.....zato uzimaju krv od svakog sportiste i "arhiviraju" pa ce mozda nekome negde za 40 godina oduzeti zlatnu olimpijsku medalju....
Sada se trazi da sportisti budu sve bolje, a to ne moze prirodnim putem. Mislim da je bio Stiv Rivs primer za nesteroidni sport.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #465 poslato: Jun 17, 2025, 03:15:58 posle podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Moj sin je jedno vreme jako brzo zvakao jedva sam ga odvikao.Tu naviku je stekao u skoli gde kad su isli popodne nisu imali veliki odmor za uzinu nego odmor od 5 minuta i moralo se zuriti ako nisi hteo da dobijes neopravdani....
Strasno sto je tako bilo dopusteno, da deca imaju nezdrave navike u skoli.
Postavio sam pitanje par puta razrednom staresini ali nikad odgovor nisam dobio.Po meni da bi sto pre isli kuci....
Mi smo uvek imali normalne i male i velike odmore.
I mi isto,i oni su imali prepodne ali popodne nisu imali.
Ne razumem zasto ne bi imali i popodne.
Veruj mi ne znam,ali je tako bilo.Hvala Bogu pa je sada maturirao,pa necu morati o tome da razmisljam zasto je to tako.... ;D
Sada je vec proslost ;D
Prve 2 godine je predstavljao problem,a posle je naucio brzo da jede pa je "resio" stvar,ali sada se polako vraca u normalu.Barem kada ga vidim. ;D
Cim ga pogledas, on uspori sa jelom ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #464 poslato: Jun 17, 2025, 07:49:23 pre podne »

Ja bih to upotpunio da nijedna takmičarska dijeta nije zdrava ne samo bilderska.
Nije sigurno zdrava. Ali je ocigledno jedino resenje za postizanje cilja.
Zato se i radi,da bi postigao svoj cilj.
Pa krenimo samo iz mog ugla.Koji normalan covek ustaje nocu da bi mogao pojesti jos jedan extra obrok?
Niko.A posto sam hteo povecati telesnu tezinu "morao" sam.
Slazem se. To su ekstremne situacije.
Profesionalni sport nekad zahteva neke stvari koje redovan covek ne moze ni da zamisli.
To je narocito postalo izrazeno jos od druge polovine 20.veka.
Samo većina ljudi zaista ne zna koliko sport zahteva potpunu drugačiji način življenja i razmišljanja i vrlo olako to shvataju.
Nista ne treba olako shvatiti pogotovo ne svoje zdravlje.
Opet da napomenem da zdravlje mora svakome da bude na prvom mestu.
Apsolutno se slazem!!!!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #463 poslato: Jun 17, 2025, 07:48:59 pre podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Nije ni čudo što nisi mogao neko vreme da ih jedeš.
Ali interesantno pilece belo mi se nije toliko zgadilo a to sam jeo 1kg svaki dan,bez icega,kuvan.
Je l to baš moralo tako? Baš je previše i dosta učestalo i banana i mesa.
Tako mi je bilo najlakse da unesem dovoljnu kolicinu belancevine u svoj organizam.
Verujem da je bilo najjednostavniji i najprakticniji način ali ima toliko mnogo izvora belančevina.
Ali ne i koji sadrzi tako malo masti,ili bi kolicinski morao da jedem puno vise.Veruj mi ovo je bilo najbezbolnije.
Apsolutno verujem. Samo da ne pomisle ljudi koji nisu u takmičarskom sportu da treba tako da se hrane. 😅
Ne,nikako,to sam na pocetku i naveo!
Ja 99% slucajeva delim svoje iskustvo iz tog dela,takmicarskog,sto nije za prosecnog coveka nego za profesionalnog sportistu,koji ponekad mora da ide do extrema kako bi dostigao svoj zeljeni cilj.
U takvim, kao što si lepo istakao, ekstremnim situacijama je razumljivo da pribegavao određenim specifičnim režimima. To se svakako u svakodnevnom životu ne preporučuje.
Cim sam zavrsio sa takmicenjem smanjio sam drasticno i kolicinu i broj obroka,prilagodio sadasnjim potrebama.
Vazno je to da se uradi. Posto neki sportisti ostanu na istom rezimu ishrane i posle zavrsetka profesionalne karijere i dosta se ugoje.
Veruj mi da je tesko odvici se.Trebali bi profi pomoc za to.Kazem to iz sopstvenog iskustva.Kao prvo zbog toga sto nisi vise ogranicen na samo nekoliko hrane nego mozes i takvu hranu koju dotle mozda nisi mogao.Druga stvar je stvar navike.Kada nesto radis +20 godina tesko je posle vratiti se u "normalu"....
Jesam,uspeo sam,trebali su godine,a i sad me ponekad uhvati osecaj pa se zanesem....madda sve rede i rede
Razumem te da nije lako. Hvala sto si podelio iskustvo sa svima nama.
Sigurno nije lako, to je navika godinama praktikovana.
Kod mene licno to je trajalo od 1989 godine do 2019 godine....
Te 3 decenije su ti sigurno prosle kao tren :)
Prva faza je bilo penjanje na vrh,druga faza na vrhu i treca faza kada polako silazis sa vrha da bi jednog dana shvatio da je to bilo to.
Opisao si nesto sto se desava kod svih profesionalnih sportista. Tako izgleda ta putanja. Samo mislim da je izrazenija u individualnim sportovima, nego u ekipnim.
Sta mislis da je drugacije u ekipnim sportovima?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #462 poslato: Jun 17, 2025, 07:48:06 pre podne »

Podrška lokalnim proizvođačima
Kupovinom sezonske salate iz trgovine ili direktno od proizvođača:

Podržavaš lokalnu ekonomiju,

Dobivaš svežiji proizvod i često bolje informacije o uzgoju.
Dobro sad,mislim da ce osim nas nekoliko fanatika retko ko ici kupovati i pitati da li si prskao,sa cime si prskao,kad si prskao itd.....
Bitno je da svako ima pravo da puta i pravo da dobije informacije.
Toga danas ima napretek hvala Bogu.Samo treba znati pravu informaciju usvojiti. ;)
Naravno. Svakako je najbolje pitati direktno proizvodjača što je u slučaju domaćih proizvoda moguće.
Ja to sve obavim iz komsiluka ili vec od starih "dobavljaca"  ;)
Dobro je kad tako imas proverene proizvode.
E sad,nadam se da su proverene,ali sigurno je bolje nego kad bi kupovao kod neznanca....
Apsolutno, opet je sigurnije.
Od onih koje uopste ne znamo ili od one koji se prodaju u prodavnicama od tih sigurno,zato sam i naveo da se kupuje od domacih,proverenih. ;)
Neki kupuju iz samoposluge. Cesto je los kvalitet i poreklo je diskutabilno.
Slazem se ali i to je cesto bolje nego kupimo neki gotovi proizvod ili nesto iz pekare....
Samo mi burek ne diraj ;D
Ne,to nikako.To je svetinja,to smo se vec dogovorili ranije.
Znam, znam. Pricali smo. Nego ja da opet spomenem ;D Bolje da se ponovi ;)
A svaki put kad ti ponovis ja moram neplanski i da pojedem....nemoj to da mi radis.... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #461 poslato: Jun 17, 2025, 07:47:03 pre podne »

Ja bih to upotpunio da nijedna takmičarska dijeta nije zdrava ne samo bilderska.
Nije sigurno zdrava. Ali je ocigledno jedino resenje za postizanje cilja.
Zato se i radi,da bi postigao svoj cilj.
Pa krenimo samo iz mog ugla.Koji normalan covek ustaje nocu da bi mogao pojesti jos jedan extra obrok?
Niko.A posto sam hteo povecati telesnu tezinu "morao" sam.
Slazem se. To su ekstremne situacije.
Profesionalni sport nekad zahteva neke stvari koje redovan covek ne moze ni da zamisli.
To je narocito postalo izrazeno jos od druge polovine 20.veka.
Jer se uvek ocekuje bolji i bolji rezultat.
Posebno od pocetka primene anabolika, kao i drugih supstanci.
Veruj mi i pre....
Sada pronalaze one supstance koje su Arni i kompanija koristili 70ih godina....a ono sto se danas proizvodi to nije ni na listi.....zato uzimaju krv od svakog sportiste i "arhiviraju" pa ce mozda nekome negde za 40 godina oduzeti zlatnu olimpijsku medalju....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 31435


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #460 poslato: Jun 17, 2025, 07:44:49 pre podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Moj sin je jedno vreme jako brzo zvakao jedva sam ga odvikao.Tu naviku je stekao u skoli gde kad su isli popodne nisu imali veliki odmor za uzinu nego odmor od 5 minuta i moralo se zuriti ako nisi hteo da dobijes neopravdani....
Strasno sto je tako bilo dopusteno, da deca imaju nezdrave navike u skoli.
Postavio sam pitanje par puta razrednom staresini ali nikad odgovor nisam dobio.Po meni da bi sto pre isli kuci....
Mi smo uvek imali normalne i male i velike odmore.
I mi isto,i oni su imali prepodne ali popodne nisu imali.
Ne razumem zasto ne bi imali i popodne.
Veruj mi ne znam,ali je tako bilo.Hvala Bogu pa je sada maturirao,pa necu morati o tome da razmisljam zasto je to tako.... ;D
Sada je vec proslost ;D
Prve 2 godine je predstavljao problem,a posle je naucio brzo da jede pa je "resio" stvar,ali sada se polako vraca u normalu.Barem kada ga vidim. ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #459 poslato: Jun 16, 2025, 04:27:48 posle podne »

Ja bih to upotpunio da nijedna takmičarska dijeta nije zdrava ne samo bilderska.
Nije sigurno zdrava. Ali je ocigledno jedino resenje za postizanje cilja.
Zato se i radi,da bi postigao svoj cilj.
Pa krenimo samo iz mog ugla.Koji normalan covek ustaje nocu da bi mogao pojesti jos jedan extra obrok?
Niko.A posto sam hteo povecati telesnu tezinu "morao" sam.
Slazem se. To su ekstremne situacije.
Profesionalni sport nekad zahteva neke stvari koje redovan covek ne moze ni da zamisli.
To je narocito postalo izrazeno jos od druge polovine 20.veka.
Samo većina ljudi zaista ne zna koliko sport zahteva potpunu drugačiji način življenja i razmišljanja i vrlo olako to shvataju.
Nista ne treba olako shvatiti pogotovo ne svoje zdravlje.
Opet da napomenem da zdravlje mora svakome da bude na prvom mestu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #458 poslato: Jun 16, 2025, 04:26:59 posle podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Nije ni čudo što nisi mogao neko vreme da ih jedeš.
Ali interesantno pilece belo mi se nije toliko zgadilo a to sam jeo 1kg svaki dan,bez icega,kuvan.
Je l to baš moralo tako? Baš je previše i dosta učestalo i banana i mesa.
Tako mi je bilo najlakse da unesem dovoljnu kolicinu belancevine u svoj organizam.
Verujem da je bilo najjednostavniji i najprakticniji način ali ima toliko mnogo izvora belančevina.
Ali ne i koji sadrzi tako malo masti,ili bi kolicinski morao da jedem puno vise.Veruj mi ovo je bilo najbezbolnije.
Apsolutno verujem. Samo da ne pomisle ljudi koji nisu u takmičarskom sportu da treba tako da se hrane. 😅
Ne,nikako,to sam na pocetku i naveo!
Ja 99% slucajeva delim svoje iskustvo iz tog dela,takmicarskog,sto nije za prosecnog coveka nego za profesionalnog sportistu,koji ponekad mora da ide do extrema kako bi dostigao svoj zeljeni cilj.
U takvim, kao što si lepo istakao, ekstremnim situacijama je razumljivo da pribegavao određenim specifičnim režimima. To se svakako u svakodnevnom životu ne preporučuje.
Cim sam zavrsio sa takmicenjem smanjio sam drasticno i kolicinu i broj obroka,prilagodio sadasnjim potrebama.
Vazno je to da se uradi. Posto neki sportisti ostanu na istom rezimu ishrane i posle zavrsetka profesionalne karijere i dosta se ugoje.
Veruj mi da je tesko odvici se.Trebali bi profi pomoc za to.Kazem to iz sopstvenog iskustva.Kao prvo zbog toga sto nisi vise ogranicen na samo nekoliko hrane nego mozes i takvu hranu koju dotle mozda nisi mogao.Druga stvar je stvar navike.Kada nesto radis +20 godina tesko je posle vratiti se u "normalu"....
Jesam,uspeo sam,trebali su godine,a i sad me ponekad uhvati osecaj pa se zanesem....madda sve rede i rede
Razumem te da nije lako. Hvala sto si podelio iskustvo sa svima nama.
Sigurno nije lako, to je navika godinama praktikovana.
Kod mene licno to je trajalo od 1989 godine do 2019 godine....
Te 3 decenije su ti sigurno prosle kao tren :)
Prva faza je bilo penjanje na vrh,druga faza na vrhu i treca faza kada polako silazis sa vrha da bi jednog dana shvatio da je to bilo to.
Opisao si nesto sto se desava kod svih profesionalnih sportista. Tako izgleda ta putanja. Samo mislim da je izrazenija u individualnim sportovima, nego u ekipnim.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #457 poslato: Jun 16, 2025, 04:25:13 posle podne »

Podrška lokalnim proizvođačima
Kupovinom sezonske salate iz trgovine ili direktno od proizvođača:

Podržavaš lokalnu ekonomiju,

Dobivaš svežiji proizvod i često bolje informacije o uzgoju.
Dobro sad,mislim da ce osim nas nekoliko fanatika retko ko ici kupovati i pitati da li si prskao,sa cime si prskao,kad si prskao itd.....
Bitno je da svako ima pravo da puta i pravo da dobije informacije.
Toga danas ima napretek hvala Bogu.Samo treba znati pravu informaciju usvojiti. ;)
Naravno. Svakako je najbolje pitati direktno proizvodjača što je u slučaju domaćih proizvoda moguće.
Ja to sve obavim iz komsiluka ili vec od starih "dobavljaca"  ;)
Dobro je kad tako imas proverene proizvode.
E sad,nadam se da su proverene,ali sigurno je bolje nego kad bi kupovao kod neznanca....
Apsolutno, opet je sigurnije.
Od onih koje uopste ne znamo ili od one koji se prodaju u prodavnicama od tih sigurno,zato sam i naveo da se kupuje od domacih,proverenih. ;)
Neki kupuju iz samoposluge. Cesto je los kvalitet i poreklo je diskutabilno.
Slazem se ali i to je cesto bolje nego kupimo neki gotovi proizvod ili nesto iz pekare....
Samo mi burek ne diraj ;D
Ne,to nikako.To je svetinja,to smo se vec dogovorili ranije.
Znam, znam. Pricali smo. Nego ja da opet spomenem ;D Bolje da se ponovi ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #456 poslato: Jun 16, 2025, 04:24:17 posle podne »

Povoljnija cena
Kad je nešto u sezoni, ima ga više – i cena pada. Salata izvan sezone se:

Uvozi iz dalekih zemalja,

Skuplje je uzgojena u staklenicima – što poskupljuje krajnji proizvod.
Samo pogledaj jagodu kada mu pocne sezona i na kraju sezone....vise nego duplo
A tek sto su tresnje skupe. Slabo su rodile ove godine.
Kazu da je skuplja i od droge.... ;D ;D ;D
Hahaahaha dokle smo stigli ;D
A smrznuta od 0,5kg u Lidlu je 200 dinara sto znaci 400 dinara je 1kg...za jos poslovnih saveta me zapratite na.... ;D ;D ;D ;D
Miki, postao si infuenser ;D
To je samo prosta matematika.... ;) ;D
Nemoj da si skroman ;D
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 36 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 13 upita.