TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398840 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 03, 2024, 06:11:07 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: MASTI - ISHRANA I SUPLEMENTACIJA  (Pročitano 7082 puta)
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #1 poslato: Jun 22, 2009, 03:05:55 posle podne »

Nepobitna činjenice je da su masti deo svačije ishrane. Puno puta smo na ovom sajtu pisali o opasnostima koje masti donose. U svetu se troše milioni dolara da bi se ukazalo na loše efekte zasićenih masti životinjskog porekla a sa druge strane dobrobiti biljnog ulja.
Evo nekoliko činjenica o mastima koje još niste čuli a nije loše da znate. Biće vam teško da msislite izvan uobičajenog ali ostanite sa nama... može biti zanimljivo...

Zasićene masti
Proizvodi žvotinjskog porekla su osnovni izvor zasićenih masti u našoj ishrani. Začudiće vas činjenica da ustvari kokosovo i palmino ulje imaju najviše zasićenih masnih kisleina u sebi (92 i 50%).
U čovekovom organizmu 50% membrane svake ćelije čine zasićene masti. Zajedno sa proteinima one ćelijama daju čvrstinu i integritet. TakoĂ°e zasićene masti imaju veoma značajnu ulogu u zdravlju kostiju. TakoĂ°e važni su i kao izvori vitamina A i D. Zasćene masne kiseline imaju važne antimikrobne efekte i štite nas od mikroorganizama u crevima koje donose bolest. Zbog svega navedenog zasićene masne kisleine moraju da čine 50% ukupnih masti koje unesemo tokom dana.

Holesterol

Ovaj oblik masti se redovno definiše kao „loš momak“; nešto što treba smanjiti na minimum i izbegavati što je više moguće. Ipak on je takoĂ°e jedan od najvažnijih komponenti ćelijskog zida. Kada ste pod infekcijom (prehlda i sl.) potrebe za holestrolom se povećavaju i vaše će telo (jetra) sama proizvoditi holesterol neophodan za borbu protiv virusa /bakterije. Slično se dešava i sa redovnim vežabčima u teretani – stalno oštećenje i oporavak mišića koji se redovno dešavaju u trenažnom procesu zahtevaju i redovno obnavljanje zidova ćelija.
Još jedno važno mesto holestrola je u sintezi kortikosteroida. Oni nas brane od teških bolesti kao što su rak i bolesti srca. Testosteron takoĂ°e nastaje od holestrola. Ovaj obilk masti je važan i za ispoljavanje efekta serotonina – hormona sreće.

Nezasićene masti
Nezasićene masti se dele na poli i mononezasićene. Polinezasićene se dele na dve grupe esencijalnih masnih kiselina (EMK): omega-3 i omega-6. Esencijalne kiseline moramo unositi putem hrane jer ih naš organizam ne može stvoriti.
Omega-3 EMK su neophodne za stvaranje energije, tranfer kiseonika, stvaranje hemoglobina, sintezu membrane ćelija, oporavak mišića, rast, deobu ćelija, imunitet.
Odgovarajuće omega-3 EMK su neophodne za razvoj mozga što je najvažnije za bebe i decu. Izvori kvalitetnih omega-3 EMK su zeleno lisnato povrće, riblje ulje, riba, jaja, orasi, laneno seme i laneno ulje.
Ove EMK su veoma važne i za nas starije jer postiču zarastanje rana, obezbeĂ°uju glatku kožu, čine nas vitalnim i staloženim. TakoĂ°e smanjuju upale, smanjuju zadržavanje vode, sprečavaju povećanje krvnog pritiska i nastanak odreĂ°enih vrsta tumora. Nedostatak omega-3 EMK dovodi do astme, oboljenja srca i problema sa pamćenjem i učenjem.

Za sve nezasičene masne kiseline važi da su veoma labilne na temperaturama, te da se ne bi trebale grejati (pečenje na ulju i sl.). Termički obraĂ°ene EMK stvaraju slobodne radikale koji napadaju tkiva i ćelija izazivajuži širok spektar bolesti.

 Držite se mesa koje je pečeno na roštilju ili u rerni, izbegavajte prženu hranu. Svo koštunjavo voće i semenke, od oraha, badema preko suncokreta i bundeve, bogato je dobrim EMK. TakoĂ°e maslinovo, riblje i laneno ulje pokušajte da bude deo vaše svakodnevne ishrane.


Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja.

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na Vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre roĂ°enja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.

Ulje boraža dobijeno je iz semena boraža (Borago officinalis), bilje sa zvezdastim plavim cvetovima koja se može naći po Evropi, Severnoj Africi i Severnoj Americi.
Ulje boraža sadrži gama linoleinsku kiselinu (GLA), masnu kiselinu koje telo konvertuje u susptancu sličnu hormonskoj, nazvanu prostaglandin E1 (PGE1). PGE1 ima antiinflamatorna svojstva i pomaže zdravlju krvnih sudova. Ulje boraža je najbogatiji izvor GLA, sadrži je u procentu oko 20-26%. Pored toga, utiče pozitivno i na zdravlje kože, smanjujući upalu, iritaciju i suvoću.

Mnogi bilderi ali i mnogi ne-sportisti hvale kvalitet i dobrobiti lanenog semena.

Seme lana je najbolji izvor esenijalnih masnih kiselina a to su da podsetimo one maksne kiseline (elementi masti a time i hormona) koje naš organizam ne može da proizvodete te ih moramo unositi putem hrane.
Što je još važnije (ako se tako može reći) u lanenom semenu se nalazi jedna od omega 3 masnih kiselina za koje opet znamo da su promoteri zdravlja. Alfa lipoinska kiselina koja se nalazi u biljci ovog semena od izuzetne je važnosti za bildere i sportiste uopšte jer povećava oseltjivost mišića na insulin.Da ne zalazimo previše u fiziologiju insulin je posle testosterona najaktivniji anabolički hormon što znači da dovodi do rasta mišića.Pored toga alfa lipoinska kiselina je i sama stimulator lučenja testosterona.Ova masna kiselina povećava efikasnot mišića povećavajući dotok kiseonika i povećavajući mobilnost masti kroz krv što je važno jer su one najveći izvor energije. Alfa lipočna kiselina može i sama da bude izvor energije i to za srčani mišić.

Uvek je najbolje kad se u tezama napišu sve dobre strane jedne namirnice, pa evo benefita ulja lanenog semena:
Smanjuje telesne masti
Poboljšava performanse
Smanjuje vreme oporavka
Smanjuje upalu mišića
Povećava masti kao izvor energije
Povećava potrošnju kiseonika

Naš organizam nije u stanju da iz semena lana iskoristi ulje jer nema potrebne enzime razgradnje. Naravno samo laneno seme je odličan izvor vlakana ali ako želimo ulje, moramo ga uzeti u tečnom obliku (ne baš prijatnog ukusa) ili u vidu suplemenata kao što je Natrolov Flax Seed Oil.
Laneno ulje možete dodati salatama, pahuljicama, mesu (ali nesme se termički obraĂ°ivati ulje). Trebalo bi uzeti dnevno 2-3 kafene kašike ulja i to jednu pred spavanje.
Najsigurniji način je uzeti suplement u vidu kapsula takoĂ°e 2-3 puta dnevno uz obroke a jednu obavezno pred spavanje.

MCT – medium chain triglycerides
MCT ili medium chain triglycerides ili masne kiseline srednjeg lanca jesu oblik masti.  MCT predstavljaju dve masne kiseline koje se prirodno mogu naći u kokosovom ulju, palminom ulju i puteru. U prirodnom obliku nalaze se u tečnom stanju i nemoju poseban miris.
Za razliku od triglicerida dugog lanca nose manje kalorija po gramu (svega 8,3) i lakše se vare. Zahvaljujući ovome MCT predstavljaju veoma dobar izvor energije za telo jer se potroši manje energije tokom njihovog metabolizma a i dalje obezbeĂ°uju značajan broj balorija. Gram šećera nosi svega 4,1 kalorija i iako se takoĂ°e lako vari dva puta je slabiji izvor energije od MCT. Ovako dobijena energije može se koristiti za različite procese u telu – svaranje mišića, rad mišića, rad drugih organa. Iskustvo je pokazalo da su MCT veoma efikasne u održavanju i povećanju mišićne mase i poboljšanju atletskih sposobnosti.
Iako nema simptoma nedostatka MCT u organizmu one su ipak veoma važne za normlano funkcionisanje tela pre svega obezbeĂ°ivanjem energije za metabolizam.
I naročito ako želimo da izbegnemo termički obaĂ°ene izrazito nezdrave masti (pržena hrana, margarin) MCT je najbolji oblik masti koje možemo da unesemo. MCT je naročito važan za osobe koje teže dobijaju na telesnoj masi pa se preporučuje u ishrani ektomorfa (veoma ubrzan metabolizam) i sportista.
Čak i ako želimo da izgubimo na telesnoj težini možemo koristiti MCT jer zahvaljujući osećaju sitosti koje izazivaju nemamo potrebe da se dohranjujemo slatkišima i drugim grickalicama koje će samo dovesti do stvaranja masnih naslaga bez pravog osećaja zadovoljenja gladi.
Nema neželjenih efekata uzimanja MCT ali svakako ih ne treba uzimati na parzan stomak i treba se pridržavati datih uputstava za količinu i doze ovog preparata.


Natrol Omega 3 fish oil
http://www.pansport.rs/new/catalog/index.php?id=NI107

Natrol Flaxseed oil  laneno ulje
http://www.pansport.rs/new/catalog/index.php?id=NI050

« Poslednja izmena: Jul 06, 2009, 03:27:07 posle podne od strane PANSPORT UREDNIK » Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.124 sekundi sa 19 upita.