TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 02:57:19 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 55 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Problemi sa kolenom  (Pročitano 170438 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #192 poslato: Mart 18, 2014, 11:08:14 pre podne »

@dosije99
osnovni problem koji imate, po nalazima je oštećenje hrskavice kolena, umerenog intenziteta (2/3 stepen od 4). promene su najizraženije u medijalnom delu kolena i na cašici.
Sačuvana
dosije99
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #191 poslato: Mart 14, 2014, 02:33:31 posle podne »

RTG snimak od 07.03.14. glasi:
Zglobna pukotina umereno suzena u medijalnom kompasrtmanu.
Pocetna osteofitoza tuberkuluma interkondilarnih eminencija i periferno rubno.
Patela uredne pozicije.
Savetuje se konsultacija ortopeda, fizijatra i eventualno MR pregled.
MR sam radila juce (13.03.14.) u Dijagnostickom centru Zemun u Tosinom bunaru. I iskreno, nisam zadovoljna timacenjem ovih snimaka. Nenako sve deluje kao mozda, ne vidi se jasno... itd.
Danas sam bila kod fizijatra, i zena mi je za tibiju rekla da ne treba da se brinem i da to nije bas tako kako je opisano. To moze da bude jos od perioda kada sam imala 10-20 god.
Uradila mi je pregled vezan za ligamente, nisam osetila bol. Najveci bol bio mi je kada je noga skroz ispravljena i stegnut kvadriceps. Rekla je da je vezano za hrskavicu. Kada sam prvi put povredila koleno, trebala sam da idem na operaciju (pisala sam o tome), a razlog je bio parce hrskavice koji se odlomio. Savetovala me je da odem kod ortopeda i da se uradi  artoskopsko čišćenje kolena.
Kvadricepsi mi, zaista, nisu slabi. Radim vezbe ceo zivot, vozila sam biciklu poluprofesionalno, sada, zadnjih godinu dana idem u teretanu, vezbam sa trenerom, radim i jogu (kao istezanje), krenula na Krav magu........
Da li sve ovo ima smisla ili se vrtim u krug?
Sačuvana
dicavla
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #190 poslato: Mart 14, 2014, 12:22:18 posle podne »

Za kolena Koristila sam Gela Drink Fast tablete, sada sam prešla na Gela Drink Forte tablete ali je problem u tome sto me boli želudac od njih. Naravno prije u pripremnom periodu sam pila Animal Flex, a u takmičarskom periodu Animal Pak i pila sam Joint.
Nema nikakvih bolove pri kontrakciji. Cucanj, ni polucucanj ne mogu da napravim, pri obicnom hodanju ne boli ali ima bolova prilikom hodanja uz stepenice i manje niz stepenice. Poboljsanja ima, i bolje je nego par mjeseci unazad, ali ako se neki dan malo vise krećem onda sjutra dan osjećam veće bolove nego prethodnog dana..
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #189 poslato: Mart 14, 2014, 11:34:31 pre podne »

@ dicavla
problem je po svemu na tetivi kvadricepsa i pripoju tetive. moguće je da postoji i u manjoj meri PFPS (iritacija hrskavice čašice), mada mislim da je glavni problem na tetivi kvadricepsa.
potreban je kompleksan program lečenja i rehabilitacije. potrebno je i vreme od nekoliko meseci - što duže traje povreda, duži je i potrebni oporavak.
za sve vreme je potrebna discilina, tj sprovodjenje programa i ne zuriti sa povratkom u sport.....
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #188 poslato: Mart 14, 2014, 11:25:51 pre podne »

@ dicavla
da li si koristila nešto od preparata/suplemenata za koleno?
da li ima bola pri kontrakciji mišića sedeći ispravljena noga? (max kontrakcija)
da li boli čučanj/polučučanj trenutno? pri hodanju?
ima poboljsanja u zadnje vreme?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #187 poslato: Mart 14, 2014, 11:04:31 pre podne »

koje si vežbe radila za noge u teretani? - Vezbe za predju lozu na sut masini, zadnju lozu i listove na spravama takodje. Iskoran sa tegovima i bez, kao i cucanj i polu cucanj, mada retko sa tezinom.
koje tezine? kako koju vjezbu. Uglavnom prednju lozu sa 15-20kg (šut) i 20- 25kg zadnju lozu.
koliko je obim butine - levo/desno? Obim je isti za levu i desnu - 58cm.

koje si vezbe dobila u sklopu kineziterapije? istezanja? - Radila sam samo izometrijske kontrakcije. Nisam pokusavala sa vozim biciklo ili da radim sa tezinama jer sam osecala bolove posle tih vezbi. Trenutno radim samo vezbe za kontarkciju i istezanje svih grupa misica.
pozdrav,
da li si sut radila sa jednom ili sa dve noge?
da li si vežbe u teretani noge radila pre ili posle povrede?
to sto radiš - izometrija, istezanja, fleksibilnost je ok. tezina je korektna, treba smanjiti 2-3kg, sto će treniranjem se napraviti.obimi su u redu.
mozeš slikati stegnut mišić kvadriceps u predelu iznad kolena i okačiti sliku?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #186 poslato: Mart 14, 2014, 10:57:40 pre podne »

iz kog razloga je dr Nesović predlagao operativno lečenje kolena?
Znam da je bio problem u ligamentu, ali nije pukao. Kao i postojenje nekog stranog tela, koji se video na RTG snimku, nisu bili sigurni sta je to. Predlagao mi je operaciju, ja sam se bojala i sve se zavrsilo sa mirovanjem od 1-2 meseca i dugom fizikalnom terapijom. Tacno se secam kako je izgledalo i gde je bilo to strano telo, na poslednjem snimku ga nema.
da li mi možete prepisati poslednji nalaz rendgen snimanja kolena - zanima me kakve su hrskavice, degenerativne promene... koliko je oštećenje zglobnih površina. ..
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #185 poslato: Mart 14, 2014, 10:55:16 pre podne »

Dijagnoza mi nije bila POKIDAN prednji ukrsteni ligament, ali nesto u vezi sa ligamentima jeste. Tada, posle povlacenja otoka, fizikalnih vezbi... nosila sam steznik za koleno, neko vreme. Koleno mi nije oticalo, sve ove godine, a od te povrede, pa do danas radim vezbe za jacanje kvadricepsa. U pocetku su to bile samo vezbe sa fizikalne terapije, a vremenom sa malo vecim opterecenjima, a zadnjih godinu dana idem u teretanu. Dugo godina sam vozila i bicikl, poluprofesionalno. Izbegavala sam trcanje i skakanje iz razloga sto pri tim radnjama nisam 100% osecala sigurnost u kolenu. Pri bocnim iskoracima osecam prilicnu neprijatnost i zbog toga ih ne radim. Cucnjevi sa opterecenjem, ekstenzije, zadnja loza mi nisu problem. Nemam osecaj da mi koleno seta.
ovo što ste naveli ovde, ukazuje na nestabilnost kolena - nesigurnosti pri skoku, trcanje, bočno kretanje.... nestabilnost je posledica ili izuzetno slabog kvadricepsa mišića ili poveede prednjeg ukrštenog ligamenta (sto je verovatnije)...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #184 poslato: Mart 14, 2014, 10:50:14 pre podne »

@dosije99
da li je u skorije vreme pregledano koleno - ortoped, testove za prednji jkršteni ligament/ili nekada tokom zivota da je radjen pregled (Lahman test)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #183 poslato: Mart 14, 2014, 10:45:21 pre podne »

Postovani Pedja,
uradila sam MR levog kolena i nalaz je sledeci:
Znaci incipijentne subhondralne skleroze na pateli na lateralnoj faseti.
Prednji rog medijalnog meniskusa se nejasno vizualizuje, dok u zadnjem rogu postoje znaci degeneracije gradus II.
Proksimalni, femoralni pripoj LCA ne prikazije se jasno, izmenjenog je IS, suspektna parcijalna ruptura.
LCP, LCL, LCM, lig. patele, tetiva m. kvadricepsa i retinakulum patele ocuvani i kompletni.
Znaci izliva u suprapatelarnoj burzi.
Pregledom kostanih struktura ne vide se akutne traumatske lezije.
Intraosealno u proksimalnom delu dijafize tibije uocava se nepravilna zona hipersignala u T2STIR i hiposignala u T1GRE koja se diskretno demarkira u T2W standardnim sekvencama i koja ne pokazuje postkontrastno pojacanje IS, velicine je oko 15mm.
ZAKLJUCAK:
Degeneracija zadnjeg roga medijalnog meiskusa gradus II, uz nejasan prikaz prednjeg roga.
Suspektna parcijalna ruptura femoralnog pripoja LCA.
Izliv u suprapatelarnoj burzi.
Subhondralna skleroza na lateralnoj faseti patele.
Intraosealna promena u tibiji otvorene etiologije.
Preporucuje se kontrolni pregled MR za 3 meseca na aparatu jaceg magnetnog polja.

Sto se tice meiskusa i rupture ligamenta, jos i nesto razumem, ali mi nije jasna ova promena na tibiji? Sta to znaci?
kada i gde je radjena magnetna rezonanca.?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #182 poslato: Mart 14, 2014, 10:44:25 pre podne »

postoji povreda prednjeg ukrštenog ligamenta (nije sasvim jasno kog je inteenziteta povreda)- prednji ukršteni ligament daje stabilnost kolena.
postoji poveeda meniskusa degenerativnog karaktera - meniskusi su oštećeni najverovatnije kao posledica ponavljanih oštećenja.
opisano je istanjenje hrskavice na medijalnom/unutrašnjoj strani čašice - posledica nestabilnosti čašice i disbalansa snage dve glave kvadricepsa. ..
nisu opisane hrskavičave povrsine femorotibijalnog zgloba tj noseće površine kolena?
opisana je promena unutar kosti potkolenice tibije - nejasne karakteristike,  potrebno je ispratiti, najverovatnije dobroćudno...
postoji izliv.
Sačuvana
dosije99
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #181 poslato: Mart 14, 2014, 12:39:00 pre podne »

Postovani Pedja,
uradila sam MR levog kolena i nalaz je sledeci:
Znaci incipijentne subhondralne skleroze na pateli na lateralnoj faseti.
Prednji rog medijalnog meniskusa se nejasno vizualizuje, dok u zadnjem rogu postoje znaci degeneracije gradus II.
Proksimalni, femoralni pripoj LCA ne prikazije se jasno, izmenjenog je IS, suspektna parcijalna ruptura.
LCP, LCL, LCM, lig. patele, tetiva m. kvadricepsa i retinakulum patele ocuvani i kompletni.
Znaci izliva u suprapatelarnoj burzi.
Pregledom kostanih struktura ne vide se akutne traumatske lezije.
Intraosealno u proksimalnom delu dijafize tibije uocava se nepravilna zona hipersignala u T2STIR i hiposignala u T1GRE koja se diskretno demarkira u T2W standardnim sekvencama i koja ne pokazuje postkontrastno pojacanje IS, velicine je oko 15mm.
ZAKLJUCAK:
Degeneracija zadnjeg roga medijalnog meiskusa gradus II, uz nejasan prikaz prednjeg roga.
Suspektna parcijalna ruptura femoralnog pripoja LCA.
Izliv u suprapatelarnoj burzi.
Subhondralna skleroza na lateralnoj faseti patele.
Intraosealna promena u tibiji otvorene etiologije.
Preporucuje se kontrolni pregled MR za 3 meseca na aparatu jaceg magnetnog polja.

Sto se tice meiskusa i rupture ligamenta, jos i nesto razumem, ali mi nije jasna ova promena na tibiji? Sta to znaci?
Sačuvana
dicavla
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #180 poslato: Mart 13, 2014, 07:48:25 posle podne »

Mogu da sednem na potkolenice i dotaknem ledjima pod,  da tako sjedim neko vreme i da ne osetim bilo kakvu nelagodu kada se ustanem. Nikad nisam ni osećala bolove na pripoju i kvadricepsu prilikom istezanja.
Ne igram već skoro pet meseci. Ne mogu ni da potrčim jer me boli. Pošto je u tenisu osnovni stav uglavnom u polučučnju to mi predstavlja problem. Najveći bol  je u jednoj tački  na pripoju kvadricepsa. I da i dalje osećam bol i to kada se penjem uz stepenice.

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #179 poslato: Mart 12, 2014, 12:08:11 posle podne »

da li mozeš da sedneš na potkolenice na pod i da se spustiš ledjima na pod?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #178 poslato: Mart 12, 2014, 12:07:20 posle podne »

da li ima bola trenutno?
ne igraš?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 55 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.123 sekundi sa 18 upita.