TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394942 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: Vlad77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 16, 2024, 05:48:05 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 247 248 [249] 250 251 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 709871 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #509 poslato: Avgust 31, 2014, 01:37:37 posle podne »

A evo i jedne nove teme da se pozabavimo brojkama...najkraće moguće je pitanje koje bi opisalo ovu temu bi bilo...kome verovati?
Brojkama, osećaju, ogledalu, vagi?

http://www.pansport.rs/forum/index.php?topic=202925.0
« Poslednja izmena: Avgust 31, 2014, 01:39:55 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #508 poslato: Avgust 31, 2014, 01:20:20 posle podne »


A za ove brojke treba posebna tema. Inace kalorija iz hidrata u poredjenju se kalorijom iz proteina i masti je vise anabolicka za misicna vlakna. Izvor nemam.

Baš tako Nikola...ali ja bih to formulisao ovako...preduslov anabolizma je da nema katabolizma... ;)

Kada u telu nema "mišićnog katabolizma"? - Kada su depoi glikogena popunjeni...dovoljno ;)

Dakle, sve makronutrijense možemo podeliti na gradivne i energetske...gradivni su proteini, energetski su masti i ugljeni hidrati...

Tako da hidrati, sami po sebi nisu anabolički elementi već oni stvaraju anaboličko okruženje neophodno za stvaranje( sintezu ) mišićnih proteina...

Amin...


Sačuvana
Miki91
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 658


« Odgovor #507 poslato: Avgust 31, 2014, 01:08:16 posle podne »

Za odrzavanje mi je dovoljno 2500 cal.  Da li je ok ako uzimam 2800-3000 cal  za masu,sto cistiju?  :D
Dovoljno je, ali od hrane zavisi da li ce da bude sto "cistija" :D
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
CharonJr
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 79


« Odgovor #506 poslato: Avgust 31, 2014, 01:01:14 posle podne »

Za odrzavanje mi je dovoljno 2500 cal.  Da li je ok ako uzimam 2800-3000 cal  za masu,sto cistiju?  :D
Sačuvana
Visina: 175 cm
Masa: 68 kg
Cilj: +2-3 kg ciste misicne mase
P. Heath
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1967


NO PAIN - NO GAIN

« Odgovor #505 poslato: Avgust 31, 2014, 11:24:31 pre podne »

Ben ima opasan kompleks nize vrednosti, dok vezba, non-stop govori "sad cu da ucinim da Phil izgleda malo''..

Cak da i da bude veci od njega(a nece) ne moze da ga dobije.A Branch iako ne zna da vezba i ima odvratnu gradju,tom coveku treba skinuti kapu jer je pravio bolesne forme, ima strasnu vaskularnost, jako dobre rezultate iza sebe.Sad ce tamo neki Pakulski koji se muci da udje u top10 da prica ko dobro predstavlja sport, a ko ne.
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #504 poslato: Avgust 31, 2014, 11:11:24 pre podne »

Moze samo da mu se sagne :D koja glupost, cuj ne predstavlja dobro ovaj sport.. nego ce ponovo da uzme titulu i pojasnice im.
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #503 poslato: Avgust 31, 2014, 08:45:03 pre podne »

Inace kalorija iz hidrata u poredjenju se kalorijom iz proteina i masti je vise anabolicka za misicna vlakna.
Amin
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Nikola Najdanovic
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 825


Personalni trener FISAF International

Fitness Portal
« Odgovor #502 poslato: Avgust 31, 2014, 08:04:21 pre podne »

U filmu generation iron, Pakulskog si video u  Vilsonovoj laboratoriji sa Nortonom kako emg-om prate kontrakcije i aktivacije misicnih vlakana. Pored toga Pakulski ima neku diplomu iz kineziologije i uspesan je trener drugima, prodaje programe, seminare.. Ja  mislim da je u pravu kad je rekao da Fil glupo vezba. Verovatno je mislio na izvodjenje vezbi. Ali na kraju Fil je uspesniji u sportu gde je izgled merilo a ne znanje!

A za ove brojke treba posebna tema. Inace kalorija iz hidrata u poredjenju se kalorijom iz proteina i masti je vise anabolicka za misicna vlakna. Izvor nemam.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #501 poslato: Avgust 31, 2014, 04:20:06 pre podne »

Kad sastavljate meni( plan ishrane), da li se rukovodite brojkama poput BMR( bazalni metabolizam), TDEE ( ukupna dnevna potrošnja energije)???

Šta mislite, da li vaša ishrana treba da robuje brojkama ili osećaju, tj. iskustvu? Ogledalo kaže sve? Vaše telo je merilo uspeha, a ne "vernost brojkama"?

Po većini formula(gore navedenih) dobiju se vrednosti npr. proteina, koje su baš enormne i odudaraju od pravila 2 - 2,5gr/kg za proteine...ali se zato lepo uklope u preporuke od 50% dnevnog kalorijskog unosa iz hidrata, 35% iz proteina, 15% iz masti( na osnovu izračunatog TDEE)?

U slučaju da radite na povećanju mišićne mase, na šta najviše stavljate akcenat( kada su makronutrijenti u pitanju)? Hidrati?
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #500 poslato: Avgust 29, 2014, 10:46:04 posle podne »

jela sadrže više kvalitetnih nutritivnih sastojaka
Lep tekst, ali ovo malo tesko sa obzirom kako se hrana proizvodi danas. Proizvodjacima je kvantitet iznad kvaliteta, za razliku od nas potrosaca...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #499 poslato: Avgust 29, 2014, 10:28:24 posle podne »

"Кување је термичка обрада сирове хране, за људску исхрану. Кува се у води или на пари - на 100 °C. Осим кувања храна се термички може још припремати и печењем или динстањем. Оба начина храну термички обрађују на температури од преко 100 °C, с тим што се динстање одвија на нешто нижој температури, ближе 100 °C."

Još ovo  ;)

"Termičkom obradom postiže se bolja svarljivost hrane, a način na koji se namirnice pripremaju utiče i na njihov nutritivni sastav. Visoka temperatura uništava većinu mikroorganizama i parazita koji izazivaju trovanje, ali često iz hrane eliminiše i mnoge korisne sastojke, kao što su, recimo, vitamini. Hrana se termički obraĂ°uje na više načina - kuvanjem u vodi ili na pari, blanširanjem, dinstanjem, pečenjem, prženjem.

Pečenje je najstariji način pripremanja mesa, ali i drugih namirnica, a do današnjih dana, hrana sa ražnja ili roštilja, iz tiganja ili rerne, s poklopcem ili bez njega, uz obavezan dodatak masnoće, još uvek je omiljena u svim delovima sveta. Prilikom prženja, namirnica se uranja u ulje na temperaturi od 180 - 200*C. Nutricionisti upozoravaju, da je hrana koja se priprema pečenjem i prženjem štetna za zdravlje, ali, nažalost, većina ljudi još uvek nije spremna da se odrekne ovakvog zalogaja.

Kuvanje hrane podrazumeva da se namirnice drže u vodi čija je temperatura do 100*C, dok se pri blanširanju, najčešće povrća, one kratko uranjaju u vodu koja je na tački ključanja. Blanširanje je, uz kuvanje na vodenoj pari,ujedno i najzdraviji način pripremanja hrane, jer tako hranljivi sastojci bivaju najbolje sačuvani.
Kuvanje u sopstvenom soku( poširanje) podrazumeva termičku obradu tokom koje se ne dodaju ni voda niti bilo koja druga tečnost, već se namirnice kuvaju u vodi koja se iz nje oslobaĂ°a na temperaturi preko 100*C.

Kod dinstanja[/b] se dodaje malo vode i masnoće, tako da se namirnica - povrće, riba i sve vrste mesa, praktično kuva u sopstvenom soku.
Sigurnost i zdravstvena bezbednost hrane moraju biti na prvom mestu, pa tako kvalitetna priprema i termička obrada namirnica postaju nezaobilazni faktori pravilne ishrane. Zahvaljujući novim naučnim saznanjima, čovek sve više menja svoje navike u ishrani, pa je priprema obroka postala lakša, jela sadrže više kvalitetnih nutritivnih sastojaka, a pri tom je sačuvan prirodan ukus."
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #498 poslato: Avgust 29, 2014, 05:31:59 posle podne »

Kuvanje i barenje je meni isto.

Pa, barenje je kuvanje.
I pečenje je kuvanje...
:)
Kuvanje je proces spremanja jela..
Ili grešim...
O.o
:D
Sačuvana
Nenad Zaga
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 742


« Odgovor #497 poslato: Avgust 29, 2014, 04:54:27 posle podne »

To Peco sto si ti napisao je vise barenje nego kuvanje :D Znaci ti baris meso i baris krompir a kuvanje je nesto drugo i duze traje i komplikovanije je... Meni je najlakse ispecem belo na teflonu ili ubacim batak i karabatak u kesu sa krompirom i u rernu uz to kao sto sam rekao svezeg povrca ako je sezona ili nesto obarim tipa brokoli, grasak... Ako neko radi, trenira, uci tesko da se moze izdojiti 3 i po sata za kuvanje, mozda i moze ali da zanemari potpuno svoj zivot i da samo trenira, radi, uci i kuva od druzenja onda nista i uzivanja a da li je to onda zivot ? :)
Naravno da je život :D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #496 poslato: Avgust 29, 2014, 04:51:04 posle podne »

Kuvanje i barenje je meni isto.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #495 poslato: Avgust 29, 2014, 03:25:19 posle podne »

To Peco sto si ti napisao je vise barenje nego kuvanje :D Znaci ti baris meso i baris krompir a kuvanje je nesto drugo i duze traje i komplikovanije je... Meni je najlakse ispecem belo na teflonu ili ubacim batak i karabatak u kesu sa krompirom i u rernu uz to kao sto sam rekao svezeg povrca ako je sezona ili nesto obarim tipa brokoli, grasak... Ako neko radi, trenira, uci tesko da se moze izdojiti 3 i po sata za kuvanje, mozda i moze ali da zanemari potpuno svoj zivot i da samo trenira, radi, uci i kuva od druzenja onda nista i uzivanja a da li je to onda zivot ? :)
« Poslednja izmena: Avgust 29, 2014, 03:33:11 posle podne od strane acala » Sačuvana
Stranice: 1 ... 247 248 [249] 250 251 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.086 sekundi sa 18 upita.