TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 357459 Teme od strane 24556 Članovi Poslednji član: nickmladenovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 14, 2019, 07:19:18 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 206 207 [208] 209 210 ... 280 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 400606 puta)
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8710


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1091 poslato: Novembar 20, 2014, 01:05:42 posle podne »

Kad nemamo slozene uh, da li je bolje da unesemo proste ili da ih uopste ne unesemo?

"Biti ili ne biti, pitanje je sad"...zavisi o kom izvoru hidrata se radi? "Čista" dekstroza? Voće? Slatkiši(koji)?

Jedino od cele negativne slike "odudara" fruktoza( voćni šećer) koja ima niži glikemički indeks, jer našem telu ipak treba vremena da je iskoristi,tj. da je pretvori u glukozu(dextrozu)...( svi ugljenih hidrati koje unosimo hranom se "svode" na nivo dekstroze)...

I sam znaš da su prosti hidrati, brzi hidrati...BRZ I NAGLI SKOK INSULINA, SVA GLUKOZA MUNJEVITO DOLAZI DO "CILJANIH TKIVA"...GLUKOZE "SKORO" I DA NEMA U KRVI...STIŽU SIGNALI "GLADI"...KREĆE ZAČARANI KRUG...

Neko će reći postepeno ih unositi, u manjim količinama..."lagana infuzija"...ali opet prosti hidrati su prosti hidrati...
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #1090 poslato: Novembar 20, 2014, 12:57:27 posle podne »

Teško bez hidrata  :P
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1246


Say no to racism!

« Odgovor #1089 poslato: Novembar 20, 2014, 12:49:47 posle podne »

Kad nemamo slozene uh, da li je bolje da unesemo proste ili da ih uopste ne unesemo?
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1088 poslato: Novembar 20, 2014, 12:44:06 posle podne »

Kupi modlu, pa možeš i u rerni da ga pečeš...
:)
Sačuvana
Laufer
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 27


« Odgovor #1087 poslato: Novembar 20, 2014, 12:39:02 posle podne »

Ništa, onda ostaje izgleda izbor izmedju Trivita i hleba od koprive... ili da kupim pekač za hleb :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8710


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1086 poslato: Novembar 19, 2014, 01:00:05 posle podne »

Mah, nije komplikovanje, samo sam i sam više zbunjen šta je šta... pogotovu kad krenu umesto tipa XY00 da navode graham brašno i slično, ali, eto, konkretno Klas Crni Hleb piše prvo: "proizvodi se od 100% brašna tip 1100"

a zatim sledeći sastav: T-1100 brašno (min. 58%), voda, pšenični griz, svež pekarski kvasac, mešavina aditiva, sojino brašno, sredstvo protiv zgrušavanja, antioksidans, kuhinjska so, pšenični gluten, konzervans

Jel onda takav hleb OK "dozvoljen" da se jede? Pitam jer deluje povoljno - 70tak dinara 450g :)

PS - I nije da ne mogu bez hleba, već bih ga zbog kalorijskog a i unosa UH uzimao povremeno, a i zbog razbijanja monotonije.

Ok...u globalu je brašno tip 1100 jako kvalitetno...tj. crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo...). Hleb napravljen od crnog brašna ima "vlažniju sredinu", pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba.

E sad uvek ima ono ALI  što nam sreću kvari - ADITIVI...dakle, kao što već napisah...jedini hleb u koji si siguran je onaj koji sam "ispečeš", od brašna od PROVERENO celog zrna( kvalitet mlevenja i obrade)...

P.S. Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu perifernog dela zrna, a što je tip brašna veći, brašno sadrži veću količinu perifernog dela zrna i tamnije je boje...tj. "integralnije je"  ;)
« Poslednja izmena: Novembar 19, 2014, 01:05:36 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1085 poslato: Novembar 19, 2014, 11:33:15 pre podne »

SrĂ°ane, odličan kombo po pitanju mixa brašna za hleb...
I ja nešto da potrefim...
:D

Sta komplikujete sa tim hlebovima. Najlakse je uvece/ujutru skuvati pirinac/krompir za ceo dan ili dva. Ovsene su uvek spremne, dodas malo vode i sacekas 5 min. :)
Ali nekad' dobro dodje da se odmoriš od kuvanja pirinča...
:)

Kad je u pitanju razbijanje monotonije onda uradi sta god je potrebno. A u buducnosti, nemoj da dozvolis da upadnes u monotoniju po pitanju izbora namirnica vec ih konstantno menjaj.
Ja sam pre koju nedelju "otkrio" palentu...
:D
Sačuvana
Nikola Najdanovic
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 825


Personalni trener FISAF International

Fitness Portal
« Odgovor #1084 poslato: Novembar 19, 2014, 08:51:13 pre podne »

Kad je u pitanju razbijanje monotonije onda uradi sta god je potrebno. A u buducnosti, nemoj da dozvolis da upadnes u monotoniju po pitanju izbora namirnica vec ih konstantno menjaj.
Sačuvana
Laufer
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 27


« Odgovor #1083 poslato: Novembar 19, 2014, 03:53:53 pre podne »

Mah, nije komplikovanje, samo sam i sam više zbunjen šta je šta... pogotovu kad krenu umesto tipa XY00 da navode graham brašno i slično, ali, eto, konkretno Klas Crni Hleb piše prvo: "proizvodi se od 100% brašna tip 1100"

a zatim sledeći sastav: T-1100 brašno (min. 58%), voda, pšenični griz, svež pekarski kvasac, mešavina aditiva, sojino brašno, sredstvo protiv zgrušavanja, antioksidans, kuhinjska so, pšenični gluten, konzervans

Jel onda takav hleb OK "dozvoljen" da se jede? Pitam jer deluje povoljno - 70tak dinara 450g :)

PS - I nije da ne mogu bez hleba, već bih ga zbog kalorijskog a i unosa UH uzimao povremeno, a i zbog razbijanja monotonije.
« Poslednja izmena: Novembar 19, 2014, 03:55:28 pre podne od strane Laufer » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1082 poslato: Novembar 18, 2014, 11:54:48 posle podne »

Sta komplikujete sa tim hlebovima. Najlakse je uvece/ujutru skuvati pirinac/krompir za ceo dan ili dva. Ovsene su uvek spremne, dodas malo vode i sacekas 5 min. :)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8710


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1081 poslato: Novembar 18, 2014, 11:50:36 posle podne »

Po pitanju hleba i moja preporuka ide za Tonus...

Inače, osnovno pravilo bi bilo da jedini hleb u koji si siguran po pitanju kvaliteta je onaj koji sam "ispečeš" od brašna u čiji si "sastav" siguran - "celo zrno"( obratiti pažnju na proces "mlevenja zrna")...

SrĂ°ane, odličan kombo po pitanju mixa brašna za hleb...

I sada malo reklame za "spelta" pšenicu...topla preporuka za čitanje...http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/penica-spelta-krupnik.html...  vratimo na naše trpeze kvalitet i zdrave namirnice!
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1246


Say no to racism!

« Odgovor #1080 poslato: Novembar 18, 2014, 09:12:34 posle podne »

T1100 ti je integralno brasno. Medjutim moras da pazis, ako pise "mesavina" ne valja, posto je sigurno mesavina sa nekim belim brasnom, uvek citaj sastav. Razeni hleb je meni najbolji od integralnih. Malo su skuplji, ali koliko para toliko muzike.
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1079 poslato: Novembar 18, 2014, 09:07:44 posle podne »

Ako piše min 58%, kontam da ima belog...
Tonus je OK, ali je preko 100 dinara...
Ako ne možeš bez hleba, kupi brašno pa napravi sam...
:)
Trenutno pravim hleb od speltinog, raženog i heljdinog brašna.
Ipak nije takav hleb kao što smo navikli, ali je OK posto može dugo da stoji u frižideru.
:D
Sačuvana
Laufer
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 27


« Odgovor #1078 poslato: Novembar 18, 2014, 09:00:57 posle podne »

Imam dilemu oko hleba - koji sme da se jede?

Trivit nije sporan, pretpostavljam, ali me zanimaju alternative - npr. hleb sa koprivom se pravi od integralnog brašna, onda sam video i Klasov crni hleb od T-1100 brašna (mada piše T-1100 min. 58%, pšenični griz, kvasac, mešavina aditiva itd. u sastavu)

Uopšte, ima li neki hleb 300/350g ispod 100din a da spada u dozvoljene?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8710


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1077 poslato: Novembar 17, 2014, 03:12:57 pre podne »

Pozdrav, danas bio u grafu i svratio u Ušće, a blo m je vreme za rucak i medju KFC, Mek, ja nadjem neku radnju narucim na meru ali sve spremljeno 200g integralnog pirinca, 100g krompira sa blitvom i 100g panirani filet od oslica(lepo mi dosao ovaj rucak) e sada posto racunam makro nutrijente za  ovaj pirinac koliko da uzmem? Nesto sam gledao da ima oko 340cal, ali tako ima i beli, a beli kuvani 140cal?

Ajmo ovako, paniranje je mnogo veći "kalorijski prestup", nego li "kalorijsko sitničarenje" vezano za pirinač...

Da prvo definišemo paniranje...

PANIRANJE - Naziv nastao od reči pana (hleb, hlebne mrvice) i podrazumeva postupak kada se filetirano meso (šnicle, fileti ribe) "pakuje u testo". Postoji nekoliko načina za paniranje. Najpoznatiji su bečki i francuski, a izuzetno popularan način paniranja u poslednje vreme je u "pivskom testu". Bečki način paniranja je kada se šnicle( fileti) umaču u bračno, jaja i na kraju u prezle.
Francuski način je kada se komadi mesa ili ribe umaču u jaja, brašno i na kraju ponovo u jaja.
P.S. a tu je i "malo prženja"...hint - trans masti  ;)

A ako ćemo do detalja po pitanju kalorija(a i makro i mikro sastava svake namirnice)...topla preporuka za sajt...http://nutritiondata.self.com/

Energetska vrednost belog i braon( intergralnog pirinča) je "slična"...inače, razlika koji si uvideo se odnosi na "raw" i "cooked" varijantu...dakle, 100 gr kuvanog belog pirinča imao oko 140 kCal( mada mi se čini da ima oko 100) , a 100 gr "raw" varijante oko 340 kCal( dakle, nekuvan, nije "povukao vodu u procesu kuvanja")  ;D
« Poslednja izmena: Novembar 17, 2014, 03:18:48 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: 1 ... 206 207 [208] 209 210 ... 280 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.193 sekundi sa 19 upita.