TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398666 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 30, 2024, 04:37:20 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Suplementacija saveti  (Pročitano 43571 puta)
ronaldo9
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: Mart 12, 2015, 01:59:04 posle podne »

Moram da podelim jedno iskustvo s vama ovde jer me zanima neko strucno misljenje kako je doslo do njega....mozete da ga nazovete cudom li misterijom :D ali je neverovatno:
Juce ujutru neposredno pre treninga u teretani popijem 3 casice rakije (razlog nebitan :D), odradim trening nekako jedva teze nego inace i na kraju mislim se da li valja da uzmem suplemente kad sma vec pio alkohol....i odlucim da popijem sve po rasporedu i to je to. Mozda 2-3 sata nakon treninga primetim da sam se "napumpao" mnogo vise nego inace i ceo dan se osecam pospano posle toga, umorno, uvece legnem nesto ranije i spavam ko beba. Ujutru se probudim naduveniji i zedniji nego ikad, okrepim se malo i odem na trening, a na treningu tezine ne osecam planirao sam da uradim slabiji trening a odradio sam dosta jaci nego juce i jedva da sam osetio umor (nisma mogao da skinem majicu sam koliko sam se "napumpao"). Da li je alkohol nekako povecao uticaj suplemenata (kreatin, beta alanin) ili se desilo nesto drugo? Ranije mi se desilo da tu i tamo po nekad gucne alkohola ali nikad ove simptome nisma imao...mozda zato sto sma pio neposredno pre treninga pa se sklopilo nesto u pravom trenutku?  Na kraju i ne znam koliko je zdravo to sto sma juce uradio ali se zbog toga danas osecam neocekivano dobro al opet nisma siguran da li smem i dalje tako.
Sačuvana
Maja Pavlovic
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #109 poslato: Mart 07, 2015, 01:37:56 posle podne »

Ne vidim kako moze i pre i posle jer ja pre treninga pijem vec duze vreme i slaba vajda. Malopre sam stigao sa treninga i popio 2 kaps krea i beta alanin....beta alanin me pecka u talasima kao nikada pre ko da me neko drma strujom (pre sam pio pola kafene kasicie pre i posle, a danas jednu celu posle) tako da je to mozda neki znak za "da" ovim suplementima posle treninga....cisto da ostavim utisak....
moja preporuka sto se tiče kre alkalina ,2 pre treninga,2 posle. Tako ja pijem i odlicno se pokazalo.
Sačuvana
maja Pavlovic
ronaldo9
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #108 poslato: Mart 06, 2015, 06:03:31 posle podne »

Ne vidim kako moze i pre i posle jer ja pre treninga pijem vec duze vreme i slaba vajda. Malopre sam stigao sa treninga i popio 2 kaps krea i beta alanin....beta alanin me pecka u talasima kao nikada pre ko da me neko drma strujom (pre sam pio pola kafene kasicie pre i posle, a danas jednu celu posle) tako da je to mozda neki znak za "da" ovim suplementima posle treninga....cisto da ostavim utisak....
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #107 poslato: Mart 06, 2015, 05:39:58 posle podne »

2 kapsule predstavljaju neku početnu dozu, i to u varijanti 1 pre i 1 posle treninga. Najčešće sam se sretao sa varijantom 2+2 kapsule, gde su ljudi bili potpuno zadovoljni. Slobodno možeš da povećaš doze i pratiš ima li promena. :)
Sačuvana
ronaldo9
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #106 poslato: Mart 06, 2015, 03:48:33 posle podne »

Kad smo kod kreatina:
"Nakon treninga mišićne ćelije imaju povećanu sposobnost da prime veće količine kreatina. Njegova konzumacija i nakon treninga omogućava da se nivoi kreatina maksimiziraju i obnove u mišićima i da se omogući stvaranje pozitivne atmosfere za mišićni rast i oporavak. Ovo se ostvaruje tako što kreatin nakon treninga podiže nivoe faktora rasta nalik na insulin (insulinlike growth factor-I;IGF-1). Istraživanja su dokazala i njegov pozitivan uticaj na mišićni oporavak."

Aman ljudi pre ili posle treninga sta da radim?? :D Pijem kre-alkalyn vise od 3 ned ali nekako ne osecam bas neki pomak koji sma ocekivao, a pijem 2 kaps pre treninga i to je to. Da li je tu greska? Ili cu da saznam samo ako probam..?
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #105 poslato: Februar 26, 2015, 07:50:13 posle podne »

acetil l karnitin utiče navodno i na pokretljivost spermatozoida, imali smo slučaj dvoje ljudi naših kupaca koji su nam doživotno zahvalni zbog proširenja porodice :)  bez šale :)
Sačuvana
spale90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: Februar 26, 2015, 03:52:38 posle podne »

da mislio sam da ih dodam kao podrusku skidanju masti... Znam naravno ishrana je korigovana a trening prilagodjen
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #103 poslato: Februar 25, 2015, 11:01:53 posle podne »

Planiraš da ih ubaciš "kao podršku u procesu skidanja masnih naslaga"?

Ne zaboravi da bez korekcije ishrane i treninga, nijedan sagorevač neće imati "željeni efekat"...

Acetil - L- karnitin sam jedino koristio u sklopu Carni FX od Scitec Nutrition...možda sam subjektivan, ali "čini mi se" da ima "libido boost efekat"...  ;D

"Acetil L karnitin (ALC) je supstanca koja je prirodno prisutna u biljkama i životinjama. U velikim količinama prisutan je u mesu, naročito crvenom, i mlečnim proizvodima. Voće, povrće, žitarice i jaja sadrže veoma male količine. Na tržištu je prisutan kao dodatak ishrani koji pokazuje brojne potencijalno povoljne efekte na zdravlje, a njegovi efekti potvrĂ°eni su od strane velikog broja naučnih studija.

Uglavnom su poznati efekti ALC kao sagorevača masti sportistima i delu populacije koji vežba, kao i efekti u poboljšanju sportskih performansi, meĂ°utim, ALC poseduje još niz efekata na osnovu kojih se razmatra kao potencijalno terapijsko sredstvo u tretmanu različitih stanja vezanih za kardiovaskularni sistem, funkciju štitne žlezde, nervnog, imunog sistema, mentalnih sposobnosti, hroničnog umora.

Jedna od osnovnih funkcija ALC na kojoj počivaju sve ostale je priozvodnja energije sagorevanjem masti u mitohondrijama. Funkcija mitohondrija ima tendenciju da opada tokom vremena. Postoje dokazi da ALC pomaže očuvanju mitohondrija, tako što sprečava njihovo oksidativno oštećenje, prema nalazima studija objavljenih 2008. godine časopisu "Neurochemical Research". Time generalno povećava fizičku i mentalnu energiju.

LCarnitineChromeKao dodatak ishrani, često se koristi da poboljša pamćenje pa je proučavan i kao potencijalni dodatak za lečenje Alchajmerove bolesti. Studija objavljena u časopisu "Journal of the Neurological Sciences" pokazala je da suplementacija ALC om smanjuje strukturna oštećenja u području mozga koji je degenerativno izmenjen kod bolesnika sa Alchajmerovom bolešću.Pored toga, svakodnevna suplementacija ALC om može imati zaštitni efekat na centralni nervni sistem – postoje dokazi da može povoljno uticati na povećanje vizuelne memorije i pažnje kod osoba sa Daunovim sindromom, a klinički podaci pokazuju i da može usporiti smanjenje moždanih funkcija koje nije povezano sa Alchajmerovom bolešću.

I dalje u domenu neurologije, studija objavljenja u martu 2008. godine u časopisu "Experimental Neurology" pokazala je da ALC smanjuje bol kod eksperimentalnih životinja tako što sprečava oticanje vlakana koja izazivaju bol. Ovaj efekat se koristi u lečenju neuropatskog bolnog sindroma koji se karakteriše prezentacijom bola koja nije srazmerna stepenu oštećenja tkiva, a nastaje usled disfunkcije centralnog nervnog sistema.

Niz dokaza govori u prilog tome da ALC prevenira nastanak koronarne bolesti. Studija objavljena u "The Journal of Clinical Hypertension" potvrdila je da ALC smanjuje sistolni krvni pritisak kod pacijenata sa koronarnom bolešću kod svakog učesnika studije koji su bili suplementirani istim. Ujedno poboljšava endotelnu funkciju krvnih sudova. Tokom istraživanja, korišćen je acetil L karnitin u dozi 2000 mg dnevno tokom 24 nedelje, a rezultati su pokazali da je kod ispitanika značajno snižen krvni pritisak i poboljšana osetljivost na insulin. Zanimljiv je podatak da se poboljšana insulinska osetljivost održala i u narednih 8 nedelja po prestanku korišćenja leka. ALC je poznat kao element koji je od suštinskog značaja za sagorevanje masti, i pomažući jetri da ukloni masne naslage posledično povećava osetljivost na insulin.

Ranije studije sa 4000 mg karnitina dnevno, od kojih je 2000 mg bilo u obliku acetil L karnitina, kod muškaraca uzrasta 60 do 74 godina pokazale su vitalni značaj za erektilnu funkciju koja sa godinama slabi, a efekti su, u poreĂ°enju sa samim testosteronom, bili daleko značajniji. IzmeĂ°u ostalog, povećava broj spermatozoida, bitan je za stabilizaciju membrane spermatozoida i veoma važan njihov energetski izvor, pa se danas nalazi u sastavu preparata u pripremi za trudnoću i lečenje muške neplodnosti.

Pored ovih značajnih efekata, naučnici su izolovali grupu gena – vitagene, čija je uloga u pripremi organizma za borbu sa stresom, uz održavanje prirodnog balansa. ALC je prepoznat kao potencijalni aktivator ovih gena. Smatra se da „čuva” hipofizu od oštećenja stresom, pa se koristi i u anti-age terapiji.

Univerziteu u Pitsburgu izveštava da je bezbedna doza ALC 500mg do 3 g, u zavisnosti od stanja koje se leči. Koliko acetil L karnitina a je previše još uvek nije ustanovljeno.

Neželjeni efekti. Acetil L karnitin može ometati proizvodnju hormona štitne žlezde i to može biti potencijalni problem za osobe koje pate od hipotireoze. TakoĂ°e, savetuje se da se acetil L karnitin koristi sa oprezom i uz odobrenje lekara ukoliko osoba pati od periferne vaskularne bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, ciroze jetre ili oštećenja bubrega. Gastrointestinalne smetnje koje uključuju mučninu, povraćanje, proliv, bol u stomaku, gubitak apetita, izmenjen ukus u ustima mogu se javiti kod malog procenta ljudi, kao i inače pri korišćenju lekova i suplemenata. Ostali potencijalni neželjeni efekti su jako retki (nesanica, nervoza, vrtoglavica, gubitak težine, glavobolja, svrab…).
"

Po pitanju CLA...korisna stvar...

"CLA (Conjugated Linoleic Acid) ili konjugovana linolna kiselina derivat je linolne kiseline i predstavlja poseban oblik omega 6 masne kiseline. Hemijski se i funkcionalno razlikuje od omega 6 iz lanenog ulja. Neophodna je u ljudskoj ishrani. U hrani se može naći u manjim količinama i to uglavnom u mesu i mlečnim proizvodima, pa da bi se osetila korisna dejstva ove masne kiseline neophodno ju je uzimati u koncentrovanom obliku u vidu dijetetskih suplemenata.

Glavna uloga konjugovane linolne kiseline u organizmu je njen pozitivan uticaj na metabolizam proteina i masti u cilju dobijanja energije. Ona potpomaže redukovanje depoa telesne masnoće, ali ujedno i čuva glatku mišićnu masu. Pored toga, ima antioksidativno dejstvo i podržava kardiovaskularno zdravlje.

Zbog navedenih svojstava uspešno učestvuje kao podrška dijetama u kontrolisanju telesne mase. Utiče na organizam na sledeći način:

- poboljšava učinak i performanse sportista (podržava telesnu graĂ°u i snagu)
- ubrzava gubljenja telesnih masnoća
- podržava mišićnu masu
- obezbeĂ°uje organizmu antioksidantsku zaštitu
"

Sačuvana
spale90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: Februar 25, 2015, 03:44:02 posle podne »

Da li  neko ima iskustva sa CLA i acetyl l-carnitine ?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #101 poslato: Februar 23, 2015, 12:46:03 posle podne »

Možeš i koju kafu ali bez preterivanja :)
Sačuvana
Maja Pavlovic
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: Februar 23, 2015, 11:56:32 pre podne »

Fina kombinacija. Možda još samo Omega 3, pošto si, kako vidim, već odbio predlog multivitaminskog suplementa. :)
Da li mogu whey i beta alanin da promesam i popijem zajedno? Nece se poremetiti njihovi sastavi?

Moze naravno,nista se tu ne gubi,dodaj jos kreatin i dex..

Sačuvana
maja Pavlovic
spale90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #99 poslato: Februar 23, 2015, 10:13:34 pre podne »

no mi se trenutno ne uklapa u trening, a kafu na poslu pijem iz navike i potrebe za istom :)
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: Februar 23, 2015, 09:10:58 pre podne »

A sta ce ti toliko kofeina? Uzmi onda neki NO. Ako nikad nisi unosio tolike kolicine mozes da imas manjih neuspojava. Bolje prvo manju kolicinu pa postepeno povecavaj. Meni se desavalo da uzmem uvece oko 7 pre treninga pa onda sutradan da imam trening pre podne i tada uzmem opet i mogu ti reci da osetim da je previse.
Sačuvana
spale90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #97 poslato: Februar 23, 2015, 09:03:52 pre podne »

Samo 200mg pre treninga i kafa ili samo ovo pre treninga ?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: Februar 22, 2015, 10:13:50 posle podne »

Previše kofeina, brzo ćeš prezasititi receptore pa kasnije neće biti efekta koristiti ga ili ćeš morati da uzimaš jako velike doze. Ne treba ti tih 200g ujutru.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.106 sekundi sa 18 upita.