TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404454 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 18, 2025, 12:16:50 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pavac napredak  (Pročitano 58757 puta)
Пеђа
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #153 poslato: Avgust 16, 2015, 10:46:34 posle podne »

Ako ides dupetom pozadi i  ides ispod paralele to moras kompezovati vecim pretklonom...sto je sipka vislje to je teze za ledja...mozda je tu problem tvojih ledja ...da ne bude da nesto pametujem ipak si ti takmicar i da li ces cucnuti na ovaj ili onaj nacin nije mnogo bitno i tvoja je stvar...ali sama logika kaze ako su ti potkolenice  oko 90 stepeni to jest da ne prelaze prste na nogama onda moras duboko u pretklon inace padas nazad.. tako moze do paralele ili malo ispod ali ako krenes skroz duboko cim dupe sidje jos dole ledja moraju da se usprave i padas nazad...sad jedino je ko kako zamislja ATG

Upravo tako.

ATG je kada zadnja loža "sedne" na listove, ako je teg iza glave, šipka mora imati visoku poziciju jer ju je jako teško držati samo rukama, mora se oslanjati na trapeze, torzo mora biti skoro uspravan (bez pretklona ili sa vrlo, vrlo malim), projekcija šipke je na oslonac. KAda je šipka niže, izmeðu trapeza i zadnjeg deltoidnog pripoja, može se ići u pretklon i čučanj je plići, oko paralele. Pošto je šipka niže na leðima i pri većim pretklonima donja leða ne trpe toliko i lakše se može podneti taj položaj (jer je kraća poluga od karlice do šipke), a i projekcija šipke je opet na oslonac.

To su dva potpuno različita tipa čučnja. Oba su ispravna, ATG je bolji jer više aktivira zadnju ložu tj ceo zadnji kinetički lanac (listove, zadnja loža, gluteuse i donja leða)
« Poslednja izmena: Avgust 16, 2015, 10:49:33 posle podne od strane Pedja... » Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #152 poslato: Avgust 16, 2015, 07:43:14 posle podne »

Bas bih vole da vidim taj ATG a da ti kolena ne predju prste...opet kazem da ne bude nesporazuma oko toga sta je ATG

http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://www.maloneyperformance.com/Blog/wp-content/uploads/2011/04/Oly-Squat.jpg&imgrefurl=http://www.maloneyperformance.com/Blog/?p%3D189&h=462&w=400&tbnid=_zH-6fBrlTBlgM:&docid=izUzdbnN8BHwnM&ei=dtfQVZPXGuncywPrtbm4DA&tbm=isch&ved=0CGQQMygtMC1qFQoTCJPqy92erscCFWnucgod61oOxw

ako pricamo o ovoj dubini voleo bih da vidim  ovako nesto da uradis ali sa sipkom pozadi...mada i ovome kolena malo prelaze prste

http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://148bcec7bb334341cd98-2fb779bd12ec72d4612275342f2c9187.r31.cf1.rackcdn.com/1fdfa5498b1f0b1ce149a3a3042e834f.jpg&imgrefurl=http://forum.simplyshredded.com/topic/16756/front-squat-form-please-help/&h=270&w=480&tbnid=6bN-oNMuuev81M:&docid=3-kew4rFH0tVpM&ei=T9jQVaC_A6b6ywOlo5OQAQ&tbm=isch&ved=0CGAQMyhdMF049ANqFQoTCOCi8cSfrscCFSb9cgodpdEEEg

Sačuvana
Nase ce sjene hodati po Becu ,lutati po dvoru , plasiti gospodu...
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #151 poslato: Avgust 16, 2015, 07:28:24 posle podne »

Što se tiče leða tu je problem napravilo moje mrtvo dizanje koje ume ponekad da bude užasno. Čučanj mi prija ovom tehnikom koju radim na klipovima i skoro da mi uopšte ne opterećuje leða. Ja ne kažem da bi tako radio maksimum i da je to dobro, već kažem da je izvodljivo.
Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #150 poslato: Avgust 16, 2015, 07:25:49 posle podne »

Ako ides dupetom pozadi i  ides ispod paralele to moras kompezovati vecim pretklonom...sto je sipka vislje to je teze za ledja...mozda je tu problem tvojih ledja ...da ne bude da nesto pametujem ipak si ti takmicar i da li ces cucnuti na ovaj ili onaj nacin nije mnogo bitno i tvoja je stvar...ali sama logika kaze ako su ti potkolenice  oko 90 stepeni to jest da ne prelaze prste na nogama onda moras duboko u pretklon inace padas nazad.. tako moze do paralele ili malo ispod ali ako krenes skroz duboko cim dupe sidje jos dole ledja moraju da se usprave i padas nazad...sad jedino je ko kako zamislja ATG
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #149 poslato: Avgust 16, 2015, 07:08:53 posle podne »

Okačiću par slika kada budem rešio problem sa leðima pa da prokomentarišemo.
Možda malo spamujemo ali ovakav spam razbija monotoniju , 5g kreatina, 5g glutanima i slično.
Sačuvana
Пеђа
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #148 poslato: Avgust 16, 2015, 06:54:42 posle podne »

Ne kažem da je na ovim snimcima tako ali znam da mogu i radio sam ATG čučanj sa potkolenicama koje su skoro na 90 stepeni u odnosu na pod. Kod uvežbavanje tehnike mnogo pomaže čučanj na kutiju.

ATG i potkolenice 90 stepeni?!

OK, a gde je onda težište i projekcija tega? Tada je težište iza oslonca, pali bi u nazad. Jedina dva načina za pomeranje težišta su ili pretklon ili kolena napred ali zajedno ne mogu nikako. prosto je nemoguće. Koliko god mi bili razgibani, kada su potkolenice vertikalne zadnjica je pomerena u nazad, tada trup može imati samo uspravan položaj, ako ima još dodatno optertećnje mora se pasti u nazad.
Kao što rekoh ili pretklon i manja dubina čučnja, ili kolena napred i ATG.

Edit 1:
Tačka na stoplau je pozicija oslonca
S tim što je figura B klasičan PL čučanj i sasvim je korektna tehnika iz te perspektive.

Edit 2:
Pavac malko ti spamujemo temu ali imaš ovde od svakog šta da naučiš  ;)
« Poslednja izmena: Avgust 16, 2015, 07:04:55 posle podne od strane Pedja... » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #147 poslato: Avgust 16, 2015, 06:40:34 posle podne »

Ne kažem da je na ovim snimcima tako ali znam da mogu i radio sam ATG čučanj sa potkolenicama koje su skoro na 90 stepeni u odnosu na pod. Kod uvežbavanje tehnike mnogo pomaže čučanj na kutiju.
« Poslednja izmena: Avgust 16, 2015, 06:42:50 posle podne od strane Miletić Dušan » Sačuvana
Пеђа
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #146 poslato: Avgust 16, 2015, 05:27:41 posle podne »

Pavac sve što sam ti ja rekao i savetovao isto to radim i sa svojim sinom (15 god). Doduše sve vreme sam uz njega, pa tako i znam kako ti je teško sve ovo. Ne postoji brz i lak način, postoji samo SIGURAN.
Ti si u uzrasnom dobu kada ti je hormonski potencijal u svakodnevnom napredku. Velika bi šteta bila da to ne iskoristiš na pravi način. Imaćeš ti rezultata i sa VEŽBAMA i sa vežbicama, samo narvno neće biti isti. Potroši vreme i naði nekog da ti pokaže. Ja sam u teretanu krenu sa 16 godina, prve godine mi je ovo bio program:

BP 3x6-8 ili kosi BP
OHP 3x6-8
Tricep 4x10 (lat razne hvataljke, potisak sa čela, propadanja)
Veslanje T-bar 3x6-8
Zgibovi 3x max
Biceps stojeći pregib dvoručna šipka 3x6-8
Presa 3x6-8 ili iskorak 4x20  

Pauze 60 sec ili 90 ako si u početku.
max 60 min 3x nedeljno - Ponedeljak- Sreda- Petak

Posle je bilo raznih splitova od Agonističkih kombinacija (Grudi ramena triceps - leða biceps) pa do antagonističkih (grudi biceps - Leða ramena - triceps), noge. Zadnjih 16 godina sam u FB 3x nedeljno.

Ti sebi izaberi ono što ti smatraš da je za tebe najbolje. Da bi max iskoristio svoj hormonski potencijal bolja ti je opcija FB 3x. Dovoljno stresni treninzi i dovoljno odmora i slobodnog vremena van teretane za oporavak  (i za školu, za porodicu-kuću, za drugare, za devojke). Rezultati su 100%. Jedino prvo stvarno moraš da naučiš tehnike.

Edit:
@Terror ovo su sve korektni Niski SQ. Jedino što Niski SQ (Low SQ) ne može da bude ATG. Pozicija tega mora biti viša za oko 5-10 cm na leðima (prema vratu). Tada je to Visoki SQ (High SQ) pa je zbog pozicije tega i celokupna postura gornjeg dela tela uspravnija i može se dublje čučnuti.

Kod Low SQ je čučanj do paralele ili malko ispod i nije biomehanički moguće otići u ATG
Kod High SQ je ATG izvodljiv.
« Poslednja izmena: Avgust 26, 2015, 09:30:26 posle podne od strane Pedja... » Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #145 poslato: Avgust 16, 2015, 05:21:59 posle podne »

I molim admine da mi ne brisu postove kad mogu svi da pisu sta im je volja zelim isto pravi i za sebe..
Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #144 poslato: Avgust 16, 2015, 05:20:27 posle podne »

Nemoguće je odraditi ATG SQ a da kolena ne preðu prste.

Ne vezano za ostatak posta, ali ovde grešiš. Ja tvrdim i mogu da dokažem da je moguće.
Problem koji mnogi vežbači imaju kod čučnja je mobilnost.
Totalno ne bitno. Nije u tome suština SQ-a. Bitno je gde je težište ili osa putanje tega, a ne da li  kolena prelaze prste ili ne. Ako projekcija tega prelazi prste tj idalni oslonac (sredina stopala bliže peti), tada se javlja moment kome je poluga upravo ta projekcija. Da se ne bi preturili nešto mora da kompenzuje moment. To je u najčešćem slučaju lumbalni deo kičme pa kolena. E tako nastaju povrede. Neko možda ima "jače" listove i zadnju ložu ili nedovoljno istegnut gluteus i kukove ali ako vodi računa o projekciji tega u odnosu na oslonac sigurno se neće povrediti pa i ako mu kolena prelaze liniju prstiju. 90% WL kada odradi nabačaj i zvrši u prednjem SQ ima kolena ispred prstiju, a pazi radi se o +95%
Upravo htedoh da kazem da  mozda problem sa ledjima lezi u takvoj tehnici mada kad sam pogledao klipove ipak kolena idu malo ispred prstiju
https://www.youtube.com/watch?v=-OElbqsBSig
https://www.youtube.com/watch?v=9bsPgurBRlw
ovde mozda ne ali ovo nije atg
https://www.youtube.com/watch?v=IKQuXvSECFc
Sačuvana
Пеђа
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #143 poslato: Avgust 16, 2015, 04:48:40 posle podne »

Ne vezano za ostatak posta, ali ovde grešiš. Ja tvrdim i mogu da dokažem da je moguće.
Totalno nebitno. Nije u tome suština SQ-a. Bitno je gde je težište ili osa putanje tega, a ne da li  kolena prelaze prste ili ne. Ako projekcija tega prelazi prste tj idalni oslonac (sredina stopala bliže peti), tada se javlja moment kome je poluga upravo ta projekcija. Da se ne bi preturili nešto mora da kompenzuje moment. To je u najčešćem slučaju lumbalni deo kičme pa kolena. E tako nastaju povrede. Neko možda ima "jače" listove i zadnju ložu ili nedovoljno istegnut gluteus i kukove ali ako vodi računa o projekciji tega u odnosu na oslonac sigurno se neće povrediti pa i ako mu kolena prelaze liniju prstiju. 90% WL kada odradi nabačaj i zvrši u prednjem SQ ima kolena ispred prstiju, a pazi radi se o +95%
« Poslednja izmena: Avgust 17, 2015, 08:07:22 pre podne od strane Pedja... » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #142 poslato: Avgust 16, 2015, 04:31:57 posle podne »

Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #141 poslato: Avgust 16, 2015, 04:30:47 posle podne »

i ja sam kao klinac sa 10 godina na basketu radio po 50 cucnjeva u seriji,niti je bilo ko gledao tehniku,niti bilo sta,cilj je bio samo da se nastavi trening...niko nije gledao gde su mi prsti,stopala,dupe itd...
E ovo je najveći problem kod nas jer se ovako svuda trenira i jer su 90% trenera nezainteresovani ili nemaju pojma
Sačuvana
Пеђа
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #140 poslato: Avgust 16, 2015, 04:09:26 posle podne »

Kakvi glupost, mozda najbitnija stavka. Kolena nislucajno ispred prstiju. Ali ne znam sta se misli pod ''u stranu'', valjda dupetom skroz pozadi, da napred kolena ne odu ispred prstiju. Ogroman je pritisak na kolena i mene zigne i na bodyweight cucnju, a ne daj Boze na nekoj vecoj tezini, ostao bi invalid.
Kakvi glupost, mozda najbitnija stavka. Kolena nislucajno ispred prstiju. Ali ne znam sta se misli pod ''u stranu'', valjda dupetom skroz pozadi, da napred kolena ne odu ispred prstiju. Ogroman je pritisak na kolena i mene zigne i na bodyweight cucnju, a ne daj Boze na nekoj vecoj tezini, ostao bi invalid.

Ako već pitaš, onda je to velika glupost. Nemoguće je odraditi ATG SQ a da kolena ne preðu prste. Ono što je bitno je da težište tega (projekcija na podlogu) ne prelazi liniju prstiju, već da je što bliže našem osloncu, a to su pete. Idealno je da se teg kreće isklučivo gore-dole u vertikalnoj liniji iznad peta ili bar sredini stopala, tj. našeg otpora oslonca.

U svakom slučaju Pavac ne zna šta su osnovne vežbe i kako se pravilno izvode. Neka se igra sa bućicama i izolacionim vežbama dok ne stasa. Moraće mnogo više da čita i da se obrazuje, a mnogo manje da se oslanja na brza rešenja i samim tim rezultate.
PAvac, traži da ti neko pokaže kako se izvode OSNOVNE vežbe (BP, SQ, DL, MP), sa ovakvim stavom i pristupom nikad nećeš naučiti da ih radiš kako treba.
Čučanj ti je OČAJAN, neko te je pitao da li nešto stavljaš pod pete? Pa stavljaš li nešto? Odgovor mi i ne treba, jednostavno nemoj ništa stavljati ako stavljaš.
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #139 poslato: Avgust 16, 2015, 03:48:23 posle podne »

Mene vise zanima kako je momcina igrao basket, :D uf kad bi neki snimak imao iz tog doba pa da okacis, osecam da si bas bio talentovan u kosarci :D
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 13 upita.