TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398729 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 02, 2024, 04:02:08 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Neke zanimljive činjenice o hrani- šta kažu stručnjaci  (Pročitano 21607 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29456


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #343 poslato: Januar 25, 2023, 07:28:33 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Iz knjiga znam za 2 teorije- ekološku i higijensku. Ekološka govori da povećanje aerozagađenja i mnogih drugih dovodi do češće pojave alergija. A higijenska govori da život u povećanim higijenskim uslovima i nedovoljan kontakt sa nekim prljavim predmetima iz okoline, kao i brojni aditivi u hrani povećavaju učestalost alergija. Lepo su rekli stari pedijatri- imunitet se stvara u štali.

Pa da. A roditelji non stop vlaznim maramicama briskaju ruke deci...
Kako koji roditelj,ja sam vlaznom maramicom brisao samo zadnjicu sinu posle nuzde.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29456


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #342 poslato: Januar 25, 2023, 07:27:20 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Verovatno sve više alergena u hrani, odrastanje u sterilnim uslovima, a i genetska komponenta.
I sto je najgore po mom misljenju jeste da ce ovo biti sve gore i gore.

Nego kako.... Doslo je vreme da gledamo brojeve na kutijama od jaja....
Zbog isteka roka ili nutritivne vrednosti?
Postoje brojevi koji oznacavaju na koji nacin koke nosilje zive.
1- najzdravije, trce po dvoristu, 2- podni uzgoj....itd.
Meni trce po dvoristu.I pilece grudi i jaje. ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7380


« Odgovor #341 poslato: Januar 25, 2023, 06:43:50 posle podne »



Pa da. A roditelji non stop vlaznim maramicama briskaju ruke deci...
Viđao sam i kad im lice brišu vlažnim maramicama. Samo treba da se pročita sastav tih proizvoda.


Mahom na svim ovim proizvodima stoji da nisu za upotrebu za lice i intimne regije, kao i da ne obezbeđuju dezinfekciju.
Jasno je sve to. Ali ljudi ne čitaju ništa. Kada još decu brišu vlažnim maramicama, onda je stvarno užas.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4066


« Odgovor #340 poslato: Januar 24, 2023, 08:01:28 posle podne »



Pa da. A roditelji non stop vlaznim maramicama briskaju ruke deci...
Viđao sam i kad im lice brišu vlažnim maramicama. Samo treba da se pročita sastav tih proizvoda.


Mahom na svim ovim proizvodima stoji da nisu za upotrebu za lice i intimne regije, kao i da ne obezbeđuju dezinfekciju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 17321


« Odgovor #339 poslato: Januar 24, 2023, 07:34:07 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Iz knjiga znam za 2 teorije- ekološku i higijensku. Ekološka govori da povećanje aerozagađenja i mnogih drugih dovodi do češće pojave alergija. A higijenska govori da život u povećanim higijenskim uslovima i nedovoljan kontakt sa nekim prljavim predmetima iz okoline, kao i brojni aditivi u hrani povećavaju učestalost alergija. Lepo su rekli stari pedijatri- imunitet se stvara u štali.

Pa da. A roditelji non stop vlaznim maramicama briskaju ruke deci...
Viđao sam i kad im lice brišu vlažnim maramicama. Samo treba da se pročita sastav tih proizvoda.

Naravno.
I ono, ne daj Boze da padne hrana pa da je pojede...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 17321


« Odgovor #338 poslato: Januar 24, 2023, 07:33:19 posle podne »

Koje su to namirnice koje mogu da utiču na kiselost organizma?

"Poznato je da korišćenje čokolade, sladoleda, slatkiša, belog šećera, belog brašna, pekarskih proizvoda može dovesti do kiselosti organizma.
 Čokoladu možete jesti, ali samo ako je crna čokolada i samo jednu kockicu, tako što ćete je rastapati u ustima. Što se duže čokolada zadržava u ustima, osećaj slasti će biti veliki kao da ste jeli 2 ili 3 table čokolade. "
Sto se cokolade tice slazem se,obozavam crnu cokoladu,ali nikad u zivotu ni kao dete nisam mogao pojesti jednu kocku!Minimum pola table ili nista.Pokusao sam i ovu metodu rastapanja u ustima,ali ni to nije pomoglo.Mozda sam trebao vise verovati u to.

Zasto je skoro receno da brasno nije stetno?
Misliš na pšenino belo brašno? Ako pogledamo šta su naši jeli na selu i koliko su živeli, onda i ne deluje da je nešto štetno. Ali ako pogledamo studije sve je to i dalje misterija. Ne znamo da li su zaista rezultati studija tačni ili namešteni, jer se forsiraju određene namirnice. A toga je bilo tokom 20.veka. Masti optužene za srčane bolesti, a onda su fabrike čokolada procvetale. A broj osoba sa srčanim bolestima povećavao.

Ja se nekako vodim dr Nestorovicem, a to je njegov stav. Svakako pitam. 🙂
Da li jedeš beli hleb? Ja da. Integralni, beli, kako kada. Ali ne može svakome da odgovara.

Ok, kao i druge namirnice.
Ali ne ubija, to je poenta.
Onaj koncept od pre koji je govorio o 4 bele smrti je potpuno pogrešan. Pričali smo ranije. Samo je šećer problem. Belo brašno, so i svinjska mast nisu. Naravno da ima stanja kada treba ograničiti njihov unos, ali u normalnim količinama ne ubijaju sigurno :D

Jos kada se stave na tacnu te namirnice i obradjene....
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7380


« Odgovor #337 poslato: Januar 23, 2023, 08:27:27 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Iz knjiga znam za 2 teorije- ekološku i higijensku. Ekološka govori da povećanje aerozagađenja i mnogih drugih dovodi do češće pojave alergija. A higijenska govori da život u povećanim higijenskim uslovima i nedovoljan kontakt sa nekim prljavim predmetima iz okoline, kao i brojni aditivi u hrani povećavaju učestalost alergija. Lepo su rekli stari pedijatri- imunitet se stvara u štali.

Pa da. A roditelji non stop vlaznim maramicama briskaju ruke deci...
Viđao sam i kad im lice brišu vlažnim maramicama. Samo treba da se pročita sastav tih proizvoda.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7380


« Odgovor #336 poslato: Januar 23, 2023, 08:25:22 posle podne »

Koje su to namirnice koje mogu da utiču na kiselost organizma?

"Poznato je da korišćenje čokolade, sladoleda, slatkiša, belog šećera, belog brašna, pekarskih proizvoda može dovesti do kiselosti organizma.
 Čokoladu možete jesti, ali samo ako je crna čokolada i samo jednu kockicu, tako što ćete je rastapati u ustima. Što se duže čokolada zadržava u ustima, osećaj slasti će biti veliki kao da ste jeli 2 ili 3 table čokolade. "
Sto se cokolade tice slazem se,obozavam crnu cokoladu,ali nikad u zivotu ni kao dete nisam mogao pojesti jednu kocku!Minimum pola table ili nista.Pokusao sam i ovu metodu rastapanja u ustima,ali ni to nije pomoglo.Mozda sam trebao vise verovati u to.

Zasto je skoro receno da brasno nije stetno?
Misliš na pšenino belo brašno? Ako pogledamo šta su naši jeli na selu i koliko su živeli, onda i ne deluje da je nešto štetno. Ali ako pogledamo studije sve je to i dalje misterija. Ne znamo da li su zaista rezultati studija tačni ili namešteni, jer se forsiraju određene namirnice. A toga je bilo tokom 20.veka. Masti optužene za srčane bolesti, a onda su fabrike čokolada procvetale. A broj osoba sa srčanim bolestima povećavao.

Ja se nekako vodim dr Nestorovicem, a to je njegov stav. Svakako pitam. 🙂
Da li jedeš beli hleb? Ja da. Integralni, beli, kako kada. Ali ne može svakome da odgovara.

Ok, kao i druge namirnice.
Ali ne ubija, to je poenta.
Onaj koncept od pre koji je govorio o 4 bele smrti je potpuno pogrešan. Pričali smo ranije. Samo je šećer problem. Belo brašno, so i svinjska mast nisu. Naravno da ima stanja kada treba ograničiti njihov unos, ali u normalnim količinama ne ubijaju sigurno :D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 17321


« Odgovor #335 poslato: Januar 22, 2023, 12:02:39 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Iz knjiga znam za 2 teorije- ekološku i higijensku. Ekološka govori da povećanje aerozagađenja i mnogih drugih dovodi do češće pojave alergija. A higijenska govori da život u povećanim higijenskim uslovima i nedovoljan kontakt sa nekim prljavim predmetima iz okoline, kao i brojni aditivi u hrani povećavaju učestalost alergija. Lepo su rekli stari pedijatri- imunitet se stvara u štali.

Pa da. A roditelji non stop vlaznim maramicama briskaju ruke deci...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 17321


« Odgovor #334 poslato: Januar 22, 2023, 12:01:37 posle podne »

Koje su to namirnice koje mogu da utiču na kiselost organizma?

"Poznato je da korišćenje čokolade, sladoleda, slatkiša, belog šećera, belog brašna, pekarskih proizvoda može dovesti do kiselosti organizma.
 Čokoladu možete jesti, ali samo ako je crna čokolada i samo jednu kockicu, tako što ćete je rastapati u ustima. Što se duže čokolada zadržava u ustima, osećaj slasti će biti veliki kao da ste jeli 2 ili 3 table čokolade. "
Sto se cokolade tice slazem se,obozavam crnu cokoladu,ali nikad u zivotu ni kao dete nisam mogao pojesti jednu kocku!Minimum pola table ili nista.Pokusao sam i ovu metodu rastapanja u ustima,ali ni to nije pomoglo.Mozda sam trebao vise verovati u to.

Zasto je skoro receno da brasno nije stetno?
Misliš na pšenino belo brašno? Ako pogledamo šta su naši jeli na selu i koliko su živeli, onda i ne deluje da je nešto štetno. Ali ako pogledamo studije sve je to i dalje misterija. Ne znamo da li su zaista rezultati studija tačni ili namešteni, jer se forsiraju određene namirnice. A toga je bilo tokom 20.veka. Masti optužene za srčane bolesti, a onda su fabrike čokolada procvetale. A broj osoba sa srčanim bolestima povećavao.

Ja se nekako vodim dr Nestorovicem, a to je njegov stav. Svakako pitam. 🙂
Da li jedeš beli hleb? Ja da. Integralni, beli, kako kada. Ali ne može svakome da odgovara.

Ok, kao i druge namirnice.
Ali ne ubija, to je poenta.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 17321


« Odgovor #333 poslato: Januar 22, 2023, 12:00:45 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Verovatno sve više alergena u hrani, odrastanje u sterilnim uslovima, a i genetska komponenta.
I sto je najgore po mom misljenju jeste da ce ovo biti sve gore i gore.

Nego kako.... Doslo je vreme da gledamo brojeve na kutijama od jaja....
Zbog isteka roka ili nutritivne vrednosti?
Postoje brojevi koji oznacavaju na koji nacin koke nosilje zive.
1- najzdravije, trce po dvoristu, 2- podni uzgoj....itd.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7380


« Odgovor #332 poslato: Januar 21, 2023, 11:52:59 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Iz knjiga znam za 2 teorije- ekološku i higijensku. Ekološka govori da povećanje aerozagađenja i mnogih drugih dovodi do češće pojave alergija. A higijenska govori da život u povećanim higijenskim uslovima i nedovoljan kontakt sa nekim prljavim predmetima iz okoline, kao i brojni aditivi u hrani povećavaju učestalost alergija. Lepo su rekli stari pedijatri- imunitet se stvara u štali.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7380


« Odgovor #331 poslato: Januar 21, 2023, 11:47:28 posle podne »

Koje su to namirnice koje mogu da utiču na kiselost organizma?

"Poznato je da korišćenje čokolade, sladoleda, slatkiša, belog šećera, belog brašna, pekarskih proizvoda može dovesti do kiselosti organizma.
 Čokoladu možete jesti, ali samo ako je crna čokolada i samo jednu kockicu, tako što ćete je rastapati u ustima. Što se duže čokolada zadržava u ustima, osećaj slasti će biti veliki kao da ste jeli 2 ili 3 table čokolade. "
Sto se cokolade tice slazem se,obozavam crnu cokoladu,ali nikad u zivotu ni kao dete nisam mogao pojesti jednu kocku!Minimum pola table ili nista.Pokusao sam i ovu metodu rastapanja u ustima,ali ni to nije pomoglo.Mozda sam trebao vise verovati u to.

Zasto je skoro receno da brasno nije stetno?
Misliš na pšenino belo brašno? Ako pogledamo šta su naši jeli na selu i koliko su živeli, onda i ne deluje da je nešto štetno. Ali ako pogledamo studije sve je to i dalje misterija. Ne znamo da li su zaista rezultati studija tačni ili namešteni, jer se forsiraju određene namirnice. A toga je bilo tokom 20.veka. Masti optužene za srčane bolesti, a onda su fabrike čokolada procvetale. A broj osoba sa srčanim bolestima povećavao.

Ja se nekako vodim dr Nestorovicem, a to je njegov stav. Svakako pitam. 🙂
Da li jedeš beli hleb? Ja da. Integralni, beli, kako kada. Ali ne može svakome da odgovara.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29456


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #330 poslato: Januar 21, 2023, 08:12:08 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Verovatno sve više alergena u hrani, odrastanje u sterilnim uslovima, a i genetska komponenta.
I sto je najgore po mom misljenju jeste da ce ovo biti sve gore i gore.

Nego kako.... Doslo je vreme da gledamo brojeve na kutijama od jaja....
Zbog isteka roka ili nutritivne vrednosti?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 17321


« Odgovor #329 poslato: Januar 21, 2023, 01:16:11 posle podne »

Danas se baš mnogo priča o alergenima, gluten, laktoza, prosto za nepoverovati da su sada svi alergični, a do pre 10 godina nisu bili.
Do pre 10 godina nisu ni culi za takve stvari. ;D

Da li su i u kojoj meri postojale? 🤔
To se i ja pitam. Ili su ih ljudi bolje tolerisali ili su bile manje zastupljene...
Kada razmislimo, sta bi moglo uticati na pojavu/ povecanje?
Hrana? Vazduh? Sterilno odrastanje?
Verovatno sve više alergena u hrani, odrastanje u sterilnim uslovima, a i genetska komponenta.
I sto je najgore po mom misljenju jeste da ce ovo biti sve gore i gore.

Nego kako.... Doslo je vreme da gledamo brojeve na kutijama od jaja....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.091 sekundi sa 18 upita.