TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403235 Teme od strane 25060 Članovi Poslednji član: yyz_17

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 22, 2025, 03:29:03 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 22 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zelena salata  (Pročitano 42012 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #295 poslato: Maj 15, 2025, 04:55:53 posle podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Danas se pojede obrok u 3 zalogaja i zuri na posao.
Ili stojeći jer ljudi nemaju naviku da sednu i jedu.
Ja stojeci ne kazem da nikad nisam jeo,ali mogu da izbrojim na ruci koliko sam puta tako jeo.
Lezeci jesam 26 dana nazalost u bolnici,ali van toga apsolutno ne.
To je jedna od retkih situacija, kada se mora tako jesti.
To je prinudna situacija, ne računa se.
Necemo je ni spominjati ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #294 poslato: Maj 15, 2025, 02:13:33 posle podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
To je retkost i super ako je tako.
Tako sam navikao iz bodi bilderskih dana i meni je to tako ukusno pogotovo sto sad mogu da stavim zacine. ;)
Verovatno je i malo stvar navike.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #293 poslato: Maj 15, 2025, 02:12:42 posle podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Nije ni čudo što nisi mogao neko vreme da ih jedeš.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31130


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #292 poslato: Maj 14, 2025, 08:44:39 pre podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
To je retkost i super ako je tako.
Tako sam navikao iz bodi bilderskih dana i meni je to tako ukusno pogotovo sto sad mogu da stavim zacine. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31130


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #291 poslato: Maj 14, 2025, 08:43:22 pre podne »

Citat: Dr Nikola Todorov linlinkk=topic=264511.msg4622962#msg4622962 date=1747063882
Citat: Miki Mihajlovic =topic=264511.msg4622222#msg4622222 date=1747038079
Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
Da. Često drugačiji način pripreme da bolji ukus nekoj namirnici, koja nam nije omiljena.
Recimo skoro svi više vole prženo od barenog iako je bareno daleko zdravije.
Zasto je tako u zivotu da je sve sto je dobro nezdravo?
Nije fer.
Zato što je nezdravo zacinjenije, jačeg ukusa.
A i kada je drugaciji nacin pripreme. Recimo przeno ili na rostilju. I to je opet sve ukusnije od kuvanog.
Baš zato što se tokom prženja i rostiljanja stavlja više ulja/masti o začina.
Sve ja razumem zasto je sve to ukusnije. Ali sam pitao vise retoricko zasto je sve to nezdravo uvek ukusnije. Jasno je da daje bolji ukus. Samo kazem zasto recimo nekp povrce nije ukusnije od pljeskavice. Meni je jasno zasto, ali kazem retoricki. Jer bi bilo lepo da je recimo i cvekla primamljiva isto kao i smoki.
Ala si pogodio i cveklu i smoki!!!Svaka cast!
Pojedem cveklu jer moram ali je mrzim jer ima ukus zemlje a smoki obozavam!
Zdrava hrana najcesce drazi receptore za gorko i kiselo, a ne za slatko i slano. Sto vlakna i vitamini iz povrca ne nadraze receptore ukusa za slatko. Nego mononatrijum glutamat nadrazi za slano, a onako prijatan ukus da. Nije posteno ;D
Ovo je veoma dobar odgovor na sva tvoja pitanja. Ne vidim nešto preterano nefer tu. 🤣
Nije preterano,ali je ne fer.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31130


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #290 poslato: Maj 14, 2025, 08:42:45 pre podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Danas se pojede obrok u 3 zalogaja i zuri na posao.
Ili stojeći jer ljudi nemaju naviku da sednu i jedu.
Ja stojeci ne kazem da nikad nisam jeo,ali mogu da izbrojim na ruci koliko sam puta tako jeo.
Lezeci jesam 26 dana nazalost u bolnici,ali van toga apsolutno ne.
To je jedna od retkih situacija, kada se mora tako jesti.
Mada sam se trudio ustati ali su mi rekli da je bolje da jedem lezeci jer nece me moci podici ako padnem.... ;D
Dobro su ti rekli. Namucili bi se ;D
Sestoro su me stavljali u magnetnu i to na kant jer nisam mogao da stanem.... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31130


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #289 poslato: Maj 14, 2025, 08:41:18 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
I to zna da "prevari" psihu.
I da prevari i da probudi neki potpuno drugačiji aspekt.
Ja sam cesto imao obicaj dok sam drzao onu strogu bildersku dijetu da dok jedem gledam tv ili nesto sto me interesuje i sa tim "iskljucim" mozak da ne razmislja da opet jedem.To je vec druga krajnost.
Pokazalo se da se tako unese mnogo više hrane, nego inače. Ali nije dobro to u uobičajenim uslovima.
I to sam iskusio nazalost.Posle redovne vecere pojeo sladoled od 1kg tako da nisam ni primetio....
Naravno ni ja nisam vise tako uradio niti preporucujem to.
To se zaista ne preporučuje. Dešava se svima kada se više fokusiraju na ono što se gleda od onoga što se jede.
Zbunimo mozak i onda ne razmisljamo da li smo siti.
Baš tako. I kada se jede i kada se trenira bitno je da te informacije stignu do mozga.
Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
To je mnogo bitno.
Veruj mi najbitnije,a bio sam skeptican u pocetku.
Mora polako. Tako je pravilno.
Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
Nismo ni svesni kako tako mala promena moze dati velike rezultate.
U ovom sportu sam se cesto susretao sa tim.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31130


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #288 poslato: Maj 14, 2025, 08:40:30 pre podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #287 poslato: Maj 13, 2025, 05:21:23 posle podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #286 poslato: Maj 13, 2025, 05:20:23 posle podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
To je retkost i super ako je tako.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #285 poslato: Maj 13, 2025, 05:19:39 posle podne »

To je najbolja taktika za one koji tesko mogu dobiti na masi.
Mislim da je njima teško da se nateraju da jedu uopšteno.
Onda izblendujes sve i popijes,kao sto sam ja sarmu,pilece belo itd .... ;) ;) ;)
Mada sam sarmu iz moranja a pilece belo redovno.
Uh to zvuči vrlo neobično. Ko je malo gadljiviji teško da će to moći.
Neobicno mozda jeste,ali gadljivo nikako,pogotovo ne pilece belo. ;)
Verujem da ukus nije ali recimo ja zbog izgleda ne bih mogla.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #284 poslato: Maj 13, 2025, 05:18:58 posle podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Danas se pojede obrok u 3 zalogaja i zuri na posao.
Ili stojeći jer ljudi nemaju naviku da sednu i jedu.
Ja stojeci ne kazem da nikad nisam jeo,ali mogu da izbrojim na ruci koliko sam puta tako jeo.
Lezeci jesam 26 dana nazalost u bolnici,ali van toga apsolutno ne.
To je jedna od retkih situacija, kada se mora tako jesti.
To je prinudna situacija, ne računa se.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #283 poslato: Maj 13, 2025, 05:17:53 posle podne »

Citat: Dr Nikola Todorov linlinkk=topic=264511.msg4622962#msg4622962 date=1747063882
Citat: Miki Mihajlovic =topic=264511.msg4622222#msg4622222 date=1747038079
Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
Da. Često drugačiji način pripreme da bolji ukus nekoj namirnici, koja nam nije omiljena.
Recimo skoro svi više vole prženo od barenog iako je bareno daleko zdravije.
Zasto je tako u zivotu da je sve sto je dobro nezdravo?
Nije fer.
Zato što je nezdravo zacinjenije, jačeg ukusa.
A i kada je drugaciji nacin pripreme. Recimo przeno ili na rostilju. I to je opet sve ukusnije od kuvanog.
Baš zato što se tokom prženja i rostiljanja stavlja više ulja/masti o začina.
Sve ja razumem zasto je sve to ukusnije. Ali sam pitao vise retoricko zasto je sve to nezdravo uvek ukusnije. Jasno je da daje bolji ukus. Samo kazem zasto recimo nekp povrce nije ukusnije od pljeskavice. Meni je jasno zasto, ali kazem retoricki. Jer bi bilo lepo da je recimo i cvekla primamljiva isto kao i smoki.
Ala si pogodio i cveklu i smoki!!!Svaka cast!
Pojedem cveklu jer moram ali je mrzim jer ima ukus zemlje a smoki obozavam!
Zdrava hrana najcesce drazi receptore za gorko i kiselo, a ne za slatko i slano. Sto vlakna i vitamini iz povrca ne nadraze receptore ukusa za slatko. Nego mononatrijum glutamat nadrazi za slano, a onako prijatan ukus da. Nije posteno ;D
Ovo je veoma dobar odgovor na sva tvoja pitanja. Ne vidim nešto preterano nefer tu. 🤣
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #282 poslato: Maj 13, 2025, 10:43:39 pre podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Danas se pojede obrok u 3 zalogaja i zuri na posao.
Ili stojeći jer ljudi nemaju naviku da sednu i jedu.
Ja stojeci ne kazem da nikad nisam jeo,ali mogu da izbrojim na ruci koliko sam puta tako jeo.
Lezeci jesam 26 dana nazalost u bolnici,ali van toga apsolutno ne.
To je jedna od retkih situacija, kada se mora tako jesti.
Mada sam se trudio ustati ali su mi rekli da je bolje da jedem lezeci jer nece me moci podici ako padnem.... ;D
Dobro su ti rekli. Namucili bi se ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #281 poslato: Maj 13, 2025, 10:41:17 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
I to zna da "prevari" psihu.
I da prevari i da probudi neki potpuno drugačiji aspekt.
Ja sam cesto imao obicaj dok sam drzao onu strogu bildersku dijetu da dok jedem gledam tv ili nesto sto me interesuje i sa tim "iskljucim" mozak da ne razmislja da opet jedem.To je vec druga krajnost.
Pokazalo se da se tako unese mnogo više hrane, nego inače. Ali nije dobro to u uobičajenim uslovima.
I to sam iskusio nazalost.Posle redovne vecere pojeo sladoled od 1kg tako da nisam ni primetio....
Naravno ni ja nisam vise tako uradio niti preporucujem to.
To se zaista ne preporučuje. Dešava se svima kada se više fokusiraju na ono što se gleda od onoga što se jede.
Zbunimo mozak i onda ne razmisljamo da li smo siti.
Baš tako. I kada se jede i kada se trenira bitno je da te informacije stignu do mozga.
Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
To je mnogo bitno.
Veruj mi najbitnije,a bio sam skeptican u pocetku.
Mora polako. Tako je pravilno.
Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
Nismo ni svesni kako tako mala promena moze dati velike rezultate.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 22 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 3.127 sekundi sa 18 upita.