|
1
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 05, 2025, 05:45:45 posle podne »
Izbegavaj kuvanje u zatvorenom ako je moguće Visoke temperature u kuhinji dodatno povećavaju toplotni stres. Koristi:
Obroke bez kuvanja: salate, hladne supe (npr. gazpacho)
Roštilj ili kuvanje napolju (ako je bezbedno)
Obicno mi u stanu bude koliko-toliko podnosljivo.
Sada stanovi imaju dobre klime pa to i ne mora biti toliki problem.
Klimu samo treba koristiti pravilno. Nikada ne spavatu ispod klime. Najbolje da se rashladi soba pred spavanje i da se onda iskljuci klima.
A ko nocu ima jeftinu struju?Pitam za drugara....
Nek rashladi pred spavanje pa za vreme spavanja da isključi. 😅
I ja sam to rekao, ali Miki uporno hoce da spava ispod klime 
Zato kažem da ugradi još jednu. 🤣
2
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 05, 2025, 05:45:08 posle podne »
Izbegavaj kuvanje u zatvorenom ako je moguće Visoke temperature u kuhinji dodatno povećavaju toplotni stres. Koristi:
Obroke bez kuvanja: salate, hladne supe (npr. gazpacho)
Roštilj ili kuvanje napolju (ako je bezbedno)
Obicno mi u stanu bude koliko-toliko podnosljivo.
Sada stanovi imaju dobre klime pa to i ne mora biti toliki problem.
Klimu samo treba koristiti pravilno. Nikada ne spavatu ispod klime. Najbolje da se rashladi soba pred spavanje i da se onda iskljuci klima.
Apsolutno! To smo naglašavali više puta.
Imam pacijente koji dolaze sa razlicitim upalama, zbog klime.
To je standardna pojava, koliko god mi pričali.
3
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 05, 2025, 05:44:05 posle podne »
Jedite laganu, lako svarljivu hranu Teška i masna hrana dodatno opterećuje varenje i podiže telesnu temperaturu.
Fokusiraj se na:
Sezonsko povrće i voće (lubenica, krastavac, paradajz, tikvica, breskva)
Integralne žitarice (bulgur, ovas, integralni pirinač)
Mlečne proizvode sa manje masti (kefir, jogurt – dobar i za probiotike)
Ribu i belo meso umerenih količina, najbolje kuvano ili grilovano
Meni se u toku leta i inace jede laganija hrana, u smislu da sadrzi manje masti.
Recimo ja uvek mogu sve,meni nije problem,ali je zdravije da se tokom ovih vrucina jede laksa hrana.
Meni obicno organizam sam trazi nesto laganije, kada su velike vrucine.
Moj jadnik je vec navikao,ali da preporucljivo je jesti laganije stvari po ovim vrucinama.
Lepse se osecamo kada konzumiramo laganu hranu tokom vrucina.
I lepše i lakše, a eto i prilike da se izgubi koji kilogram ako i to želimo.
4
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 05, 2025, 05:42:44 posle podne »
Izbegavaj kuvanje u zatvorenom ako je moguće Visoke temperature u kuhinji dodatno povećavaju toplotni stres. Koristi:
Obroke bez kuvanja: salate, hladne supe (npr. gazpacho)
Roštilj ili kuvanje napolju (ako je bezbedno)
Obicno mi u stanu bude koliko-toliko podnosljivo.
Sada stanovi imaju dobre klime pa to i ne mora biti toliki problem.
Klimu samo treba koristiti pravilno. Nikada ne spavatu ispod klime. Najbolje da se rashladi soba pred spavanje i da se onda iskljuci klima.
A ko nocu ima jeftinu struju?Pitam za drugara....
Nek rashladi pred spavanje pa za vreme spavanja da isključi. 😅
Tako radim ali ne mogu ya tako kratko vreme da rashladim....
Onda ugradnja još jedne klime. 😂
5
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 05, 2025, 05:42:04 posle podne »
Osnovni saveti Povećaj unos tečnosti, ali pažljivo biraj napitke Najvažnije je ostati hidriran. Cilj je unositi 2,5–3 litre tečnosti dnevno, a više ako se znojiš ili si fizički aktivan.
Najbolje: voda, rashlađeni biljni čajevi (npr. nana, kamilica), voda sa limunom, oralne rehidratacione soli ako si mnogo znojan.
Izbegavaj: gazirane sokove, alkohol i jaka kafa jer dodatno dehidriraju.
Dodao bih samo da se izbegavaju i negazirani sokovi, jer isto sadrze dosta secera, pa uticu na dehidrataciju.
Slažem se, sokovi ne mogu da utole žeđ.
Samo voda. I cajevi vezuju vodu. Pa je dobro da se uz solju caja popije i casa vode.
To je negde preporuka za svako piće- da uz njega ide časa vode.
Minimum to,a ako moze bez tih pica i da se pije samo voda to bi bilo najidealnije.
Ideal e okolnosti su retko praktično primenljive.
6
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Jul 05, 2025, 08:15:54 pre podne »
Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.
Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora 
Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju 
Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
Oni znaju sta valja. 
Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. 
Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
Po mnogim mestima postoje razne manifestacije. I to je lepo da se tako upoznaju razni regioni i da se vidi tradicija. Zato mi je zanimljiva emisija Kuhinja moga kraja.
Ja takve emisije mogu gledati samo kada sam sit inace....a na manifestacije odes pogledas i kupis... 
Sve pokupujemo, ispraznimo standove i gotova stvar 
7
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Jul 05, 2025, 08:14:25 pre podne »
8
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Jul 05, 2025, 08:13:33 pre podne »
Pa lako je onome ko to može. Mislim da bi svakome od nas prijalo da može ustati onda kada mu organizam to kaže a ne kada zvoni budilnik.
Samo ko radi popodne 
Ko je taj?Hocu i ja!!!!
Ili oni sto rade od kuce.
E jbg ja to ne mogu nazalost.....
Ja mislim da je to i bolje. Jer znam mnogo ljudi koji se ulenje, zbog rada od kuce. Ima svojih prednosti, ali ima i mana.
Nije to za svakoga taj home office,ali neke stvari ni ne mozes.
Nije. Znam ljude koji su krenuli da rade od kuce, kada je pocela korona i nastavili su i dalje. Nije dobro za sve aspekte zdravlja- fizicki, psihicki i socijalni. Neki se cesce prehladjuju, zbog manjka sunca i svezeg vazduha, upadaju u apatiju i depresiju i manje se druze sa ljudima. Tako da su sva 3 aspekta zdravlja pogodjena.
A onda nismo ni mislili na ove probleme da se uopste mogu javiti....
Da. Ipak je bolje da se izadje iz kuce i ode na posao.
Posto mi je sestra novinarka onda oni od onda i nastavili da rade od kuce,ali isto tako su uveli da nedeljno 2-3 puta i fizicki se pojave na radnom mestu i ona mi je pricala koliko je to delotvornije.
Verujem da jeste.
Jer od kuce svako pise ono sto cita,cuje a ovako ima i razmena misljenja,davanje saveta,pitanje saveta itd....sto se moze uciniti i od kuce ali je drugacije uzivo.
Naravno. I ja sam uvek za takvu varijantu, uzivo. To je najbolje.
9
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Jul 05, 2025, 08:12:13 pre podne »
10
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Jul 05, 2025, 08:10:49 pre podne »
Isprobajte ove savete da biste bili sigurni kada je vrućina uključena. Pijte puno tečnosti. Očigledno se više znojite kada postaje vruće i vlažnije, pa morate da budete sigurni da zamenite sve te tečnosti dok trčite, vozite bicikl ili radite druge treninge po tako ekstremnim vremenskim uslovima. Dr Briant preporučuje konzumiranje minimum 1-2 l vode(naravno količina zavisi od vaše telesne težine) nekoliko sati pre vežbanja na vrućim temperaturama. Pre toga, kaže da unosite još 0,3-0,5 l tečnosti na svakih 15 do 20 minuta vežbanja. Ako želite nešto umereno da radite manje od sat vremena, voda bi trebala biti u redu, ali za sve intenzivnije biće potrebni sportski napici da bi se dobili ti ugljeni hidrati i elektroliti, kaže on. Pazite na vlažnost. Vlažnost je takođe ogroman faktor koji treba uzeti u obzir i to je nešto za šta Minsonova studija nije testirala. „Osnovni način na koji se telo hladi tokom vežbanja je znojenje“, kaže dr. Briant. Znoj izlazi na površinu naše kože i isparava da bi telo ohladilo. U vlažnom okruženju ne doživljavate toliko tog isparavajućeg efekta hlađenja, jer je okruženje već prilično zasićeno tečnošću. " Briant kaže da razmislite o pokretnim aktivnostima u zatvorenim danima koji su izuzetno vrući i vlažni, jer to samo čini životnu sredinu posebnim stresom za vaše telo.
Ovo smo ranije vec spominjali. Nije samo vazna temperatura vazduha, vec i vlaznost.
U mnogo slucajeva bas ta vlaznost vazduha zna da napravi vece probleme od same vrucine.
Jer nam ometa proces isparavanja znoja.
Opet saznah nesto novo. Hvala ti dr.Nikola!
Drago mi je. Tu smo da saznamo nesto novo jedni od drugih. Zato su teski uslovi za zivot u nekim regijama nase planete, gde je velika vlaznost vazduha.
|