Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Jul 10, 2022, 08:59:17 posle podne
-
Za spremanje brzog, hranljivog obroka potrebna je dobro snabdevena kuhinja. Međutim, mnoge popularne zdrave namirnice su veoma kvarljive i moraju se upotrebiti u roku od nekoliko dana.
Ipak, možete zadržati brojne zdrave, dugotrajne namirnice u svojoj ostavi, zamrzivaču i frižideru i koristiti ih za pravljenje obroka i grickalica bogatih hranljivim sastojcima - čak i kada vam ponestane uobičajene hrane.
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
-
Žitarice
Jela na bazi žitarica kao što su salate, činije od žitarica, supe i pilavi predstavljaju odličan izbor zbog svoje raznovrsnosti i praktičnosti.
U zavisnosti od vrste, žitarice kao što su smeđi pirinač, ovas i kinoa mogu se bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi mesecima do godinama, što ih čini pametnim izborom za kupovinu na veliko.
Osim toga, ove žitarice su odlični izvori vlakana i mikronutrijenata, uključujući vitamine B, mangan i magnezijum, a njihovo jedenje može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i određenih karcinoma.
-
Zamrznuto voće i povrće
Većina svežeg voća i povrća, kao što su bobičasto voće i zeleno lisnato povrće, veoma je kvarljivo. Ipak, kupovina ove hrane u zamrznutom obliku omogućava vam da uvek imate pri ruci proizvode bogate hranljivim materijama.
U pogledu ishrane, zamrznuto voće i povrće je uporedivo sa svežim proizvodima u sadržaju mikronutrijenata, što ih čini zdravim i praktičnim osnovnim proizvodom za zamrzavanje.
Pokušajte da dodate smrznuto zelje u sote, supe i smutije. Smrznute bobice mogu se koristiti slično kao i sveže bobice i dodati prirodnu slatkoću ovsenim pahuljicama, smutijima i jogurtnim parfeima.
-
Med
Svakome je s vremena na vreme potrebno malo slatkiša. Med je prirodan zaslađivač koji nudi jedinstvene zdravstvene prednosti.
Na primer, sirovi med ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva i sadrži moćne antioksidante.
Med se može koristiti za dodavanje ukusa slatkim i slanim receptima. Samo zapamtite da ovaj zaslađivač koristite štedljivo, jer previše šećera iz bilo kog izvora može štetiti vašem opštem zdravlju.
-
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće ima višestruku upotrebu u kuhinji. Na primer, to je efikasno sredstvo za čišćenje za sve namene i može se koristiti kao ukusan dodatak receptima kao što su sosevi, prelivi i salate.
Pored svoje svestranosti, ovo oštro sirće je neverovatno zdravo. Istraživanja su pokazala da može imati antidijabetička, antiinflamatorna, antioksidativna svojstva i svojstva koja promovišu zdravlje srca.
-
Zdrave masti
Određene masti, uključujući kokosovo i maslinovo ulje, mogu se bezbedno držati na sobnoj temperaturi godinu dana ili više, u zavisnosti od vrste. Iz tog razloga, ove namirnice iz ostave možete kupiti u većim količinama kako biste uvek imali pri ruci zdrav izvor masti.
-
Fermentisana hrana
Fermentisana hrana poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca je ukusna i raznovrsna i nudi brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da mogu poboljšati zdravlje probave i mogu pomoći u smanjenju upale i nivoa šećera u krvi.
Osim toga, ove namirnice su dugotrajne, tako da možete napraviti zalihe i biti bez brige o bacanju hrane. Na primer, kiseli kupus i kiseli krastavci mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi do 18 meseci.
-
Začini i suvo bilje
Da biste kreirali ukusne recepte, neophodno je da imate dobro opremljen stalak za začine. Začini i začinsko bilje podižu ukus jela i mogu vam biti od koristi kada ste u kolotečini recepta.
Štaviše, uključivanje sušenog bilja i začina u vašu ishranu može unaprediti vaše zdravlje na različite načine.
Kurkuma, ruzmarin, cimet, đumbir, origano i kumin nude impresivne zdravstvene prednosti i mogu pomoći u smanjenju upale u organizmu.
-
Beli i crni luk
Beli i crni luk su okosnica mnogih recepata i favorizovani od strane profesionalnih i domaćih kuvara zbog njihovih benefita i dugog veka trajanja.
Takođe se pokazalo da oba imaju koristi za zdravlje na mnogo načina, a redovno uživanje u njima može pomoći u smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući određene vrste raka, mentalni pad, bolesti srca i dijabetes.
-
Dugotrajno sveže voće i povrće
Iako se mnogo svežeg voća i povrća brzo pokvari čak i kada je u frižideru, postoji veliki broj dugotrajnih sorti koje možete izabrati.
Slatki krompir, jabuke, cvekla, kupus, šipak, šargarepa i agrumi su samo neki od primera voća i povrća koje može da se čuva nekoliko nedelja ili duže kada se čuva u frižideru ili u ostavi.
-
Smrznuta riba, živina i meso
Dok su sveža riba, meso i živina veoma kvarljivi, smrznute verzije ovih proizvoda će ostati jestive mnogo duže ako se drže na pravoj temperaturi.
Na primer, sveža piletina i meso biće bezbedni do 1 godine kada se drže zamrznuti, dok riba poput bakalara može da se čuva u zamrzivaču do 5 meseci.
Dobra zaliha smrznute živine, mesa i ribe može vam pomoći da pripremite zdrave obroke bogate proteinima, kada su izvori svežih životinjskih proteina trenutno ograničeni.
-
Jaja
Jaja su raznovrsna hrana u kojoj se može uživati u bilo koje doba dana. Prepuni su proteina i skoro svakog vitamina i minerala koji vašem telu treba da napreduje, zbog čega se često nazivaju prirodnim multivitaminima.
Iako se jaja smatraju kvarljivim, mogu da izdrže i do 5 nedelja u frižideru.
Kupite jaja uzgajana na pašnjacima, ako možete. Jaja kokošaka na paši ne samo da su hranljivija od jaja kokošaka u kavezima, već se i kokoške koje ih nose obično tretiraju mnogo bolje. Imaju prostor za lutanje na otvorenom i mogućnost da učestvuju u normalnom ponašanju u potrazi za hranom.
-
Punomasni jogurt
Jogurt se može koristiti na različite načine u kuhinji, što ga čini obaveznim u svakom frižideru. Može se uživati u njemu uz bobičasto voće, dodati u smutije, staviti na jela od povrća ili koristiti za dodavanje sosovima i supama.
Konzumiranje punomasnog jogurta može zaštititi od srčanih bolesti i razvoja masti na stomaku, što je faktor rizika za mnoga stanja, uključujući dijabetes.
Većina jogurta se može čuvati do 3 nedelje u frižideru.
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
Ja recimo vec godinama sam pravim svoj kikiriki puter od i puno je bolji i ukusniji od kupovnog. ;)
-
Grcki jogurt mi je favorit. Posebno kada je meso suvo i bez začina. Onda dodje kao prava poslastica dodat uz obrok.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Zamrznuto voće i povrće
Većina svežeg voća i povrća, kao što su bobičasto voće i zeleno lisnato povrće, veoma je kvarljivo. Ipak, kupovina ove hrane u zamrznutom obliku omogućava vam da uvek imate pri ruci proizvode bogate hranljivim materijama.
U pogledu ishrane, zamrznuto voće i povrće je uporedivo sa svežim proizvodima u sadržaju mikronutrijenata, što ih čini zdravim i praktičnim osnovnim proizvodom za zamrzavanje.
Pokušajte da dodate smrznuto zelje u sote, supe i smutije. Smrznute bobice mogu se koristiti slično kao i sveže bobice i dodati prirodnu slatkoću ovsenim pahuljicama, smutijima i jogurtnim parfeima.
Od ovih najvise volim malinu i borovnicu.To uvek moram imati u zamrzivacu i uvek stavljam u svoje ovsne pahulje.
-
Med
Svakome je s vremena na vreme potrebno malo slatkiša. Med je prirodan zaslađivač koji nudi jedinstvene zdravstvene prednosti.
Na primer, sirovi med ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva i sadrži moćne antioksidante.
Med se može koristiti za dodavanje ukusa slatkim i slanim receptima. Samo zapamtite da ovaj zaslađivač koristite štedljivo, jer previše šećera iz bilo kog izvora može štetiti vašem opštem zdravlju.
Med koristim zimi kad pijem caj.Nije da ga mrzim ali nisam navikao da ga koristim sa drugim stvarima.
-
Beli i crni luk
Beli i crni luk su okosnica mnogih recepata i favorizovani od strane profesionalnih i domaćih kuvara zbog njihovih benefita i dugog veka trajanja.
Takođe se pokazalo da oba imaju koristi za zdravlje na mnogo načina, a redovno uživanje u njima može pomoći u smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući određene vrste raka, mentalni pad, bolesti srca i dijabetes.
Ne mogu da zamislim ijedan obrok bez ovih namirnica,barem jedan od lukova mora da sadrzi,uglavnom to je beli luk,ali cesto to bude i crni luk i kad je sezona onda i mladi luk.
-
Smrznuta riba, živina i meso
Dok su sveža riba, meso i živina veoma kvarljivi, smrznute verzije ovih proizvoda će ostati jestive mnogo duže ako se drže na pravoj temperaturi.
Na primer, sveža piletina i meso biće bezbedni do 1 godine kada se drže zamrznuti, dok riba poput bakalara može da se čuva u zamrzivaču do 5 meseci.
Dobra zaliha smrznute živine, mesa i ribe može vam pomoći da pripremite zdrave obroke bogate proteinima, kada su izvori svežih životinjskih proteina trenutno ograničeni.
Isto stalno mora da se nalazi kod mene na meniju.
-
Jaja
Jaja su raznovrsna hrana u kojoj se može uživati u bilo koje doba dana. Prepuni su proteina i skoro svakog vitamina i minerala koji vašem telu treba da napreduje, zbog čega se često nazivaju prirodnim multivitaminima.
Iako se jaja smatraju kvarljivim, mogu da izdrže i do 5 nedelja u frižideru.
Kupite jaja uzgajana na pašnjacima, ako možete. Jaja kokošaka na paši ne samo da su hranljivija od jaja kokošaka u kavezima, već se i kokoške koje ih nose obično tretiraju mnogo bolje. Imaju prostor za lutanje na otvorenom i mogućnost da učestvuju u normalnom ponašanju u potrazi za hranom.
Posto imam kokoske i dnevno snesu 5 jaja i ova namirnica mi je medu omiljenima i koristim ih u raznim oblicima.
-
Punomasni jogurt
Jogurt se može koristiti na različite načine u kuhinji, što ga čini obaveznim u svakom frižideru. Može se uživati u njemu uz bobičasto voće, dodati u smutije, staviti na jela od povrća ili koristiti za dodavanje sosovima i supama.
Konzumiranje punomasnog jogurta može zaštititi od srčanih bolesti i razvoja masti na stomaku, što je faktor rizika za mnoga stanja, uključujući dijabetes.
Većina jogurta se može čuvati do 3 nedelje u frižideru.
I naravno pored jogurta moram spomenuti i Ella sir ili bilo koji nemasni sitan sir.
-
Grcki jogurt mi je favorit. Posebno kada je meso suvo i bez začina. Onda dodje kao prava poslastica dodat uz obrok.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
I ja ga volim jer ga mozes jesti sa slanom hranom,recimo mesom kao i desert ako stavis neko voce ili preliv u njega. ;)
-
Dugotrajno sveže voće i povrće
Iako se mnogo svežeg voća i povrća brzo pokvari čak i kada je u frižideru, postoji veliki broj dugotrajnih sorti koje možete izabrati.
Slatki krompir, jabuke, cvekla, kupus, šipak, šargarepa i agrumi su samo neki od primera voća i povrća koje može da se čuva nekoliko nedelja ili duže kada se čuva u frižideru ili u ostavi.
Meni se sargarepa sasusi u roku od dana kada je kupim! I to mi nikako nije jasno kako.
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
-
Meni je med super, kašičica dnevno sasvim dovoljno i da se osoba zasladi, a i za zdravlje. Voće i povrće isto.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
-
Sa jogurtom i jajima nema omaške, mislim da su oni dozvoljeni u svakoj medicinskoj dijeti.
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
Ja recimo vec godinama sam pravim svoj kikiriki puter od i puno je bolji i ukusniji od kupovnog. ;)
Ma naravno da je domače uvek bolje od kupovnog. Tu nema šta da se doda. Ja sam našao recept, ali nisam još pravio. Mislim da samo treba da se ispečeni kikiriki samelje i doda mu se ulje. To je to, koliko se sećam. Kako ti praviš?
-
Dugotrajno sveže voće i povrće
Iako se mnogo svežeg voća i povrća brzo pokvari čak i kada je u frižideru, postoji veliki broj dugotrajnih sorti koje možete izabrati.
Slatki krompir, jabuke, cvekla, kupus, šipak, šargarepa i agrumi su samo neki od primera voća i povrća koje može da se čuva nekoliko nedelja ili duže kada se čuva u frižideru ili u ostavi.
Meni se sargarepa sasusi u roku od dana kada je kupim! I to mi nikako nije jasno kako.
To nisam primetio sa šargarepom. Ali, ako ćemo iskreno, mislim da ako je neko povrće ili voće dosta pskano, da onda brže propadne. To je upitna stvar.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
Jeste. Problem je, pre svega, kod onih koji nisu fizički aktivni, pa ne mogu ni da potroše te kalorije iz orašastih plodova i semenki.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
Badema po 6-7 komada i eto dnevnog unosa zdravih masti.
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
Slagacu te, mislim da je Frikomova.
-
Dugotrajno sveže voće i povrće
Iako se mnogo svežeg voća i povrća brzo pokvari čak i kada je u frižideru, postoji veliki broj dugotrajnih sorti koje možete izabrati.
Slatki krompir, jabuke, cvekla, kupus, šipak, šargarepa i agrumi su samo neki od primera voća i povrća koje može da se čuva nekoliko nedelja ili duže kada se čuva u frižideru ili u ostavi.
Meni se sargarepa sasusi u roku od dana kada je kupim! I to mi nikako nije jasno kako.
To nisam primetio sa šargarepom. Ali, ako ćemo iskreno, mislim da ako je neko povrće ili voće dosta pskano, da onda brže propadne. To je upitna stvar.
Prskano sigurno plus da li ih drze i u nekim hladnjacama....
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
Ja recimo vec godinama sam pravim svoj kikiriki puter od i puno je bolji i ukusniji od kupovnog. ;)
Ma naravno da je domače uvek bolje od kupovnog. Tu nema šta da se doda. Ja sam našao recept, ali nisam još pravio. Mislim da samo treba da se ispečeni kikiriki samelje i doda mu se ulje. To je to, koliko se sećam. Kako ti praviš?
Sameljem ga i dodam malo ulja ali ostavim da budu komadici da ne budes bas skroz samleveno,onako crunchy jer ga tako volim.Ma sta volim,obozavam!
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
Slagacu te, mislim da je Frikomova.
Moracu da pogledam jer sparglu obozavam,ali ovi sto prodaju na pijaci su extra skupi u vezi spargle jer ih donose iz Madarske.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
Badema po 6-7 komada i eto dnevnog unosa zdravih masti.
To je tačno, samo ko može samo 6-7 badema da pojede.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
Badema po 6-7 komada i eto dnevnog unosa zdravih masti.
To je tačno, samo ko može samo 6-7 badema da pojede.
Osim semenke sve druge ostale orasaste plodove mogu da izdrzim da jedem samo saku,ali kod semenki nema sanse.To je kao droga. ;D ;D ;D
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
Slagacu te, mislim da je Frikomova.
Moracu da pogledam jer sparglu obozavam,ali ovi sto prodaju na pijaci su extra skupi u vezi spargle jer ih donose iz Madarske.
Ne samo to vec i nje nema sveze tokom cele godine.
A ova mi je super, direkt je stavim na teflon, malo proprzim i spremna je.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
Badema po 6-7 komada i eto dnevnog unosa zdravih masti.
To je tačno, samo ko može samo 6-7 badema da pojede.
Ja. Jer znam da je to max. 🙂
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
Slagacu te, mislim da je Frikomova.
Moracu da pogledam jer sparglu obozavam,ali ovi sto prodaju na pijaci su extra skupi u vezi spargle jer ih donose iz Madarske.
Ne samo to vec i nje nema sveze tokom cele godine.
A ova mi je super, direkt je stavim na teflon, malo proprzim i spremna je.
Zbog toga sam te i pitao odakle ga nabavljas jer je sezonska a i sto ti kazes vrlo lako se spremi.Ja ga obozavam.Naravno uz meso. ;)
-
Dugotrajno sveže voće i povrće
Iako se mnogo svežeg voća i povrća brzo pokvari čak i kada je u frižideru, postoji veliki broj dugotrajnih sorti koje možete izabrati.
Slatki krompir, jabuke, cvekla, kupus, šipak, šargarepa i agrumi su samo neki od primera voća i povrća koje može da se čuva nekoliko nedelja ili duže kada se čuva u frižideru ili u ostavi.
Meni se sargarepa sasusi u roku od dana kada je kupim! I to mi nikako nije jasno kako.
To nisam primetio sa šargarepom. Ali, ako ćemo iskreno, mislim da ako je neko povrće ili voće dosta pskano, da onda brže propadne. To je upitna stvar.
Prskano sigurno plus da li ih drze i u nekim hladnjacama....
I to što si spomenuo. I ako ih drže po hladnjačama, koliko dugo su tamo. Ne mogu večno ni da budu sveže :)
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
Ja recimo vec godinama sam pravim svoj kikiriki puter od i puno je bolji i ukusniji od kupovnog. ;)
Ma naravno da je domače uvek bolje od kupovnog. Tu nema šta da se doda. Ja sam našao recept, ali nisam još pravio. Mislim da samo treba da se ispečeni kikiriki samelje i doda mu se ulje. To je to, koliko se sećam. Kako ti praviš?
Sameljem ga i dodam malo ulja ali ostavim da budu komadici da ne budes bas skroz samleveno,onako crunchy jer ga tako volim.Ma sta volim,obozavam!
Verujem da je preukusno. Možda nekad i ja probam da napraivm.
Ja kupujem onaj oblik koji nije crunchy, ali je bez dodate soli. Ne volim kada je kikiriki puter sa dodatom soli.
-
Kada su semenke i sl. orašasti plodovi u pitanju mislim da je većina ljudi sklona preterivanju pri konzumaciji istih. Preporučuje se šaka dnevno ali ljudi to nekontrolisano grickaju. Zbog toga nekad i izbegavam da ih preporučujem.
Badema po 6-7 komada i eto dnevnog unosa zdravih masti.
To je tačno, samo ko može samo 6-7 badema da pojede.
Osim semenke sve druge ostale orasaste plodove mogu da izdrzim da jedem samo saku,ali kod semenki nema sanse.To je kao droga. ;D ;D ;D
Za mene kao droga dođu svi orašasti plodovi ;D Nekad nema zaustavljanja :D
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
Ja recimo vec godinama sam pravim svoj kikiriki puter od i puno je bolji i ukusniji od kupovnog. ;)
Ma naravno da je domače uvek bolje od kupovnog. Tu nema šta da se doda. Ja sam našao recept, ali nisam još pravio. Mislim da samo treba da se ispečeni kikiriki samelje i doda mu se ulje. To je to, koliko se sećam. Kako ti praviš?
Sameljem ga i dodam malo ulja ali ostavim da budu komadici da ne budes bas skroz samleveno,onako crunchy jer ga tako volim.Ma sta volim,obozavam!
Verujem da je preukusno. Možda nekad i ja probam da napraivm.
Ja kupujem onaj oblik koji nije crunchy, ali je bez dodate soli. Ne volim kada je kikiriki puter sa dodatom soli.
I ja pazim da ne bude previse soli,malo stavim zbog ukusa,ali ne previse.A ako hoces da ne bude crunchy onda ga pustis u blenderu malo duze i bice kao puter bez komadica. ;)
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
Slagacu te, mislim da je Frikomova.
Moracu da pogledam jer sparglu obozavam,ali ovi sto prodaju na pijaci su extra skupi u vezi spargle jer ih donose iz Madarske.
Ne samo to vec i nje nema sveze tokom cele godine.
A ova mi je super, direkt je stavim na teflon, malo proprzim i spremna je.
Zbog toga sam te i pitao odakle ga nabavljas jer je sezonska a i sto ti kazes vrlo lako se spremi.Ja ga obozavam.Naravno uz meso. ;)
Bacim prvo mal dimnjenog pileceg bataka, pa posle sparglu.... Odlicno bude! 😊
-
Orašasti plodovi, semenke i njihovi puteri
Orašasti plodovi i semenke su hranljivi izvori koji obezbeđuju zdrave masti, puno proteina, vlakna i niz vitamina i minerala.
U zavisnosti od vrste, orašasti plodovi i semenke mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi 1–4 meseca, što ih čini dobrim sastojkom za čuvanje u ostavi.
Puteri od orašastih plodova i semena su dugotrajne i zdrave namirnice.
Orašasti plodovi i semenke se mogu koristiti u mnogim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate. Puter od orašastih plodova i semena su odličan dodatak smutijima i mogu se dodati u sosove ili namazati na voće ili povrće za brzu, zadovoljavajuću užinu.
Ja recimo vec godinama sam pravim svoj kikiriki puter od i puno je bolji i ukusniji od kupovnog. ;)
Ma naravno da je domače uvek bolje od kupovnog. Tu nema šta da se doda. Ja sam našao recept, ali nisam još pravio. Mislim da samo treba da se ispečeni kikiriki samelje i doda mu se ulje. To je to, koliko se sećam. Kako ti praviš?
Sameljem ga i dodam malo ulja ali ostavim da budu komadici da ne budes bas skroz samleveno,onako crunchy jer ga tako volim.Ma sta volim,obozavam!
Verujem da je preukusno. Možda nekad i ja probam da napraivm.
Ja kupujem onaj oblik koji nije crunchy, ali je bez dodate soli. Ne volim kada je kikiriki puter sa dodatom soli.
I ja pazim da ne bude previse soli,malo stavim zbog ukusa,ali ne previse.A ako hoces da ne bude crunchy onda ga pustis u blenderu malo duze i bice kao puter bez komadica. ;)
Da, da to mi je jasno. Nije problem i da je crunchy. Volim ja i takve oblike.
-
Upravo smo sad napravili 1kg kikiriki putera,bice za par dana.Ja to stavljam i u ovsene i u protein,ponekad uzmem kasiku i pola sata pre treninga itd...doduse ima nas 5 tako da necu sam sve to pojesti.... ;D
-
Smrznuti mix šumskog voca kao i spargla su u zamrzivacu redovne namirnice!
Bravo za sparglu,koju uzimas?
Slagacu te, mislim da je Frikomova.
Moracu da pogledam jer sparglu obozavam,ali ovi sto prodaju na pijaci su extra skupi u vezi spargle jer ih donose iz Madarske.
Ne samo to vec i nje nema sveze tokom cele godine.
A ova mi je super, direkt je stavim na teflon, malo proprzim i spremna je.
Zbog toga sam te i pitao odakle ga nabavljas jer je sezonska a i sto ti kazes vrlo lako se spremi.Ja ga obozavam.Naravno uz meso. ;)
Bacim prvo mal dimnjenog pileceg bataka, pa posle sparglu.... Odlicno bude! 😊
Hvala za recept,probacu ga obavezno. ;)
-
Upravo smo sad napravili 1kg kikiriki putera,bice za par dana.Ja to stavljam i u ovsene i u protein,ponekad uzmem kasiku i pola sata pre treninga itd...doduse ima nas 5 tako da necu sam sve to pojesti.... ;D
Prijatno :) Pa dobro. Ja volim ili na parče hleba ili mladi sir i kikiriki puter zajedno na parčetu hleba. Nekome to možda ne bi prijalo, meni se sviđa.
-
Upravo smo sad napravili 1kg kikiriki putera,bice za par dana.Ja to stavljam i u ovsene i u protein,ponekad uzmem kasiku i pola sata pre treninga itd...doduse ima nas 5 tako da necu sam sve to pojesti.... ;D
Prijatno :) Pa dobro. Ja volim ili na parče hleba ili mladi sir i kikiriki puter zajedno na parčetu hleba. Nekome to možda ne bi prijalo, meni se sviđa.
Hvala ti.Extra je,probao sam i ja,mi smo dosad jeli sa pekmezom od kajsije ili kao sto sam vec rekao ja cesto to ubacim u ovsene,u protein,sve zavisi i od treninga,jer ako su noge recimo na meniju onda mi treba energija,onda ubacim u skoro sve. ;D
-
Upravo smo sad napravili 1kg kikiriki putera,bice za par dana.Ja to stavljam i u ovsene i u protein,ponekad uzmem kasiku i pola sata pre treninga itd...doduse ima nas 5 tako da necu sam sve to pojesti.... ;D
Prijatno :) Pa dobro. Ja volim ili na parče hleba ili mladi sir i kikiriki puter zajedno na parčetu hleba. Nekome to možda ne bi prijalo, meni se sviđa.
Hvala ti.Extra je,probao sam i ja,mi smo dosad jeli sa pekmezom od kajsije ili kao sto sam vec rekao ja cesto to ubacim u ovsene,u protein,sve zavisi i od treninga,jer ako su noge recimo na meniju onda mi treba energija,onda ubacim u skoro sve. ;D
Ja nekad uzmem i malo na kasicici. Meni i tako sam za sebe odgovara.
-
Pistaci su mi omiljeni. Svaku noć pred spavanje 50g. To mi je ritual.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Pistaci su mi omiljeni. Svaku noć pred spavanje 50g. To mi je ritual.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Da,i to je jako dobro,samo kod nas je to sad jako skupo,pa ne mogu svaki dan da priustim sebi,ali castim se ponekad.Obozavam ih,kao i indijski orah. ;)
-
Pistaci su mi omiljeni. Svaku noć pred spavanje 50g. To mi je ritual.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Da,i to je jako dobro,samo kod nas je to sad jako skupo,pa ne mogu svaki dan da priustim sebi,ali castim se ponekad.Obozavam ih,kao i indijski orah. ;)
Da, cijena im nije baš pristupacna za nas standard. To im je najveća mana na žalost. A dobri su iz razloga što je je to kostunjavo voće sa potpunim lancem aminokiselina u sebi. Dakle proteini su potpuni, kao kod mesa npr. A Pistaci su bogati njima. Uz masti naravno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Volim i ja pistace. A sto se tice cene, e to je vec drugo pitanje.
-
Pistaci su mi omiljeni. Svaku noć pred spavanje 50g. To mi je ritual.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Da,i to je jako dobro,samo kod nas je to sad jako skupo,pa ne mogu svaki dan da priustim sebi,ali castim se ponekad.Obozavam ih,kao i indijski orah. ;)
Da, cijena im nije baš pristupacna za nas standard. To im je najveća mana na žalost. A dobri su iz razloga što je je to kostunjavo voće sa potpunim lancem aminokiselina u sebi. Dakle proteini su potpuni, kao kod mesa npr. A Pistaci su bogati njima. Uz masti naravno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Da,ali zdravim mastima,to treba dodati.
-
Pistaci su mi omiljeni. Svaku noć pred spavanje 50g. To mi je ritual.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
I ja ih obozavam. Ali zar nije to previse masti? 😁
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
Uh i to je jako ukusan i efikasan.
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
On mi se npr. nikako ne svidja, a jasno mi je koliko je zdrav. Prosto ne mogu da ga jedem niti da se nateram kao na brokoli, 😁
-
Nema mnogo biranja😀 Salim se, naravno. O ukusima ne treba raspravljati. Svako ima nesto sto ne voli da jede.
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
On mi se npr. nikako ne svidja, a jasno mi je koliko je zdrav. Prosto ne mogu da ga jedem niti da se nateram kao na brokoli, 😁
Probaj ga sa Ella sirom,mozda ce sa time da ti se svida. ;D ;D ;D ;D
Salu na stranu,svako ima drugaciji ukus,niko ne voli sve.
-
Nema mnogo biranja😀 Salim se, naravno. O ukusima ne treba raspravljati. Svako ima nesto sto ne voli da jede.
Ja dok sam trenirao bodi bilding sve sam jeo i skoro nista nisam voleo od toga sto se moglo jesti,pogotovo ne pirinac,koji ni dan danas ne volim samo u sarmi ili u punjenoj paprici,ali mi je trebao kao izvor UH pa sam ga jeo svaki dan,skoro po 1kg,i to 11 godina.....
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
-
Nema mnogo biranja😀 Salim se, naravno. O ukusima ne treba raspravljati. Svako ima nesto sto ne voli da jede.
Ja dok sam trenirao bodi bilding sve sam jeo i skoro nista nisam voleo od toga sto se moglo jesti,pogotovo ne pirinac,koji ni dan danas ne volim samo u sarmi ili u punjenoj paprici,ali mi je trebao kao izvor UH pa sam ga jeo svaki dan,skoro po 1kg,i to 11 godina.....
Odlicno kada si mogao toliki kolicinu da pojedes, pre svega, jer ne volis pirinac. Ali si dokazao kako je zarad dobrih ciljeva i to moguce.
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Maximalno se slazem i ja sam bio takvo dete sa tim da sam ja voleo cokoladu,meso na bilo koji nacin,mleko i mlecne proizvode i to je to.I od voca banane.Dok danas pojedem sve sto je zdravo i znam da ce mi to pomoci.Sve zarad mojih cijeva.
-
Nema mnogo biranja😀 Salim se, naravno. O ukusima ne treba raspravljati. Svako ima nesto sto ne voli da jede.
Ja dok sam trenirao bodi bilding sve sam jeo i skoro nista nisam voleo od toga sto se moglo jesti,pogotovo ne pirinac,koji ni dan danas ne volim samo u sarmi ili u punjenoj paprici,ali mi je trebao kao izvor UH pa sam ga jeo svaki dan,skoro po 1kg,i to 11 godina.....
Odlicno kada si mogao toliki kolicinu da pojedes, pre svega, jer ne volis pirinac. Ali si dokazao kako je zarad dobrih ciljeva i to moguce.
Morao sam jer mi je to znacio put ka mom uspehu,da postignem ono o cemu sam mastao.
-
Ciljevi i jaka volja uvek vuku na bolje.
-
Pistaci su mi omiljeni. Svaku noć pred spavanje 50g. To mi je ritual.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
I ja ih obozavam. Ali zar nije to previse masti?
Ako uklopis u dnevni kalorijski unos, nije uopšte.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Kad smo kod masti, ja idem ovim redom:
Avokado
Pistaci
Laneno
Kikiriki puter
Kokos
Sjemenke bundeve
Sve ostalo bude tu i tamo ponekad, ovo kombinujem gotovo svakodnevno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Nema mnogo biranja😀 Salim se, naravno. O ukusima ne treba raspravljati. Svako ima nesto sto ne voli da jede.
Ja dok sam trenirao bodi bilding sve sam jeo i skoro nista nisam voleo od toga sto se moglo jesti,pogotovo ne pirinac,koji ni dan danas ne volim samo u sarmi ili u punjenoj paprici,ali mi je trebao kao izvor UH pa sam ga jeo svaki dan,skoro po 1kg,i to 11 godina.....
Odlicno kada si mogao toliki kolicinu da pojedes, pre svega, jer ne volis pirinac. Ali si dokazao kako je zarad dobrih ciljeva i to moguce.
Morao sam jer mi je to znacio put ka mom uspehu,da postignem ono o cemu sam mastao.
Naravno. To je za svaku pohvalu.
-
Kad smo kod masti, ja idem ovim redom:
Avokado
Pistaci
Laneno
Kikiriki puter
Kokos
Sjemenke bundeve
Sve ostalo bude tu i tamo ponekad, ovo kombinujem gotovo svakodnevno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Moj redosled je:
kikiriki puter(jucer smo ga opet pravili i stavili smo malo kakoa i meda,da bude jos kaloricnije)
pistaci
avokado
semenke bundeve
Ostalo tu i tamo ,ali ovo su neke osnove.
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
On mi se npr. nikako ne svidja, a jasno mi je koliko je zdrav. Prosto ne mogu da ga jedem niti da se nateram kao na brokoli, 😁
Probaj ga sa Ella sirom,mozda ce sa time da ti se svida. ;D ;D ;D ;D
Salu na stranu,svako ima drugaciji ukus,niko ne voli sve.
Dosta od mene i Ella sira! :D
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
-
Kad smo kod masti, ja idem ovim redom:
Avokado
Pistaci
Laneno
Kikiriki puter
Kokos
Sjemenke bundeve
Sve ostalo bude tu i tamo ponekad, ovo kombinujem gotovo svakodnevno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Kokos kao sveze voce ili?
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
On mi se npr. nikako ne svidja, a jasno mi je koliko je zdrav. Prosto ne mogu da ga jedem niti da se nateram kao na brokoli, 😁
Probaj ga sa Ella sirom,mozda ce sa time da ti se svida. ;D ;D ;D ;D
Salu na stranu,svako ima drugaciji ukus,niko ne voli sve.
Dosta od mene i Ella sira! :D
Pomislio sam da ti se toliko svidelo da ga sad jedes sa svim i svacim. ;) :D
-
Kad smo kod masti, ja idem ovim redom:
Avokado
Pistaci
Laneno
Kikiriki puter
Kokos
Sjemenke bundeve
Sve ostalo bude tu i tamo ponekad, ovo kombinujem gotovo svakodnevno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Moj redosled je:
kikiriki puter(jucer smo ga opet pravili i stavili smo malo kakoa i meda,da bude jos kaloricnije)
pistaci
avokado
semenke bundeve
Ostalo tu i tamo ,ali ovo su neke osnove.
Jel pistaće voliš više sirove ili pečene? Ja pečene, ali su oni obično posoljeni u prodavnicama zdrave hrane. Ne kažem da je nezdravo posoliti, naročito kada se dosta znojimo i kada smo fizički aktivni. Samo ja inače volim manje slano da jedem.
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.
-
Meni je recimo džigerica uvek bila odbojna. Probao sam je, ali sam miris tokom kuvanja mi je uvek bio težak. Inače ne jedem iznutrice uopšte. Većinu uopšte nisam ni probao. Odbojno mi je i na samu pomisao da to jedem :)
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
-
Kad smo kod masti, ja idem ovim redom:
Avokado
Pistaci
Laneno
Kikiriki puter
Kokos
Sjemenke bundeve
Sve ostalo bude tu i tamo ponekad, ovo kombinujem gotovo svakodnevno.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Moj redosled je:
kikiriki puter(jucer smo ga opet pravili i stavili smo malo kakoa i meda,da bude jos kaloricnije)
pistaci
avokado
semenke bundeve
Ostalo tu i tamo ,ali ovo su neke osnove.
Jel pistaće voliš više sirove ili pečene? Ja pečene, ali su oni obično posoljeni u prodavnicama zdrave hrane. Ne kažem da je nezdravo posoliti, naročito kada se dosta znojimo i kada smo fizički aktivni. Samo ja inače volim manje slano da jedem.
Vise volim peceno i blago soljeno,ni ja bas ne jedem previse soljene stvari.
-
Meni je recimo džigerica uvek bila odbojna. Probao sam je, ali sam miris tokom kuvanja mi je uvek bio težak. Inače ne jedem iznutrice uopšte. Većinu uopšte nisam ni probao. Odbojno mi je i na samu pomisao da to jedem :)
Ja recimo pilecu dzigericu obozavam,ali svinjsku ne mogu ni da pogledam.Sto ti kazes sam miris ne mogu da podnesem.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
-
Meni je recimo džigerica uvek bila odbojna. Probao sam je, ali sam miris tokom kuvanja mi je uvek bio težak. Inače ne jedem iznutrice uopšte. Većinu uopšte nisam ni probao. Odbojno mi je i na samu pomisao da to jedem :)
Ja recimo pilecu dzigericu obozavam,ali svinjsku ne mogu ni da pogledam.Sto ti kazes sam miris ne mogu da podnesem.
Dobro da nisam jedini kome smeta taj miris🤣
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
-
Meni je avokado po tom pitanju baš super. 😁
On mi se npr. nikako ne svidja, a jasno mi je koliko je zdrav. Prosto ne mogu da ga jedem niti da se nateram kao na brokoli, 😁
Probaj ga sa Ella sirom,mozda ce sa time da ti se svida. ;D ;D ;D ;D
Salu na stranu,svako ima drugaciji ukus,niko ne voli sve.
Dosta od mene i Ella sira! :D
Pomislio sam da ti se toliko svidelo da ga sad jedes sa svim i svacim. ;) :D
Ne, ne. Ipak je ostala kao opcija za dezert! :D
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.
Ne samo da sam ga probao vec sam ga i jeo na silu..... Izrazito mi je gadan ukus :/ njega i karfiol mogu da pojedem kada ih pomesam sa jajima i zapecem .
-
Meni je recimo džigerica uvek bila odbojna. Probao sam je, ali sam miris tokom kuvanja mi je uvek bio težak. Inače ne jedem iznutrice uopšte. Većinu uopšte nisam ni probao. Odbojno mi je i na samu pomisao da to jedem :)
Ja recimo pilecu dzigericu obozavam,ali svinjsku ne mogu ni da pogledam.Sto ti kazes sam miris ne mogu da podnesem.
Kako je spremas?
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
-
I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.
Ne samo da sam ga probao vec sam ga i jeo na silu..... Izrazito mi je gadan ukus :/ njega i karfiol mogu da pojedem kada ih pomesam sa jajima i zapecem .
U to je uvek dobra i ukusna opcija.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
-
I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Ne voliš ni to? U smislu slani brusketi i slatke jagode?
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
-
Meni je recimo džigerica uvek bila odbojna. Probao sam je, ali sam miris tokom kuvanja mi je uvek bio težak. Inače ne jedem iznutrice uopšte. Većinu uopšte nisam ni probao. Odbojno mi je i na samu pomisao da to jedem :)
Ja recimo pilecu dzigericu obozavam,ali svinjsku ne mogu ni da pogledam.Sto ti kazes sam miris ne mogu da podnesem.
Kako je spremas?
I pilece i svinjsko dzigericu dinstano sa lukom. ;)
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Po meni onda ti generalno imas problema sa sirom koji nije slan.Zato ti se ne svida Ella sir jer je on bez ukusa i zato nisi voleo cheesecake.
-
I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Mi to redovno jedemo kod prodicnog dorucka,znaci vikendom kada smo svi kuci i mogu reci daa je nenadmasan.Prvo sam i ja bio skeptican,ali kada sam video sina kako jede jednu za drugim morao sam i ja probati i svidelo mi se.Cudna kombinacija ukusa,ali vrlo fina.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.
Ne samo da sam ga probao vec sam ga i jeo na silu..... Izrazito mi je gadan ukus :/ njega i karfiol mogu da pojedem kada ih pomesam sa jajima i zapecem .
U to je uvek dobra i ukusna opcija.
To je opcija da uspes da pojedes nesto sto inace ne bi :D
-
I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Ne voliš ni to? U smislu slani brusketi i slatke jagode?
Nikako! Jos kikiriki buter! Uh, bas je bilo grozno.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
Cek, ti si bese prelezao koronu? Sta se desilo sa culom?
-
I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Mi to redovno jedemo kod prodicnog dorucka,znaci vikendom kada smo svi kuci i mogu reci daa je nenadmasan.Prvo sam i ja bio skeptican,ali kada sam video sina kako jede jednu za drugim morao sam i ja probati i svidelo mi se.Cudna kombinacija ukusa,ali vrlo fina.
Eto, totalno stvar ukusa....
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
Cek, ti si bese prelezao koronu? Sta se desilo sa culom?
Jeste,prelezao sam koronu i sto je najinteresantnije nos mi je celo vreme "radilo" i tokom korone osecao sam sve mirise i pre i tokom i posle korone.Prijateljici ne,ona je tokom korone izgubila culo mirisa,a ja nisam.Interesantno.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
Zanimljivo je ovo što si opisao. To je samo još jedan dokaz kako su sva čula međusobno funkcionalno povezana.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
-
Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.
Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.
Ne samo da sam ga probao vec sam ga i jeo na silu..... Izrazito mi je gadan ukus :/ njega i karfiol mogu da pojedem kada ih pomesam sa jajima i zapecem .
U to je uvek dobra i ukusna opcija.
To je opcija da uspes da pojedes nesto sto inace ne bi :D
Jeste tako. Karfiol i brokoli sa jajima je odlična kombinacija. Šta god ne volimo, samo pomešamo sa jajima i zapečemo :)
-
I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Ne voliš ni to? U smislu slani brusketi i slatke jagode?
Nikako! Jos kikiriki buter! Uh, bas je bilo grozno.
Ja volim kikiriki puter na hlebu sa mladim sirom. Ne znam da li tebi odgovara ta kombinacija.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.
Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
Cek, ti si bese prelezao koronu? Sta se desilo sa culom?
Jeste,prelezao sam koronu i sto je najinteresantnije nos mi je celo vreme "radilo" i tokom korone osecao sam sve mirise i pre i tokom i posle korone.Prijateljici ne,ona je tokom korone izgubila culo mirisa,a ja nisam.Interesantno.
To je individualna stvar da li će biti zahvaćeno čulo mirisa i ukusa kod kovida.
-
Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
-
Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
ja sam bio izgubio culo mirisa i ukusa. I sad nakon mnogo emseci prepoznajem karakteristican smrad ....svuda.....mislim da je od luka.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već.
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo.
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Ja ih obozavam.Spremim ga sa testom kao spagete,samo umesto mlevenog mesa stavim morske plodove,nista lepse od toga.
Tapatalkkal küldve az én M2003J15SC eszközömről
-
Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
To nisam znao.
Tapatalkkal küldve az én M2003J15SC eszközömről
-
Kod kovida posledično se baš sva čula mogu poremetiti. Miris i ukus su najizraženiji, posle su vid i ravnoteža pa sluh.
-
Kod kovida posledično se baš sva čula mogu poremetiti. Miris i ukus su najizraženiji, posle su vid i ravnoteža pa sluh.
Sa vidom svakako imam problem,nosim naocare od srednje skole,jeste da nije velika dioptrija -0,75 na desno i -1,25 na levo oko ali celog zivota sam bio "corav',slabo sam video na daljinu.Da citam ili pisem to mi nije problem,to mogu i bez naocara ali za daljinu mi nazalost treba naocare,tako da to nisam ni obracao paznju.
-
Interesantno je što je kod većine ljudi veća dioptrija na levom oku. Isti problem imam i ja.
-
Kod kovida posledično se baš sva čula mogu poremetiti. Miris i ukus su najizraženiji, posle su vid i ravnoteža pa sluh.
Zaista nisam bio upućen u te posledice.
-
Interesantno je što je kod većine ljudi veća dioptrija na levom oku. Isti problem imam i ja.
Do čega bi moglo biti?
-
Nisam sigurna. Kod desnorukih, kojih je više brojčano, bi desno oko trebalo biti dominantno, pa mi je logičnije da se tu poveća dioptrija, ali ovde je suprotno. 🤔
-
Možda dr Nikola ima neki odgovor.
-
Nisam sigurna. Kod desnorukih, kojih je više brojčano, bi desno oko trebalo biti dominantno, pa mi je logičnije da se tu poveća dioptrija, ali ovde je suprotno. 🤔
Ja sam recimo levoruk.
-
Nisam sigurna. Kod desnorukih, kojih je više brojčano, bi desno oko trebalo biti dominantno, pa mi je logičnije da se tu poveća dioptrija, ali ovde je suprotno. 🤔
Ja sam recimo levoruk.
Onda kod tebe ima logike. 😁
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
-
Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
ja sam bio izgubio culo mirisa i ukusa. I sad nakon mnogo emseci prepoznajem karakteristican smrad ....svuda.....mislim da je od luka.
A jel zaista postoji luk u prostoriji ili samo osećaš miris luka, a ne postoji. To je velika razlika u percepciji mirisa.
-
Možda dr Nikola ima neki odgovor.
Iskreno, nisam toliko istraživao tu temu. Ali ako nešto saznam, napisaću nešto o tome.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Ako volis ukus morske ribe onda obavezno probaj skoro je isti ukus samo je textura drugacija,kazem ti ja ih obozavam!!!!
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Ako volis ukus morske ribe onda obavezno probaj skoro je isti ukus samo je textura drugacija,kazem ti ja ih obozavam!!!!
Od morske ribe jedem uglavnom oslić. Ali iskreno pomisao na ljigave morske plodove mi odmah izaziva averziji prema takvoj hrani. Tako da ne verujem da ću probati u skorije vreme. Možda mi neko uvali spremljno, a da ne znam šta je. A onda će mi se verovatno svideti :)
Hvala ti što me bodriš, ali za sada bih zaobišao te namirnice :)
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Eto dokaza da i tako nešto može da se desi, a da način spremanja hrane može dosta da utiče na to da li ćemo je i konzumirati.
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Eto dokaza da i tako nešto može da se desi, a da način spremanja hrane može dosta da utiče na to da li ćemo je i konzumirati.
Ja onda obicno kod te osobe ne jedem vise tu hranu,nego idem kod onog ko dobro zna da spremi,gde je provereno i nema nikakvih problema srecom.
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Misliš neko je loše spremio lignje, pa ih više nisi jela, iako si ih ranije volela?
Da, da. Jedno loše spremanje i više nisam mogla.
Eto dokaza da i tako nešto može da se desi, a da način spremanja hrane može dosta da utiče na to da li ćemo je i konzumirati.
Ja onda obicno kod te osobe ne jedem vise tu hranu,nego idem kod onog ko dobro zna da spremi,gde je provereno i nema nikakvih problema srecom.
Pa naravno. Što bi rekli, idemo samo u proverene kafane :)
-
Nisam sigurna. Kod desnorukih, kojih je više brojčano, bi desno oko trebalo biti dominantno, pa mi je logičnije da se tu poveća dioptrija, ali ovde je suprotno. 🤔
Hmmm....ali ako nam je desna strana dominantnija....mozda neki delovi, u ovom slucaju bas oko, vise trpi?
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
-
Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
ja sam bio izgubio culo mirisa i ukusa. I sad nakon mnogo emseci prepoznajem karakteristican smrad ....svuda.....mislim da je od luka.
A jel zaista postoji luk u prostoriji ili samo osećaš miris luka, a ne postoji. To je velika razlika u percepciji mirisa.
Zapravo istancano osetim jela kuvana sa lukom plus neke namirnice koje mi identicno mirisu-smrde.
-
Da, morski plodovi mogu izgledati zaista odbojno ali jednom kad se probaju dobro spremljeni vrlo lako se čovek usudi da isprobava ostale. Rizik je jer mnogi ne umeju da ih lepo pripreme pa se može desiti da više nikad ne probaš. Meni se to desilo sa lignjama koje sam obožavala.
Da,da, taj rizik uvek postoji. Tek onda ne zelis da ikada vise nesto probas:D
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D
-
Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
ja sam bio izgubio culo mirisa i ukusa. I sad nakon mnogo emseci prepoznajem karakteristican smrad ....svuda.....mislim da je od luka.
A jel zaista postoji luk u prostoriji ili samo osećaš miris luka, a ne postoji. To je velika razlika u percepciji mirisa.
Zapravo istancano osetim jela kuvana sa lukom plus neke namirnice koje mi identicno mirisu-smrde.
Zanimljivo. Primetio si znači da imaš kao jači osećaj mirisa, ali samo za luk i neke slične jače mirise? Znači bitno je da oni realno postoje, ali ih ti doživljavaš još intenzivnije.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D
Tman posla, zamisli da lekaru ne verujemo!
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D
Da,da,kao sto je Dule rekao da je probao Ella sir a nigde dokaza za to nema... ;D ;D ;D ;D
-
Što više izazova, to su veće šanse za kolektivni uspeh. Tako da dr Nikola Vaš je red. 😁😄
-
Na snimku treba da se u pozadini čuje pesma- Dokaz, ja sam ti živi dokaz ;D ;D ;D
-
Pa evo kad smo već kod morskih plodova. Pre neki dan sam baš obratio pažnju u samoposluzi. Pogledam one lignje na ledu, a kada sam ih video, samo sam pomislio ne bih mogao, pa ne znam ni ja šta. Samo ih zamišljam onako ljigave.
-
Moje misljenje je da sto vise odugovlacis vreme i razmisljas o tome da li da probas manje su sanse da ces uspeti,jer ces misliti na njih jos negativnije.Barem ja tako funkcionisem.
-
Izgovore ne priznajemo. 😅
-
Znam. Ali iskreno nemam želju da ih probam. Nikada me morski plodovi nisu privlačili :)
-
Znam. Ali iskreno nemam želju da ih probam. Nikada me morski plodovi nisu privlačili :)
Moras pokazati da te nista ne moze spreciti i da mozes pobediti svoje strahove.
Tapatalkkal küldve az én M2003J15SC eszközömről
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D
Da,da,kao sto je Dule rekao da je probao Ella sir a nigde dokaza za to nema... ;D ;D ;D ;D
Zar mislite da bih slagao? :D
-
Pa evo kad smo već kod morskih plodova. Pre neki dan sam baš obratio pažnju u samoposluzi. Pogledam one lignje na ledu, a kada sam ih video, samo sam pomislio ne bih mogao, pa ne znam ni ja šta. Samo ih zamišljam onako ljigave.
A pohovane na ulju ???
-
Pa evo kad smo već kod morskih plodova. Pre neki dan sam baš obratio pažnju u samoposluzi. Pogledam one lignje na ledu, a kada sam ih video, samo sam pomislio ne bih mogao, pa ne znam ni ja šta. Samo ih zamišljam onako ljigave.
A pohovane na ulju ???
Iskreno nikada nisam ni imao želju da ih jedem. Tako da mi nije ni bitan način pripreme.
-
Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Meni je jedan drug rekao da su mnogi morski plodovi ukusni, koje je on jeo po restoranima, ali ipak se ne odlučujem da ih probam.
Mozda da ih probas kao sto su navijali za mene i Ella sir! :D
Znao sam da će u jednom trenutku doći red i na mene za jedan izazov ;D Ali iskreno, zaobišao bih za sada. Mada ako se odlučim, onda bih morao i da snimim kao dokaz. Neću posle da bude probao sam, a nema dokaza :D :D :D
Da,da,kao sto je Dule rekao da je probao Ella sir a nigde dokaza za to nema... ;D ;D ;D ;D
Zar mislite da bih slagao? :D
Taman posla,nismo mi takvi. ;D ;D ;D
-
A one lignje što već su poluspremljene pa samo da se isprže? Čini mi se da ih Frikom ima, kao što ima riblje štapiće
-
Pa evo kad smo već kod morskih plodova. Pre neki dan sam baš obratio pažnju u samoposluzi. Pogledam one lignje na ledu, a kada sam ih video, samo sam pomislio ne bih mogao, pa ne znam ni ja šta. Samo ih zamišljam onako ljigave.
A pohovane na ulju ???
Iskreno nikada nisam ni imao želju da ih jedem. Tako da mi nije ni bitan način pripreme.
naravno, samo se salimo malo. :)
-
Pa evo kad smo već kod morskih plodova. Pre neki dan sam baš obratio pažnju u samoposluzi. Pogledam one lignje na ledu, a kada sam ih video, samo sam pomislio ne bih mogao, pa ne znam ni ja šta. Samo ih zamišljam onako ljigave.
A pohovane na ulju ???
Iskreno nikada nisam ni imao želju da ih jedem. Tako da mi nije ni bitan način pripreme.
naravno, samo se salimo malo. :)
Nisam ja ništa loše ni mislio ;D