|
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10
11
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:35:25 posle podne »
Isprobajte ove savete da biste bili sigurni kada je vrućina uključena. Pijte puno tečnosti. Očigledno se više znojite kada postaje vruće i vlažnije, pa morate da budete sigurni da zamenite sve te tečnosti dok trčite, vozite bicikl ili radite druge treninge po tako ekstremnim vremenskim uslovima. Dr Briant preporučuje konzumiranje minimum 1-2 l vode(naravno količina zavisi od vaše telesne težine) nekoliko sati pre vežbanja na vrućim temperaturama. Pre toga, kaže da unosite još 0,3-0,5 l tečnosti na svakih 15 do 20 minuta vežbanja. Ako želite nešto umereno da radite manje od sat vremena, voda bi trebala biti u redu, ali za sve intenzivnije biće potrebni sportski napici da bi se dobili ti ugljeni hidrati i elektroliti, kaže on. Pazite na vlažnost. Vlažnost je takođe ogroman faktor koji treba uzeti u obzir i to je nešto za šta Minsonova studija nije testirala. „Osnovni način na koji se telo hladi tokom vežbanja je znojenje“, kaže dr. Briant. Znoj izlazi na površinu naše kože i isparava da bi telo ohladilo. U vlažnom okruženju ne doživljavate toliko tog isparavajućeg efekta hlađenja, jer je okruženje već prilično zasićeno tečnošću. " Briant kaže da razmislite o pokretnim aktivnostima u zatvorenim danima koji su izuzetno vrući i vlažni, jer to samo čini životnu sredinu posebnim stresom za vaše telo.
Ovo smo ranije vec spominjali. Nije samo vazna temperatura vazduha, vec i vlaznost.
U mnogo slucajeva bas ta vlaznost vazduha zna da napravi vece probleme od same vrucine.
Jer nam ometa proces isparavanja znoja.
Opet saznah nesto novo. Hvala ti dr.Nikola!
Drago mi je. Tu smo da saznamo nesto novo jedni od drugih. Zato su teski uslovi za zivot u nekim regijama nase planete, gde je velika vlaznost vazduha.
U Majamiju sigurno,ali ipak bih ziveo tamo. 
Nesto moze da se izdrzi, zbog nekih lepota 
Ne samo to,jer sam bio i u Los Andelesu,Las Vegasu,Ohaju,New Yorku itd,ali mene je jednostavno taj deo uhvatio ili mi dodirnuo srce....
12
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:33:20 posle podne »
Pa lako je onome ko to može. Mislim da bi svakome od nas prijalo da može ustati onda kada mu organizam to kaže a ne kada zvoni budilnik.
Samo ko radi popodne 
Ko je taj?Hocu i ja!!!!
Ili oni sto rade od kuce.
E jbg ja to ne mogu nazalost.....
Ja mislim da je to i bolje. Jer znam mnogo ljudi koji se ulenje, zbog rada od kuce. Ima svojih prednosti, ali ima i mana.
Nije to za svakoga taj home office,ali neke stvari ni ne mozes.
Nije. Znam ljude koji su krenuli da rade od kuce, kada je pocela korona i nastavili su i dalje. Nije dobro za sve aspekte zdravlja- fizicki, psihicki i socijalni. Neki se cesce prehladjuju, zbog manjka sunca i svezeg vazduha, upadaju u apatiju i depresiju i manje se druze sa ljudima. Tako da su sva 3 aspekta zdravlja pogodjena.
A onda nismo ni mislili na ove probleme da se uopste mogu javiti....
Da. Ipak je bolje da se izadje iz kuce i ode na posao.
Posto mi je sestra novinarka onda oni od onda i nastavili da rade od kuce,ali isto tako su uveli da nedeljno 2-3 puta i fizicki se pojave na radnom mestu i ona mi je pricala koliko je to delotvornije.
Verujem da jeste.
Jer od kuce svako pise ono sto cita,cuje a ovako ima i razmena misljenja,davanje saveta,pitanje saveta itd....sto se moze uciniti i od kuce ali je drugacije uzivo.
Naravno. I ja sam uvek za takvu varijantu, uzivo. To je najbolje.
Zato sam ja toliko zapeo za taj nas zajednicki team building! 
Ja sam za. Kazite mesto i vreme koje svima odgovara. Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac. Nasa 4 najveca grada ili biste vise neko malo mesto, neki salas?
Prvo za mesto da se dogovorimo.Korak po korak. Posto je BG svima nama negde na pola puta ja sam za tu varijantu.
13
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:32:33 posle podne »
14
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:31:23 posle podne »
Najnovija istraživanja pokazuju da se može postići ozbiljan napredak ako se periodima odmora pridržavamo barem jednako strogo kao i treninzima. Ako zaista želite da iz sebe izvučete maksimum, preporučljivo je da pronađete šta odgovara za vas i to učinite trajnim, na primer 1- 2-3 minuta i ne više, ni manje.
Cesto se to zapostavlja i ne obraca se paznja. A vazno je i trajanje pauza izmedju serija.
Pored treninga i ishrane treca najvaznija stvar,pod ishranom mislim i suplementaciju. 
15
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:30:56 posle podne »
Pauze izmedju serija u velikoj meri utiču na vaš trening, na brzinu vašeg metabolizma, koliko kalorija sagorevate i da li ćete postići svoj cilj? Da li hoćete da dobijete na mišićnoj masi li ili mršavite? Što se tiče vremena odmora, nije svejedno…
Odlicna tema. Moze dosta toga da se nauci.
Hvala ti puno. Znas me,uvek se trudim da prenesem znanje ono sto sam na sebi naucio za ovih 36 godina a ne samo sto knjiga pise....ja sta napisem to je provereno i meni radi,sto naravno ne znaci da ce svakome isto tako raditi,zato ohrabrujem svakog da se ne stidi probati stvari.Ali samo jedan po jedan,jer ako radi da zna zasto radi ili kontra.
16
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:28:31 posle podne »
Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama: Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.
Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.
Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).
Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.
Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).
Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.
Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. 
17
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:27:39 posle podne »
Zdravstveni rizici:
- Prekomerna masnoća i kalorije
Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:
gojaznosti
povišenog krvnog pritiska
srčanih bolesti
- Termička obrada (roštilj)
Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno. Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:
probleme sa varenjem
nagli skok šećera kod dijabetičara
skok krvnog pritiska kod hipertoničara. Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).
Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes.  A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti....  Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
18
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:25:48 posle podne »
Prednosti (ako se pristupi mudro): Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.
Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.
Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! 
19
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:25:12 posle podne »
Kada smo se već dotakli te teme... Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Ali posto se pristupa sa oprezom kao i kod pijanja cajeva umesto vode po ovim vrucinama onda slobodno mozemo probati ove poslastice. 
20
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 07, 2025, 08:24:13 posle podne »
Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10
|