TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403313 Teme od strane 25061 Članovi Poslednji član: Mikelele

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 03, 2025, 12:55:10 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 51 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Nekoliko saveta za pametnu kupovinu suplemenata  (Pročitano 307476 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #681 poslato: Jul 14, 2017, 04:08:51 posle podne »

Moj savet bi bilo strategijsko uzimanje - samo pre prioritetnih treninga...

U suštini svaki od suplemenata iz ove grupe redovnim uzimanjem posle oko 2 nedelje gubi na efikasnosti( "zasićenje"), tako da su pauze od bar nedelju dana potrebne...

Malo detaljnije o NO-reaktorima...

Ovo je jedna od omiljenih grupa suplemenata svakog naprednijeg vežbača ili ambicioznog početnika. Bolja mišićna pumpa, jači mentalni fokus na treningu, prividno smanjenje osećaja umora i „prolazna izdržljivost“ – čarobni napitak koji ipak ima svoja ograničenja i u pogledu dužine uzimanja, kao i jačine efekta.
Najčešće se radi o kompleksnim „mešavinama“ više različitih sastojaka čiju osnovu čine tzv. NO-matrice.

Prisetimo se šta je to NO( azot-monoksid)?

Pre tridesetak godina AZOT MONOKSID (NO ili azot oksid) je bio poznat kao nusproizvod ljudskog metabolizma, kao jedan od sastojaka smoga i kiselih kiša, ali je na kraju postao jedan od izvora zdravlja i snage? Dramatičan preobražaj?!
Naučni egzorcizam „demonskog gasa” koji se u ljudskom telu „razgradi” za 10 sekundi ?!
NO nije samo gas nego je i slobodni radikal! Slobodni radikali su vrlo reaktivne materije, uzroci oksidativnog oštećanja naših ćelija, uzrok svih zala od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti do starenja?! Ali, neki slobodni radikali i nisu tako zli, ako ih naše telo iskoristi na pravi način ?!
NO – slobodni radikal u službi našeg zdravlja...manje poznata osobina slobodnih radikala je da kao deo imunog odgovora pomažu u uništavanju uzročnika bolesti, kao što su neki infektivni uzročnici – npr. bakterije, kao i ćelije tumora.

Azot-monoksid (NO) je prvi put uspeo da dokaze Joseph Priestley 1772. Azot-monoksidu nisu pridavali na značaju sve do 1987. godine. Tada je otkriveno da je NO značajan agens koji proširuje krvne sudove u našem organizmu.
Endotel je sloj ćelija koji sa unutrašnje strane oblaže sve krvne sudove u ljudskom organizmu. Ćelije endotela proizvode razne supstance koje utiču na glatke mišićne ćelije u zidovima krvnih sudova koje regulišu „tonus” istih. Za nas je svakako najbitniji NO ( azot – monoksid) koji deluje „opuštajuće” na te glatke mišićne ćelije, a samim tim i na bolju prokrvljenost...tj. i na nivou krvnih sudova koji ishranjuju naše „cenjene” mišiće.
Bolji protok krvi = brži dotok hranljivih materija = brže uklanjanje nusprodukata mišićnog rada = bolja mišićna pumpa = brži oporavak i stimulacija za rast mišića!!!
Pored mišića, tj. njihove bolje prokrvljenosti, NO u mozgu aktivno učestvuje u komunikaciji između nervnih ćelija, kao i prevenciji nastanka krvnog ugruška( tromba), regulaciji krvnog pritiska, erekciji, lučenju hormona rasta i sl.

Koji su sve izvori NO sastojci NO-reaktora?

Arginin - U istraživanju koje je objavljeno 1998. u Biohemijskom žurnalu, istraživači sa Teksaškog univerziteta pokazali su da je L-arginin neophodan za sintezu NO u telu. Arginin je uslovno esencijalna amino kiselina(esencijalna za decu i sportiste ), prekursor azot oksida. Namirnice bogate L-argininom su orašasti plodovi, meso (crveno meso, piletina, ćuretina), riba (poput lososa, tune i skuše) , soja, žitarice, mahunarke, integralni pirinač, suvo grožđe, čokolada, belance, susam, mlečni proizvodi...

Pomenimo i to da arginin može biti u naprednijim oblicima koji omogućavaju jači i produženi efekat poput arginin alfa-ketoglutarata( AAKG), arginin etil-estra, arginin ketoizokaproata…

Citrulin – blisko vezan za metabolizam arginina i produkciju NO. Smatra se da je citrulin jači NO-booster u odnosu na arginin, a istovremeno povećava aerobnu izdržljivost, smanjuje skupljanje mlečne kiseline u mišićima i ubrzava oporavak.

Pod uticajem NOS( enzima za proizvodnju NO) se u procesu pretvaranja argnina u citrulin na nivou krvnih sudova oslobađa NO!

Lubenica je bogat izvor amino kiselina – citrulina i arginina za koje je otkriveno da snižavaju krvni pritisak. U 120 g lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina, u najvećoj količini nalazi se u kori i središnjem delu lubenice.
Kao što vidimo većina NO-prekursora se nalazi u našim namirnicama, ali količine istih su često nedovoljne za željeni efekat.

Agmatin – derivat arginina koji preko efekata na enzime koji učestvuju u stvaranju, tj. razgradnji NO doprinosi boljem prometu ovog jedinjenja u našem telu uz niz pozitivnih efekata na zdravlje naših nervnih ćelija, modulaciju bola, bolje raspoloženje i sl.

Drugi bitan sastojak – KREATIN?

Glavna pomoć u „regeneraciji“ potrošenih molekula ATP je kreatin-fosfat.  Dakle, prva i osnovna uloga kreatina je da bez povećanja „broja“ molekula ATP-a u mišićima, doprinese efikasnijem „recikliranju“ istih. Više ATP – više energije za naše mišiće! Pomenimo i druge značajne efekte kreatina – voluminizaciju, uticaj na pH mišića i posledičnu sintezu mišićnih proteina, oporavak…
Kreatin se u ovim kompleksnim suplementima nalazi u različitim oblicima – najčešće su to kreatin-monohidrat, nekada puferovana verzija( „alkalin“), nekada su to i estri – kreatin-etil-estar, ili pak mešavine istih za maksimalni učinak.

Stimulansi i nootropici?

Jedna od bitnih stavki naprednih NO-reaktora je i kompleks prirodnih stimulanasa sa ciljem podizanja mentalnog fokusa i maskiranja osećaja umora. Neki od ovih sastojaka su poznati i priznati i u zvaničnoj medicini.
Kofein – poznat po svom jedinstenom i neponovljivom efektu, ekstrakt zelenog čaja - bogat katehinima( EGCG), esktrakt guarane, ginkgo, vinpocetin, ekstrakt korena rodiole, sinefrin( sve ređe) …

TAURIN!

Većina taurin vezuje za energetske napitke i „eventualni“ boost učinak istog, ali istina je drugačija – on je neuroprotektor( dokazano pomaže kontrolu epileptičnih napada), stabilizator ćelijske membrane, balansero magnezijuma i kalijuma u našim ćelijama , zaštitnik našeg srca, ćelijski voluminizator, „blag sedativ“…

BETA-ALANIN?

Mnogi ga nazivaju naprednim kreatinom jer po svojim svojstvima mišićnog pH reagulatora, netralizatora mlečne kiseline( produkt mišićnog rada) i indirektnog uticaja na produkciju NO nadmašuje ubedljivo sve moći kreatina – i sa aerobnog i sa anaerobnog aspekta !

Korisni dodaci…

Često se ovim suplementima dodaju BCAA, glutamin, dekstroza, potencijatori insulina( alfa lipoinska kiselina), vitamini B-grupe( npr. niacinin), magnezijum, kalijum, sa ciljem postizanja maksimalnog učinka sastojaka ovih kompleksnih suplemenata, kao i zaštite od razgradnje, prevencije dehidratacije i sl.

Sve što slatko traje kratko…

Tako je i sa učinkom NO-reaktora. Smatra se da posle 10-14 dana redovnog uzimanja „reaktori“ gube svoju efikasnost( i pored povećavanja doze efekat izostaje) pa je potrebno napraviti pauzu od bar nedelju dana ne bi li se povratila „osetljivost“ na sastojke. Strategijski pristup uzimanju daje najbolje rezultate – uzmati samo pre prioritetnih treninga!
Ne prekoračujte propisane doze, obratite pažnju na stimulativne sastojke( kofein, teofilin, teobromin, sinefrin) – neki reaktori po dozi mogu imati veće doze pomenutih sastojaka( do 350 mg kofeina, 10 mg sinefrina i sl.), pa bi bilo preporučljivo krenuti sa „pola merice“ do utvrđivanja „tolerancije“.
Ne zaboravite da NO-reaktori moraju biti ispraćeni adekvatnim trenažnim planom i kvalitetnom ishranom da bi dali maksimalni učinak!

UPOZORENJE!!!

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, poremećajima srčanog ritma( aritmije), urođenom srčanom manom, problem sa krvnim sudovima mozga, kao i zgrušavanjem krvi - ova grupa suplemenata je kontraindikovana! Oprezno, ništa nije važnije od zdravlja! Pre uzimanja bilo kog suplementa iz ove grupe konsultujte se sa nekim dovoljno stručnim i odgovornim da Vas posavetuje i oko odabira, doziranja i mogućih neželjenih efekata!
« Poslednja izmena: Jul 14, 2017, 04:50:41 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
g0xy
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #680 poslato: Jul 14, 2017, 02:25:27 posle podne »

Uzeo sam SHOCK THERAPY NO reaktor od firme Universal i utisak kada sam ga pre neki dan uzeo prvi put pre treninga.... VAU!!
Trening sam bukvalno pojeo i razmišljao šta bih još mogao da uradim,efekat sam osećao i par sati posle treninga...
Moje pitanje je,koliko bi vremenski mogao da se koristi i da li bi trebalo praviti neku pauzu,jer ovo je stvarno EXTRA suplement?
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #679 poslato: Avgust 24, 2016, 09:02:14 pre podne »

Slažem se jer mislim da malo ljudi zna za njih pogotovu novi koji tek ulaze u svet sporta.
Razlog je naravno što neki brendovi ipak imaju veoma jake reklame i trude se da budu primat na tržištu što je naravno plus za njih.
U svakom slučaju to što si uzeo je po meni veoma dobrog kvaliteta.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #678 poslato: Avgust 23, 2016, 04:11:13 posle podne »

Kao što rekoh i ja sam zadovoljan njime, ipak mislim da bi i takve firme trebale malo više da porade na promociji jer ovako često ostanu nezapažene.
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #677 poslato: Avgust 23, 2016, 08:48:04 pre podne »

Nisam znao gde da smestim ovaj post pa zato pišem ovde, danas po prvi put uzeo Prolab-ov kreatin monohidrat i mogu reći da sam iznenaðen. Pre njega sam koristio SCI monohidrat koji nije mikronizovan i primecuje se ogromna razlika koju ranije nisam toliko primećivao izmedju mikronizovanih i " običnih" kreatina. Što se tiče Prolab-a nikad do sad nisam kupovao njihov kreatin, nekako su mi bili nevidljivi pored ovih "jačih" proizvoðača sa boljom reklamom ali sad vidim da nisu loši i možda se zadržim na ovom kreatinu.

http://www.pansport.rs/Kreatin/Kreatin-fosfat-/-monohidrat/PL811-Creatin-monohydrate.html

To je ono sto sam uvek govorio:
Isprobavati supse na sebi i uvek mozes pozitivno da se iznenadis.Svemirske reklame mogu biti samo reklame i to ne znaci da ce bas tebi odgovarati.
Znam za taj kreatin i sam mogu reci da je veoma dobar.
« Poslednja izmena: Avgust 24, 2016, 09:00:09 pre podne od strane Zoltan Kozma » Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #676 poslato: Avgust 23, 2016, 08:46:44 pre podne »

Hot Blood je meni ok reaktor i isprobavao sam razne kombinacije sa njime.
Jedna od najboljih je pojacavanje Blooda sa 200mg kofeina i 5gr kreatina.Ovo je boomba u svakom smislu i ne treba se na njoj duze zadrzavati bar ne sto se tice dela sa dodavanjem tablete kofeina.
Mozda sa nekom manjom dozom krenuti i ja sam tako radio i hteo sam videti taj udar kada se doda jos.Mogu slobodno reci da je udar jak i da sa ovime treba paziti.
Nekom poceniku ovo ne bih preporucio kao ni kombinaciju sa AC jer su to suplementi puni stimulansa.
AC i Hot Blood iako oslabljeni u odnosu na ranije jos uvek su jaki i treba voditiracuna kako se i sa cime uzimaju.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #675 poslato: Avgust 19, 2016, 07:57:24 posle podne »

Nisam znao gde da smestim ovaj post pa zato pišem ovde, danas po prvi put uzeo Prolab-ov kreatin monohidrat i mogu reći da sam iznenaðen. Pre njega sam koristio SCI monohidrat koji nije mikronizovan i primecuje se ogromna razlika koju ranije nisam toliko primećivao izmedju mikronizovanih i " običnih" kreatina. Što se tiče Prolab-a nikad do sad nisam kupovao njihov kreatin, nekako su mi bili nevidljivi pored ovih "jačih" proizvoðača sa boljom reklamom ali sad vidim da nisu loši i možda se zadržim na ovom kreatinu.

http://www.pansport.rs/Kreatin/Kreatin-fosfat-/-monohidrat/PL811-Creatin-monohydrate.html
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #674 poslato: Avgust 10, 2016, 07:59:33 pre podne »

I ja kada sam gledao sastav hot blood-a i ACuts-a video sam da je to prilično velika doza kofeina i ako bi kombinovao ta dva suplementa stvarno bi bilo previše. Iako sam ja inače veliki ljubitelj kofeina :)
Odluči se da li ćeš prvo monohidrat + hot blood pa onda u sledećem periodu ACuts ili ćeš obrnuto.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #673 poslato: Avgust 09, 2016, 11:08:20 posle podne »

Slažem se da Dušanom...

Razmisli samo( kao primer navodim kofein) koliko bi kofeina na dnevnom nivou imao...ili ako bi uzimao 1 kesicu ACuts + 1 mericu HotBlood pre treninga kakav bi to "kombo bio"?! Hm, oko 500 gr kofeina odjednom? A da ne govorimo o mogućim interakcijama izmeðu ostalih "stimulativnih" sastojaka oba suplementa...

Pri kupovini  i odabiru suplemenata se na to posebno mora obratiti pažnja!

Isto tako kreatin bih možda "sačuvao" za neki kasniji period...uz HotB...

Jasno zacrtani ciljevi su put ka uspehu...  ;)

Nadam se da upoznat sa "inicjalnim doziranjem" Acuts? Prve nedelje samo 1 kesica pre treninga( idealno što ranije u toku dana), da bi se utvrdila tolerancija...isto tako, obratiti pažnju i na razmak izmeðu uzimanja "kesice" i odlaska na počnak...moja preporuka bi bila da se ne uzima u vremenu kraćem od 6 sati od odlaska na počinak( nesanica i sl.)

Inače, ako se ne varam imaš problema i sa pritiskom?! U tim situacijama je uzimanje ACuts kontraindikovano!

Upozorenja vezana za sagorevače masti...

- Kupujte suplemente od ovlašćenih uvoznika, distributera i prodavaca suplemenata, koji za sve suplemente u svojoj ponudi imaju odgovarajuću deklaraciju i odobrenje nadležnih institucija Republike Srbije za „puštanje u promet“!

- Kupujući suplemente „na crno“ sebe izlažete nepotrebnom riziku!

- Pročitajte pažljivo deklaraciju i uputstvo proizvoðača!

- Nemojte samoinicijativno prekrajati preporuke oko upotrebe, doziranja!

- Tokom upotrebe sagorevača masti smanjite ili u potpunosti izbegavajte izvore kofeina - konzumiranje kafe, Coca-cole, zelenog i crnog čaja, energetskih napitaka( sumiranje)

- Ako imate upalu želudačne sluznice (gastritis) ili „čir“ na želucu i dvanaestopalačnom crevu – OPREZ!

- Tokom uzimanja sagorevača masti povećajte unos tečnosti (vode) tokom dana na 3-4 litre

- Ne uzimajte kapsule sagorevača masti u vremenu kraćem od 4-6 sati pre odlaska na počinak, a ako imate nesanicu uzimajte ih što ranije

- Ako imate povišen krvni pritisak, problema sa štitnom žlezdom ili srcem obavezno konsultujte lekara pre upotrebe „stimulativnih“ sagorevača masti!!!

- Ako tokom uzimanja sagorevača masti osetite lupanje srca, glavobolju, vrtoglavicu, drhtanje, bol u stomaku prestanite sa uzimanjem suplementa i obratite se lekaru.

- Poštujte preporuke oko doziranja, kod kompeksnijih sagorevača postoje preporuke da bi trebalo prvih 7 dana krenuti sa pola preporučene doze ne bi li se utvrdila osetljivost na efekte istog( tolerancija).

Detaljnije o sagorevačima...OBAVEZNO PROČITAJ... http://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/sagorevai-masti-istine-i-zablude.html
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #672 poslato: Avgust 09, 2016, 10:40:46 posle podne »

Ja ga ne bih kombinovao sa hot bloodom.
Sačuvana
mackolino
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #671 poslato: Avgust 09, 2016, 10:38:28 posle podne »

to znam, tako sam I radio, ali me animal cut buni, uzimao bih ga,ali kako li ce funkcionisati sa ovim ostalim suplementima?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #670 poslato: Avgust 09, 2016, 10:34:02 posle podne »

Hot blood pre treninga, posle trening whey+ kreatin i po potrebi jos jedna merica whey-a posle treninga.
Sačuvana
mackolino
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #669 poslato: Avgust 09, 2016, 10:21:18 posle podne »

zdravo svima, ja sam sad uzeo u pansportu whey protein scitec nutrition, plava kanta od 5 kg I uzeo sam hot blood I creatin monohidrat scitec nutrition, ali se u medjuvremenu kod mene nasao I animal cut, e sad mene interesuje kako ja to da kombinujem, I dal treba nesto da izbacim od ova cetiri suplementa? ishrana mi je dobra, treniram oko 11 pre podne, e sad cuo sam da su ljudi imali nesanicu od animal cut-a e sad dal je to istina, a hteo bih sa njim da skinem malo viska oko slaufa, gore imam mase I sve je to u redu...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #668 poslato: Mart 20, 2016, 03:48:48 posle podne »

Onda kupi jagodu :)
Sačuvana
Anðelko
Gost
« Odgovor #667 poslato: Mart 20, 2016, 03:27:39 posle podne »

Dule, hvala za preporuku, ali na sajtu stoji da plavi od 500 gr ima samo tri ukusa: cokolada, jagoda, vanila... koji od ta 3?
Uglavnom, uzimao bi ga posle treninga, ponekad pred spavanje a ponekad ujutru uz ovsene...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 51 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 13 upita.