TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 355974 Teme od strane 24533 Članovi Poslednji član: bojana11

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 23, 2019, 11:21:24 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 435 436 [437] 438 439 ... 512 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Vaš današnji doručak  (Pročitano 492172 puta)
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #1129 poslato: Oktobar 01, 2014, 07:16:39 pre podne »

Ti si u bendu. Vi nemate mere.  ;)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1128 poslato: Oktobar 01, 2014, 07:14:18 pre podne »

Zavisi od količine i vrste alkohola...
;D
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #1127 poslato: Oktobar 01, 2014, 07:12:14 pre podne »

OK, znači na listi ''Do 2 puta nedeljno'', za sada imamo:
 - tunjevina u konzervi
 - roštilj na ćumuru
 - junk meal (mada sam ja više za opciju jednom nedeljno)
 ... kako stojimo sa alkoholom ?? Jednom ili dva puta ??  ???
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1126 poslato: Septembar 30, 2014, 07:52:12 posle podne »

Pa, i mislio sam da je zbog dima...
:)
Isto tako sam i mislio da 1-2 puta mesečno nije problem jesti ga; a i ko bi normalan 5-6 puta nedeljno palio vatru kako bi ispekao par parčadi mesa za ručak...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8524


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1125 poslato: Septembar 30, 2014, 07:09:09 posle podne »

ne ćumur

Zbog čega?!?
:)

Odlično pitanje SrĂ°ane...

Smatra se da jela pripremljena na ćumuru imaju odličnu aromu, ukus i specifičnu sočnost, ali da su istovremeno i štetna za zdravlje.
Masne kapljice koje padaju sa mesa na usijani ugalj sagorevaju i polarizuju se, a samim tim uzrokuju stvaranje kancerogenih materija.
Isparavanjem, kapljice masti sa vodom i dimom "talože se" na površini mesa.
U "ćumurskom dimu" se nalaze policiklični ugljovodnici koji su "potencijalno" kancerogeni, kao i "proizvodi" nepotpuno sagorelog drveta, kao sto su: fenol, aceton, mravlja kiselina, formaldehid, krezol, koji utiču na ukus i miris( i kancerogenost), a istovremeno se postiže i bakteriološka stabilnost gotovog proizvoda.

Za zdrav način ishrane preporučuje se upotreba električnih roštilja ili roštilja sa infracrvenim zracima...

P.S. ova tužna istina mi pada jako teško, jer sam iz grada roštilja...ipak, "bolje sprečiti nego lečiti"...ali, povremena strast za mesom sa "ćumur-grila" se ipak može zadovoljiti( jednom nedeljno)  ;)

Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1124 poslato: Septembar 30, 2014, 03:41:04 posle podne »

ne ćumur

Zbog čega?!?
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8524


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1123 poslato: Septembar 30, 2014, 12:24:42 posle podne »

Slavisa Stojic svaka ti cast, detaljno opisano i sad sve razumem , hvala druze.  :)

Vidi ovo je samo "vrh ledenog brega"...neka osnova, sve što ti bude trebalo...tj. svako dalje pojašnjenje, slobodno pitaj...

Naravno da nekada sebi možeš da dozvoliš i neki "junk food" prestup,bolje reći "cheat" obrok( jednom nedeljno), ali sve ovo postaje način života...zdrava promena navika...

Ne postoji "bilderska hrana" već zdrava i kvalitetna ishrana,tj. namirnice, a sastavljanje obroka treba prilagoditi cilju...više napora( trenažnih napora), veće i potrebe tvog tela za gradivnim materijama...dakle, samo logika...

Šta izgraĂ°uje tvoje mišiće - PROTEINI - šta izgraĂ°uje mišićne proteine, pa proteini iz hrane( tj. navedeni proteini visoke biološke vrednosti)...

Šta daje tvom telu energiju- UGLJENI HIDRATI...složeni ugljeni hidrati ti daju energiju na duže staze, prosti su najpoželjniji samo posle treninga...

I ne zaboravi ZDRAVE MASTI...one nisu samo "depo energije"...već i gradivne materije svake tvoje ćelije...dosta je zabluda na ovom polju...ali čuvaj se trans masti iz slatkiša,grickalica, pomfrita...dakle,opet bez prženja na ulju...

I ne zaboravi, tvoje pravo je da pitaš...nema glupih pitanja...ima samo "šturih" i nejasnih odgovora  ;)
Sačuvana
zgela
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 18

« Odgovor #1122 poslato: Septembar 30, 2014, 12:04:05 posle podne »

Slavisa Stojic svaka ti cast, detaljno opisano i sad sve razumem , hvala druze.  :)

jos jedno pitanje imam za tebe ,posto imam kreatin monohidrat da li da ga koristim?
« Poslednja izmena: Septembar 30, 2014, 12:13:08 posle podne od strane zgela » Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8524


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1121 poslato: Septembar 29, 2014, 08:26:10 posle podne »


Nekoliko pitanja :
1. Sa cime mesate musli i whey ? Vodom, mlekom ili jogurtom?
2. I jel to onaj musli sto se kupuje u zdravoj hrani i sadrzi suvo grozdje ,suve banane...?
3. Kada jedete jaja izbacujete li zumanca ili ne?

Musli ne( previše postih šećera), ovsene pahuljice su bolji izbor...mešati sa vodom + whey

Moja preporuka bi bila 1-2 žumanca dnevno, naravno unos žumanaca diktira i tvoje zdravstveno stanje, tj. povišen holestrol, ako problem postoji...belanca nemaju to ograničenje  ;)

Kako se inače hraniš? Koji su ti ciljevi?
Cilj mi je da smrsam , a verujete mi da sto vise prelistavam forum vise sam zbunjen:)
Ukapirao sam da vecina jede za dorucak jaja , ovsene sa proteinom (sad znam da je najbolje sa vodom)..
Mene zanima sta jesti za rucak i veceru... Negde na forumu procitah da za rucak moze sve kuvano...
Ako moze neki savet sta je dobro recimo za rucak i veceru?
I zanimaju me koje namirnice bih trebao da izbacim iz upotrebe posto zelim da smrsam?

Vidi nema tu neke posebne matematike, niti neke mistifikacije znanja...sve se svodi na isto, ako ti je cilj da smršaš, posvetiš se tzv. "kalorijskom deficitu" od 500 kCal u odnosu na tvoj TDEE( dnevnu potrebu za "energijom" u skladu sa nivoom fizičke aktivnosti)...dakle, potrebne su i neke informacije kao što su BMR( bazalni metabolizam, tj. potrošnja energije tvog tela u stanju potpunog mirovanja), već pomenuti TDEE...metode antrpometrije su najpreciznije u tim proračunima( impedanca)...

Neću ti reći šta da ne jedeš, već šta da jedeš  ;)

Dakle, proteini visoke bioloske vrednosti, slozeni ugljeni hidrati, zdrave masti...

Moj savet bi bio 5-6 obroka( manjih)...manje opterećenje za tvoj digestivni sistem( svaki obrok jedan izvor proteina), a tu je i SDDH, specifično dinamičko dejstvo hrane, i na proces varenja se troše kalorije, dakle više obroka, više varenja, više energetske potrošnje...sir možeš da ubaciš kao zadnji obrok, ella sir,megle 0% mlecne masti( u poslednjem obroku bez hidrata)...

Trudi se da imas 50% hidrata, 35% proteina i 15% masti na dnevnom nivou...kao osnovu...a seti se da je potrebno da odbiješ 500 kCal od osnove...

Ili ako cemo u gramima...2-2,5 gr proteina po kg je osnova, a manipulišeš unosom ugljenih hidrata...naravno tu će pomoći tvoj TDEE...gore pomenuti KALORIJSKI DEFICIT praviš pola na račun ishrane, pola treningom...kada govorimo o delu deficita na račun ishrane, on bi trebalo da bude dominantno na račun ugljenih hidrata...

Evo i male preporuke oko izbora namirinica...

Izvori proteina: pileće belo, riba( oslic, skusa,morska-losos,pastrmka, konzervirane varijante najvise 2 puta nedeljno), ćuretina, belance( 1-2 zumanca dnevno su ok, ako nemas bilo kakvih problema sa holesterolom), nemasno crveno meso( posna govedina, konjsko), mleko i mlečni proizvodi sa (naj)manjim procentom mlečne masti

Izvori hidrata: ovsene pahuljice, integralne žitarice( heljda,raz...), beli i braon "integralni" pirinac, krompir, hleb od integralnog brasna( bez mikseva sa belim brasnom)....izbegavaj sve od belog brasna,kifle,razne vrste peciva,beli hleb...

Povrće: brokoli, mahune( grasak, pasulj,boranija...), karfiol, spanac,zelena salata, paradajz, paprika(presna varijanta).

Zdrave masti: puter od kikirija, bademi, lesnici, orasi, kiki-riki, maslinovo ulje...pozeljna je i suplementacija Omega-3 masnim kiselinama, a i riblje ulje je ok...

Voće: citrusi ( limun, kivi, pomorandža, grejp), jabuke...

Što se tiče pripreme hrane, kuvano je ok, bareno, u sopstvenom soku, gril( električni pekač, ne ćumur)

Unosi i dovoljno vode...2,5 do 4l ,pogotovu tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti dobro doĂ°e...tokom trening se ne lišavaj vode...pij koliko ti se pije...neka preporuka bi bila litar po satu intenzivne aktivnosti...

Pri sastavljanju obroka odlicna preporuka za sajt, za svaku namirnicu imas detaljne podatke...http://nutritiondata.self.com/

Obrati pažnju i na trening hipertrofije i aerobni trening sa 65% od maksimalnog pulsa...ali o tome će neko kompetentniji za oblast treninga...

Inače, sigurno se pitaš koja je logika kalorijskog deficita?

Smatra se da 1 kg masnog tkiva( sala ) ima oko 7000 kCal, ako kreneš da "zakidaš" na 500 kCal od svog TDEE, to bi na nedeljnom nivou trebalo da bude 3500 kCal, tj. oko pola kg "sala"...
« Poslednja izmena: Septembar 29, 2014, 08:37:41 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1120 poslato: Septembar 29, 2014, 01:37:11 posle podne »

A pasulj valja li?
Da; kao i boranija, grašak, sočivo...
Mada, sve zavisi šta još stavljaš sa njim u lonac; i naravno, bez zaprške...
:)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #1119 poslato: Septembar 29, 2014, 01:33:56 posle podne »

Ili ga skuvaš u vodi pa posoliš ili dodaš vegete, ili ga naseci na kriške, stavi na foliju i u pleh da se peče.
Paradajz salata nije obrok, već kako sam naziv kaže, salata. Ne možeš preskakati obroke. Samo treba znati kad šta možeš da jedeš.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1118 poslato: Septembar 29, 2014, 01:27:41 posle podne »

Sve osim ulja u bilo kojoj kombinaciji.
Imaš negde ovde tekst o uljima, pa vidi koja su OK, a koja ne...
Maslinovim možes preliti salatu, ili sa par kapi utrljaš meso ako ga pečeš u tiganju, čisto da se ne bi lepilo...
Sačuvana
zgela
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 18

« Odgovor #1117 poslato: Septembar 29, 2014, 01:24:30 posle podne »

Lakše bi mi bilo da sam napisao sve možeš sa njim, osim da ga pržiš...
:D

E to sam hteo da cujem ,znaci sve osim przenja na ulju :)

A pasulj valja li?
« Poslednja izmena: Septembar 29, 2014, 01:27:26 posle podne od strane zgela » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1116 poslato: Septembar 29, 2014, 01:21:49 posle podne »

Krompir spremam: pire, pečem ga u rerni (u kesi sa mesom, ili ga stavim na onaj papir što se ne lepi).
Naravno, božeš i da ga kuvaš...
Lakše bi mi bilo da sam napisao sve možeš sa njim, osim da ga pržiš...
:D
Sačuvana
zgela
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 18

« Odgovor #1115 poslato: Septembar 29, 2014, 01:18:27 posle podne »

Za ručak kombinuješ proteine iz mesa (kuvanog ili pečenog, ne prženog) sa izvorima UH iz pirinča, krompira, int. testenine, a za večeru...pa ako ti je večera obrok nakon treninga, onda bih ti savetovao obrok koji sadrži isto što i ručak. A ako treniraš ranije , kombinacija proteina iz mesa ili jaja, evenutalno nemasnog sira i zdravih masti.
A reci mi krompir kako spremate?
Ja generalno slabo i veceram al kad to radim onda uzmem paradajz salatu pojedem... ali posto ne treba izbegavati veceru onda planiram da uvek pojedem makar nesto a da to bude zdravo...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 435 436 [437] 438 439 ... 512 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 1.184 sekundi sa 19 upita.