TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 05:52:08 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 189 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Brza pitanja!  (Pročitano 702618 puta)
Marija Stanojević
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1876 poslato: Maj 27, 2015, 05:31:57 posle podne »

Verujem da ste probali samo ne znate  ;D Cesto se koristi kao zamena za (mleveno) meso zbog razlike u ceni, u sarmi, cuftama, pljeskavicama, punjenim paprikama. Ne oseti se zbog pirinca  ;) Jeste da je meso meso, ali ni socivo nije lose i vegetijancima je jedan od glavnih izvora proteina.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1875 poslato: Maj 27, 2015, 10:32:46 pre podne »

Svaka namirnica ima svoju upotrebnu vrednost, eto sada su hit tzv. chia semenke...a pandan njima po pitanju dijetnih vlakana je i prava domaca hrana - socivo...

Pre nego sto krenemo da se povodimo za reklamnim sloganima, vezanim za soju, kinou, chia semenke i razne bobice, tu je socivo! Mahunarka koja obecava...  ;)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1874 poslato: Maj 27, 2015, 06:23:28 pre podne »

ja to NIKAD nisam jeo
Ni ja! Toliko puta sam čuo za njega, a ovde u Banatu ga niko ne sprema. Sad kad bi pitao babu je l' spremala sočivo ikada, šopila bi me.
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1873 poslato: Maj 26, 2015, 05:46:37 posle podne »

Hvala na odgovoru. Konkretno sam mislila na dan bez U.H. ali ako sadrzi 60% U.H. logicno je da se ne konzumira tog dana.
Na nuli ides samo ''pravi'' zelenis. Zelena salata, kupus, krastavci, brokoli, spanac... I naravno dizes malo zdrave masti.
i diže unos proteina :D
E to je vec diskutabilno. Ja sad drzim 250g konstantno, sta god radio. :)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
pedjoni986
Gost
« Odgovor #1872 poslato: Maj 26, 2015, 04:31:36 posle podne »

Gde ste se setili sociva, haha ja to nisam na trpezi stavio od kad mali decko i nejaki bejah :D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1871 poslato: Maj 26, 2015, 04:20:02 posle podne »

Hvala na odgovoru. Konkretno sam mislila na dan bez U.H. ali ako sadrzi 60% U.H. logicno je da se ne konzumira tog dana.
Na nuli ides samo ''pravi'' zelenis. Zelena salata, kupus, krastavci, brokoli, spanac... I naravno dizes malo zdrave masti.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Marija Stanojević
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1870 poslato: Maj 26, 2015, 02:03:00 posle podne »

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1869 poslato: Maj 26, 2015, 01:41:46 posle podne »

Sočivo na rotacijama?

Kao i za sve mahunarke...DA...

"Sočivo (Lens ensculenta) pripada grupi leguminoza (mahunarki). Mahune sočiva mogu sadržati jedno ili dva zrna, i ona mogu biti različitih veličina i boja, u zavisnosti od sorte. Najčešće se može naći zeleno  ili smeĂ°e sočivo, ali postoji i crno, žuto, crveno i narandžasto. Navodno, sočivo je jedna od prvih kultivisanih biljnih vrsta, i potiče iz Azije. Na nekim arheološkim nalazištima, pronaĂ°eno je seme ove biljke staro 8000 godina. Vekovima je, zajedno sa ječmom i pšenicom, sočivo bilo osnovna namirnica koja se koristila u ishrani. Za razliku od drugih leguminoza, sočivo se lako i brzo sprema, i odlično se uklapa sa povrćem, pa se od njega mogu pripremati mnoga ukusna jela.

Kao i sve mahunarke, sočivo je bogato energijom. 100g ove namirnice ima 352kcal i sadrži 60% ugljenih hidrata. Bez obzira na energetsku vrednost, sočivo je odličan saveznik u dijetoterapiji, jer ima dobru zasićujuću moć i visok sadržaj vlakana.
Sočivo sadrži 30,5g biljnih vlakana( na 100 gr). O vlaknima smo već pričali, ali bih da vas podsetim da su veoma važna za normalan rad creva, regulisanje nivoa šećera u krvi, snižavanje holesterola i u prevenciji divertikuloze creva.

Sočivo je bogato kalcijumom, gvožĂ°em, magnezijumom , fosforom, cinkom, manganom i selenom. Visok sadržaj magnezijuma, zajedno sa vlaknima i folatima kojima je sočivo takoĂ°e bogato, deluje kardioprotektivno pa je ova namirnica obavezna u prevenciji nastanka bolesti srca i krvnih sudova.
Kao što smo vec rekli sočivo je bogato folatima, a od vitamina sadrži i vitamin C, tiamin( vitamin B1), riboflavin( vitamin B2), niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i vitamin K. Vitamin B6 i folati utiču na smanjenje nivoa homocisteina, jedinjenja koje oštećuje zidove arterija  a produkt je metabolizma metionina.

Sočivo, kao i ostale leguminoze, dobar je izvor proteina( posle soje najveci udeo proteina)...ali nekompletnih...
Na žalost, postoje odreĂ°enja stanja zbog kojih i sočivo moramo izbegavati. Sočivo je bogato purinima a njihov unos mora biti ograničen u slučaju hiperurikemije i gihta. O gihtu možemo pričati nekom drugom prilikom, ali ukoliko vam je preporučeno da ograničite unos mesa zbog purina, nemojte proteine nadoknaĂ°ivati iz leguminoza, naročito ne iz ove.

Sočivo se lepo kombinuje sa povrćem u varivima, čorbama, a od njega s emogu praviti i ukusne hladne salate. Salata od sočiva i pečene paprike je divna kombinacija koju preporučujem svima koji ovu namirnicu vole.
"

« Poslednja izmena: Maj 26, 2015, 01:43:25 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Marija Stanojević
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1868 poslato: Maj 26, 2015, 01:32:22 posle podne »

Sočivo na rotacijama?
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
Van mreže Van mreže

Say no to racism!

« Odgovor #1867 poslato: Maj 25, 2015, 10:07:47 pre podne »

Da li bi rotacije isle ovako: 3 dana 50 uh(posle treninga), 2 dana 120uh (dorucak, posle treninga), 2 dana odmor 200uh+ cheat jedan od ta 2 dana? Proteini uvek preko 2, masti pojacane u danima sa malo uh...

Ne vidim zašto ne bi moglo...čini mi da je PeĂ°a Petrović u jednom svom članku dao sličan predlog...

Osnovno pravilo je "nikada nećeš znati, ako ne probaš"( naravno, ako je u opsegu nutritivne logike)...  ;)
Hvala.
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1866 poslato: Maj 25, 2015, 12:05:04 pre podne »

Da li bi rotacije isle ovako: 3 dana 50 uh(posle treninga), 2 dana 120uh (dorucak, posle treninga), 2 dana odmor 200uh+ cheat jedan od ta 2 dana? Proteini uvek preko 2, masti pojacane u danima sa malo uh...

Ne vidim zašto ne bi moglo...čini mi da je PeĂ°a Petrović u jednom svom članku dao sličan predlog...

Osnovno pravilo je "nikada nećeš znati, ako ne probaš"( naravno, ako je u opsegu nutritivne logike)...  ;)
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
Van mreže Van mreže

Say no to racism!

« Odgovor #1865 poslato: Maj 24, 2015, 09:09:51 posle podne »

« Poslednja izmena: Maj 24, 2015, 09:32:13 posle podne od strane Funtunjerović Ivan » Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1864 poslato: Maj 23, 2015, 04:59:28 posle podne »

Brate, ne mogu manje da kalkulisem oko ishrane jer mrsavim, moram da pazim na sve. Pogotovo jer mrsavim vec duzi period.
Sačuvana
boky95
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1863 poslato: Maj 23, 2015, 07:43:11 pre podne »

Moj savet, manje kalkulišite oko hrane, krljajte i trenirajte jako, imaćete kad da vodite računa o sitnicama a do tad nabacujte što se nabaciti može   ;)
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1862 poslato: Maj 22, 2015, 10:26:17 posle podne »

Uklapa se nego sam se dvoumio iz razloga sto su to ipak masti bez obzira sto su zdrave pa da nije puno toliko masti pred spavanje tj neaktivnost. To mi je nekako prava mera pred spavanje jer me lepo zasiti uz Elu.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 189 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 13 upita.