TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 373792 Teme od strane 24787 Članovi Poslednji član: vuksha_111

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 27, 2021, 05:30:05 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 428 429 [430] 431 432 ... 481 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Vas poslednji obrok  (Pročitano 392851 puta)
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 807


« Odgovor #771 poslato: Septembar 06, 2015, 10:52:11 pre podne »

Doručak posle jučerašnjeg takmičenja, nije otišla cela tegla šampinjona,pola  :D
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
Cicaa
Gost
« Odgovor #770 poslato: Septembar 06, 2015, 10:21:01 pre podne »

Heljdine palacinke sa elom i jajima
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #769 poslato: Septembar 05, 2015, 11:40:24 posle podne »

Više faktora utiče na moguću pojavu holelitijaze (kamena u žučnoj kesi)...

Ovo stanje se najčešće javlja kod osoba ženskog pola preko 40 godina starosti, koje imaju problema sa prekomernom telesnom težinom...procenjuje se da 10% stanovništva boluje od žučnih kamenaca, a 30% populacije iznad 65 godina ima "problema ovog tipa"...bar tako kaže statistika...

Po pitanju faktora rizika za pojavu holelitijaze u prvom planu su "globalno", prekomerna telesna težina, ženski pol, starost preko 40 godina, premenopauza, ishrana sa malo vlakana i previše holesterola i "loših" masti, nedovoljan unos zdravih masti, smanjen unos magnezijuma, kalcijuma i vitamina C, hormonska terapija, trudnoća i oralna kontracepacija. Za nastanak holelitijaze, najčešće postoje kombinacije više pomenutih faktora.

Naravno da bi trebalo biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju...ali na neke faktore rizika ne možemo "direktno" uticati( predispozicija)...bilo da se radi o posledicama "povišenog holesterola", koje nekada mogu biti i "asimptomatske" dugi niz godina, decenijama...zato, bolje sprečiti, nego lečiti( kumulativne efekte)...

A ko tekstoteku "Pansporta" prati dovoljno revnosno i sam uočava šta se stavlja u prvi plan...umerenost, opreznost i parola - "primum non nocere"( osnovno je ne naškoditi)...

Ajmo malo o žuči...

Žuč je sastavljena od vode, organskih materija (žučne kiseline, fosfolipidi, holesterol, bilirubin, itd.) i neorganskih materija (elektroliti).

Žučne kiseline se delimično reapsorbuju u crevima: uspostavlja se, zbog toga, kruženje (cirkulacija) tih jedinjenja izmeĂ°u creva i jetre sa ciljem da se ograniči njihov gubitak putem eliminacije sa stolicom (masti). Fosfolipidi predstavljaju 15-20% lipida jetrene žuči normalnog čoveka (žučne kiseline čine 70-80%, a holesterol oko 8%).

Holesterol je potpuno nerastvoran u vodi, a samim tim i u žuči, koja je sastavljena 90% od vode( holesterol ima tendenciju da stvara kristale)...

TakoĂ°e i molekuli fosfolipida su nerastvorni u vodi i stvaraju kristalnu listastu strukturu.

Žučne kiseline, s druge strane, sadrže u molekulu hidrofilne grupe (koje "vole" vodu) i hidrofobne grupe (koje ne vole vodu), koje samom molekulu daju detergentna svojstva u smislu da može stvoriti rastvor od materija koje su normalno nerastvorne u vodi.

Molekuli žučnih kiselina imaju tendenciju spajanja u polimolekularne agregate poznate pod imenom micele. Kod micela hidrofilne grupe molekula žučnih kiselina su orijentisane prema napolje (tj. prema vodi), dok je hidrofobni deo okrenut prema unutrašnjosti polimolekularnog agregata.

Središte micela ima svojstva prikladna za rastvaranje masti i, posebno, holesterola. Fosfolipidi se umeću kao klin u micele žučnih kiselina: njihovo prisustvo uzrokuje povećanje dimenzija micela koje dobijaju naziv ,,proširenih“ micela, i uzrokuju istovremeni porast sposobnosti rastvaranja holesterola.

Inače, bilo bi dobro da napomenemo, kako nastaju holesterolski kamenci( 80% svih kamenaca)...

I fosfolipidi i žučne kiseline su neophodni radi održavanja rastvorenog holesterola u žuči, s obzirom da je stepen rastvorljivosti holesterola odreĂ°en količinskim odnosom izmeĂ°u holesterola, žučnih kiselina i fosfolipida, a ne ukupnim nakupljanjem. U normalnim uslovima ćelije jetre proizvode žuč sa takvim sadržajem žučnih kiselina, fosfolipida i holesterola da se lako ulazi u područje micelarne rastvorljivosti holesterola. Litogena žuč (tj. ona koja podstiče stvaranje holesterolskih kamenaca), sadrži pak višak holesterola koji se može taložiti u žučnoj kesi stvarajući kamence, čemu je primami uzrok sekrecija u jetri. Uzrok jetrine produkcije litogene žuči su smanjeno izlučivanje žučnih kiselina i preterana eliminacija holesterola putem žuči( koju mogu izazvati čak i neki lekovi za tretman "povišenog holesterola").

Ajmo detaljnije o tome...

Stanja koja podstiču sekreciju litogene žuči – Brojni činioci učestvuju u podsticanju produkcije litogene žuči i samim tim holesterolskih kamenaca. Povezanost izmeĂ°u godina starosti, pola i žučne holesterolske kalkuloze( pojava hol. kamenja) bolesnika je dobro dokumentovana: kamenci, retki kod dece, postaju česti nakon puberteta manifestujući se izraženom sklonošću ženskog pola, zbog visokih vrednosti estrogena prisutnih kod žene u fertilnoj dobi( doba plodnosti). Viskokalorična ishrana i ishrana bogata holesterolom je često navoĂ°ena kao jedan od osnovnih uzroka odgovornih za povišenu učestalost žučne kalkuloze kod stanovnika razvijenih zemalja. Možemo dodati da se i proširena konzumacija pripremljene ili konzervirane hrane, koja sadrži različite tipove hemijskih aditiva, smatra uzrokom sposobnim da izazove razvoj holesterolske kalkuloze, posebno kod mladih osoba koje nisu gojazne.

Dakle, holesterol je i ovde svedok disabalansa koji mogu da od slučajnog svedoka naprave krivca...naravno ako izuzmemo ekstremne slučajeve i "nasleĂ°e", kao i druge predisponirajuće faktore...

Dovoljna infomisanost je najbolji lek protiv hipohondrije...naravno u skladu sa "činjeničnim stanjem"( nalazi)...

P.S.

Ne treba se baviti uopštavanjem nekih stvari, jer svi reagujemo drugačije na neke namirnice, tj. način ishrane...budimo odgovorni prema svom zdravlju, ali bez opsesivnosti i hipohondrije...zdravlje nema cenu...dakle, i genetika i ishrana...

« Poslednja izmena: Septembar 06, 2015, 12:41:21 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #768 poslato: Septembar 05, 2015, 11:34:47 posle podne »

https://www.google.com/url?q=http://authoritynutrition.com/top-9-biggest-lies-about-dietary-fat-and-cholesterol/&sa=U&ved=0CAQQFjAAahUKEwjd9aLr-eDHAhXKnnIKHTwQAt4&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNGGLbrpO2AYuuWd4G5d34OIS8RwXQ
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #767 poslato: Septembar 05, 2015, 11:31:29 posle podne »

Vise im steti sopstvena glupost nego holesterol.


Tu ne mislim na tebe vec generalno.

Inace,vise je negativan uticaj na gojaznost a samim tim i holesterol hrana iz pekare nego dzigerica,jaja i ostalo sto pljuju.

Mislim da u istoriji covecanstva nije zabelezeno da je neko od dzigerice i jaja imao problem sa holesterolom.

Pa tacno da ih jede svaki dan cele godine.

Znam da ne misliš na mene ali evo baš na mom primeru nešto, pa za nauk na kraju što ću reći.

U zadnjih 70 dana uradio sam nešto što nikad sebi ranije nisam dozvolio, da se malo igram sa ishranom mimo sopstvenog rezona. Hrana upravo sa jajima 3-4 cela 5x nedeljno i džigericom do 150g jednom u jednoj ili dve nedelje.
Jeftin protein, odavno nisam imao rapidno uvećanje mase kao nekada na početku, pa rekoh ajde da se malo igram.
Znao sam svoje stanje i luksuz da mogu da dozvolim sebi privremen holesterol u periodu od dva i po meseca, pa za to vreme lako dostupni proteini uz test uvećanja mase, uz znatiželju kako ću reagovati na veću količinu holesterola, egzogeno!
Ostala hrana jako kvalitetna, bez mnogo holesterola. Kad sam procenio da je tu negde vreme isteklo, otišao u laboratoriju.

Prekjuče radio sam krvnu sliku i lipoproteinski profil i uporeĂ°ivao sa ranijim analizama pri ishrani bez prekoračenja holesterolom.

Rezultati:
Glukoza: 5,26 (ranije od 3,5 do 4,2) gornja granica za moje godine 5,5
Ukupni Holesterol 4,91 (ranije do 3,5 max) granica 5,2
HDL 1,05 (ranije dosta varirao, od 0.9 do 1.3) granica >1,3 za muškarce
LDL 3,38 (ranije do 2,5 max) granica 3,4
Trigliceridi 1,06 (ranije takoĂ°e oko 1) gornja granica 1.7

Znači ovo su vam cela jaja i džigerica!

Prema tome, za samo 70 dana holesterol se uvećao na samoj gornjoj granici. Mišići ništa posebno, tek neznatno nego inače. Upravo samo sa ove dve namirnice oko koje se "koljemo".

I na kraju za vas veliki nauk. Ne uzimajte za ozbiljno sve što pročitate nego uradite laboratorijske analize. Onda pričajte!
Ja se vraćam svom starom režimu ishrane, nadao sam se da telo neće reagovati na holesterol, ali reagovalo je. A vi birajte, ili mišići ili žučna kesa. Ili napredak mišića za dva meseca plus naplata u pedesetim ili napredak za šest meseci bez glavobolja sutra.

Ljudi vaši režimi ishrane ništa ne znače, niti čitanje kojekakvih tekstoteka ako detaljnijim pregledom ne potvrdite zdravlje!
Ništa ne znači ako napišete šta jedete ako ne istaknete laboratoriju kao ja.

P.C. Uskoro ću napisati kompletnu ishranu i nedeljnu aktivnost uz detaljne medicinske preglede. Jedino tako ima smisla!

Moja visina oko 186cm, težina oko 82kg, BMI=23.7, BF ispod 14

Prvo ti rezultati nisu uopste losi.

Drugo holesterol cini dobro telu,nije stetan ako nije uvacan tipa 3x,neophodan je za mnoge procese u organizmu i sta vise stiti organizam tj. organe.

BMI ne racuna ni moja baba Masinka,tako da to kao parametar batali,cim iko iole ozbiljan vidi da to racunas nece te shvatiti za ozbiljno.

Kako ti je izgledala ishrana za to vreme?

Ako nisi primetio i secer ti je veci nego ranije,a evo jedne sitnice,ako ti je ishrana bogata hidratima i tako si navikao da se hranis a onda povecas broj kalorija tako sto ces dodati jos proteina i masti,sta mislis sta ce biti?Sačuvana
leevu
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 603


« Odgovor #766 poslato: Septembar 05, 2015, 09:36:23 posle podne »

Slabo vecina nas jede iznutrice, to najvise praktikuje Dusan iz finansijskih razloga a jaja deremo realno svi, ja jaja brojim i u izvor masti.
Sačuvana
Cicaa
Gost
« Odgovor #765 poslato: Septembar 05, 2015, 09:29:06 posle podne »

Ella sir i pola eskimka, 50 gr kikirikija
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #764 poslato: Septembar 05, 2015, 09:24:33 posle podne »

Radio sam za skolu pre godinu dana, bilo super sve, mozda uskoro odradim opet.

A ko zna kakav bi holesterol bio da se hranis kao prosecna osoba?
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #763 poslato: Septembar 05, 2015, 09:02:36 posle podne »

Koliko dnevno?
Jel si radio analize pre nego sto si krenuo da jedes vise zumanca i dzigerice?
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #762 poslato: Septembar 05, 2015, 08:49:38 posle podne »

A koliko sam shvatio ti okrivljujes jaja i dzigericu?
Sačuvana
Vegeta
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 336


« Odgovor #761 poslato: Septembar 05, 2015, 08:00:36 posle podne »

Ja za svoj roĂ°endan ne jedem tortu :)

Morao sam da ispostujem brate, evo cekam red da se istusiram pa pravac u kafanu :)
Sačuvana
Mind is everything!
If you dont believe that you can do something, then you cant!
Its almost like you have to save your own life..
Because nobodys gonna be able to save it for you,
so we have to do what we have to do,
no matter what it is!
Vegeta
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 336


« Odgovor #760 poslato: Septembar 05, 2015, 07:57:12 posle podne »

Parce torte, moram da ispostujem, rodjendan mi je :)
Sačuvana
Mind is everything!
If you dont believe that you can do something, then you cant!
Its almost like you have to save your own life..
Because nobodys gonna be able to save it for you,
so we have to do what we have to do,
no matter what it is!
Stefan L.
Gost
« Odgovor #759 poslato: Septembar 05, 2015, 07:12:26 posle podne »

Vise im steti sopstvena glupost nego holesterol.


Tu ne mislim na tebe vec generalno.

Inace,vise je negativan uticaj na gojaznost a samim tim i holesterol hrana iz pekare nego dzigerica,jaja i ostalo sto pljuju.

Mislim da u istoriji covecanstva nije zabelezeno da je neko od dzigerice i jaja imao problem sa holesterolom.

Pa tacno da ih jede svaki dan cele godine.
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #758 poslato: Septembar 05, 2015, 02:27:18 posle podne »

Ljudi treba vise da se plase svoje gluposti nego holesterola.
Sačuvana
AnĂ°elko
Gost
« Odgovor #757 poslato: Septembar 05, 2015, 12:28:52 posle podne »

3 prženice na pek papiru
spanać
1 kapsula omega 3
cedevita 
 :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 428 429 [430] 431 432 ... 481 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.18 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.373 sekundi sa 21 upita.