TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397193 Teme od strane 25046 Članovi Poslednji član: JulietMess

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 29, 2024, 06:17:30 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 17390 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 28870


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #84 poslato: Oktobar 20, 2023, 02:58:17 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?
Verovatno je najzdravije kuvano. A moze i peceno,a przeno kao najmanje zdravo. Navodno je dimljenje stetno. Sirovo ne dolazi u obzir. Ja ne bih jeo takvo meso sigurno.
Ne bih ni ja zato i pitam.Onda po vama ispada da je pecenje na zaru je przeno a nije peceno......hmmmm interesantno.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3802


« Odgovor #83 poslato: Oktobar 19, 2023, 07:30:12 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3802


« Odgovor #82 poslato: Oktobar 19, 2023, 07:28:23 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
To da je lose na velikoj vatri da se izlozi meso sa tim se slazem ali ako lagano peces na zaru?
Kažu da zapravo taj direktni kontakt sa žarom nije dobar. Br mogu da tvrdim ali to su neka obrazloženja.
A da ga pecem u rerni na maloj temperaturi to je dobro?Hmmmmm.....pitam se samo kako je pracovek preziveo sve dotle dok nisu napravili pec ili sporet....
U drugom delu ima istine. Pračovek opet je živeo kraće i nije znao da li i od čega boluje.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #81 poslato: Oktobar 19, 2023, 05:34:21 posle podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Za ovo se slažem. I meni je bilo nelogično, ali sam predstavio celokupan tekst. Sa ovom stavkom se ne slažem što su oni naveli. Ali izgleda da su neka istraživanja pokazala da povećava rizik od kancera prostate.
Jasno mi je,ali pored ovog ima dosta nelogicnosti kod SZO....ruku na srce.
Iskreno to jeste tako. U toku nekog istrazivanja mogu postojati i odredjeni nedostaci,ukljucujuci i odabir samog statistickog testa. U prevodu,nekada se statisticki znacajna greska moze uociti,a da su realno 2 promenljive totalne nepovezane. Govorim generalno sta sve moze da se desi. Ali se kod svih istrazivanja to proverava,tako da je skoro nemoguce da se desi takva greska.
Da,ali dok nisi siguran u nesto nemoj to da izneses u javnost,nego tek kad imas sve podatke....To je kao da koristis neki lek koji je jos uvek pod ispitivanjem....
Pa kada odrade neko istrazivanje,oni jedva cekaju da objave neke neobicne rezultate. Postoji hiperprodukcija radova,zbog licnih interesa.
Znam,ali kod tako velike institucije kao sto je SZO ne bi trebala da licni interesi stoje ispred istine.
E pa to je dosta diskutabilno koji radovi su istiniti. Bilo je slucajeva da se citiraju neki radovi,a tek je posle odredjenog vremena utvrdjeno da su lazirana istrazivanja. Ima toga u naucnim krugovima.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #80 poslato: Oktobar 19, 2023, 05:32:00 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
E pa to. A skoro sam pravio onaj od mesavine integralnog i belog brasna. Moze i samo integralno,i tako nekad napravim.  Ali znam koje brasno stavim. Onako u pekarama i prodavnicama ne znamo :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #79 poslato: Oktobar 19, 2023, 05:30:22 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?
Verovatno je najzdravije kuvano. A moze i peceno,a przeno kao najmanje zdravo. Navodno je dimljenje stetno. Sirovo ne dolazi u obzir. Ja ne bih jeo takvo meso sigurno.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 28870


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #78 poslato: Oktobar 19, 2023, 08:40:06 pre podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
To da je lose na velikoj vatri da se izlozi meso sa tim se slazem ali ako lagano peces na zaru?
Kažu da zapravo taj direktni kontakt sa žarom nije dobar. Br mogu da tvrdim ali to su neka obrazloženja.
A da ga pecem u rerni na maloj temperaturi to je dobro?Hmmmmm.....pitam se samo kako je pracovek preziveo sve dotle dok nisu napravili pec ili sporet....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 28870


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #77 poslato: Oktobar 19, 2023, 08:38:41 pre podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Za ovo se slažem. I meni je bilo nelogično, ali sam predstavio celokupan tekst. Sa ovom stavkom se ne slažem što su oni naveli. Ali izgleda da su neka istraživanja pokazala da povećava rizik od kancera prostate.
Jasno mi je,ali pored ovog ima dosta nelogicnosti kod SZO....ruku na srce.
Iskreno to jeste tako. U toku nekog istrazivanja mogu postojati i odredjeni nedostaci,ukljucujuci i odabir samog statistickog testa. U prevodu,nekada se statisticki znacajna greska moze uociti,a da su realno 2 promenljive totalne nepovezane. Govorim generalno sta sve moze da se desi. Ali se kod svih istrazivanja to proverava,tako da je skoro nemoguce da se desi takva greska.
Da,ali dok nisi siguran u nesto nemoj to da izneses u javnost,nego tek kad imas sve podatke....To je kao da koristis neki lek koji je jos uvek pod ispitivanjem....
Pa kada odrade neko istrazivanje,oni jedva cekaju da objave neke neobicne rezultate. Postoji hiperprodukcija radova,zbog licnih interesa.
Znam,ali kod tako velike institucije kao sto je SZO ne bi trebala da licni interesi stoje ispred istine.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 28870


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #76 poslato: Oktobar 19, 2023, 08:37:29 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 28870


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #75 poslato: Oktobar 19, 2023, 08:36:39 pre podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3802


« Odgovor #74 poslato: Oktobar 18, 2023, 05:49:14 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
To da je lose na velikoj vatri da se izlozi meso sa tim se slazem ali ako lagano peces na zaru?
Kažu da zapravo taj direktni kontakt sa žarom nije dobar. Br mogu da tvrdim ali to su neka obrazloženja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #73 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:47:56 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Hvala lepo,na to sam mislio.Ima razlike sto ti pravis od svog pileta i ono sto kupujes u mesari.
Jeste,kada je domace. Ali je isti princip dimljenja.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #72 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:46:39 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Bravo za tebe!!!!Iskreno.I ja se trudim da ga izbegavam ali kad zurim onda ga koristim...
Sada kad razmisli, neki put sam kao mali jeo nesto iz mikrotalasne kod rodjaka. Ali mi nasu mikrotalasnu nikada nismo koristili. Eno stoji u stanu. Mozda jedemo po restoranimo nesto sto podgreju u njoj,to ne mozemo znati.
Siguran sam,ali na to ne mozemo uticati.
Tako je. Kako nam spremaju,to nismo sigurni. Ali dobro,neki put i da je tako,nije stetno.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #71 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:44:42 posle podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Za ovo se slažem. I meni je bilo nelogično, ali sam predstavio celokupan tekst. Sa ovom stavkom se ne slažem što su oni naveli. Ali izgleda da su neka istraživanja pokazala da povećava rizik od kancera prostate.
Jasno mi je,ali pored ovog ima dosta nelogicnosti kod SZO....ruku na srce.
Iskreno to jeste tako. U toku nekog istrazivanja mogu postojati i odredjeni nedostaci,ukljucujuci i odabir samog statistickog testa. U prevodu,nekada se statisticki znacajna greska moze uociti,a da su realno 2 promenljive totalne nepovezane. Govorim generalno sta sve moze da se desi. Ali se kod svih istrazivanja to proverava,tako da je skoro nemoguce da se desi takva greska.
Da,ali dok nisi siguran u nesto nemoj to da izneses u javnost,nego tek kad imas sve podatke....To je kao da koristis neki lek koji je jos uvek pod ispitivanjem....
Pa kada odrade neko istrazivanje,oni jedva cekaju da objave neke neobicne rezultate. Postoji hiperprodukcija radova,zbog licnih interesa.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6940


« Odgovor #70 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:42:51 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Bravo za tebe!!!!Iskreno.I ja se trudim da ga izbegavam ali kad zurim onda ga koristim...
Ja sam možda svega par puta jela nešto iz mikrotalasne i to kada drugi spreme.
I bolje tako. Ovako nam nije potrebno. Sto kazu,ako neko bas zuri. Ali ja ne zelim na taj nacin nista da pripremam.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.118 sekundi sa 17 upita.