TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398405 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 03:37:56 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 19764 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #69 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:41:47 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Onda je ovo ista kategorija kada je SZO napisao da kiseli krastavac spada medu opasna jela,stavise stavila to u istu kategoriju sa mobilnim telefonom,za sta i ja smatram da je stetan...cudan mi je ovaj SZO...
Sve je diskutabilno. Ja sam samo gledao da iznesem neka zanomljiva i cak i neobicna zapazanja,odnosno rezultate istrazivanja.
Znam,jasno mi je i dobro si  i ucinio,samo sam izneo svoja misljenja o SZO-u.Par godina kazu da ne valja mast samo ulje,pa posle puj pike ne vazi ipak je mast bolja od ulja....
Sve mi je to jasno. I razlozi zasto se sve to radi su vise nego jasni.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #68 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:40:09 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #67 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:38:24 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
Jeste. Slicno je kao kod dimljenja.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #66 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:37:48 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Mada sigurno da nije stetno da se povremeno konzumira,a narocito u kombinaciji sa povrcem.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #65 poslato: Oktobar 18, 2023, 02:37:35 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #64 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:50:33 pre podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
To da je lose na velikoj vatri da se izlozi meso sa tim se slazem ali ako lagano peces na zaru?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #63 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:48:35 pre podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Hvala lepo,na to sam mislio.Ima razlike sto ti pravis od svog pileta i ono sto kupujes u mesari.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #62 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:37:53 pre podne »

Gazirani napici mogu biti osvežavajući tokom vrelih letnjih dana kada osećamo potrebu da popijemo nešto. Međutim, ovi napici nisu zdravi, jer osim što u proseku sadrže po osam kockica šećera, takođe sadrže i seriju hemijksih supstanci koje mogu izazvati rak. Organsko jedinjenje 4-metilimidazol, koje koli daje karakterističnu tamnu boju, u mnogim pojedinačnim slučajevima povezuje se sa pojavom raka. Pored toga, sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze, koji pospešuje rast kancerogenih ćelija.
Ono kad pise moze da izazove mi je kao ako izades na ulicu moze da te zgazi auto....Sa tim se slazem da gazirani napici nisu zdravi zbog visokog sadrzaja secera ali da su kancerogene....
Pitanje je koja količina se unese. Verujem da je to uvek najveći problem.
Kolicina kod svake njihove konstatacije je pitanje.Jer ako popije jednu gajbu na dan onda je naravno stetno.Znam da sokovi nisu vise u gajbi nego su u pakovanju,ali ja to i dalje tako zovem.
Zato i kazem. Sto bih unosio recimo aspartam,ako se smatra da je kancerogen. Ali sad cd neko uraditi drugu studiju i moze da kaze da to nije tacno. Ali je meni jasno da istrazivac moze da namesti faktore kako mu odgovara,a postoji mogucnost i da se svi rezultati laziraju.
O tome ti pricam....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #61 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:37:20 pre podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Bravo za tebe!!!!Iskreno.I ja se trudim da ga izbegavam ali kad zurim onda ga koristim...
Sada kad razmisli, neki put sam kao mali jeo nesto iz mikrotalasne kod rodjaka. Ali mi nasu mikrotalasnu nikada nismo koristili. Eno stoji u stanu. Mozda jedemo po restoranimo nesto sto podgreju u njoj,to ne mozemo znati.
Siguran sam,ali na to ne mozemo uticati.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #60 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:36:46 pre podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Riba. Riba nudi zdrave masti zvane omega-3 masne kiseline. Omega-3 masti mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma smanjenjem upale, prema studiji iz 2014. godine.
Posto si naveo ribu tu si u pravu ali opet nije svejedno koja riba je u pitanju.Jer ove nase iz jezera i reka nije toliko zdrava kao recimo morske ribe.Mi bi trebali jesti morsku ribu barem 3 puta nedeljno.
To je uvek diskutabilno. Riba iz ribnjaka hranjena određenom hranom, a iz mora možda ima previše žive. Nikada se ne zna.
Ne samo zbog hrane kojom ih hrane nego i zbog masti.Ovi u miru su misicaviji nisu toliko masni.
To da,ako si na to mislio. Ali ne bih ni bezao toliko od zivotinjskih masti.
Ne kazem da treba bezati samo sam naveo sta je zdravije. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #59 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:35:50 pre podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Za ovo se slažem. I meni je bilo nelogično, ali sam predstavio celokupan tekst. Sa ovom stavkom se ne slažem što su oni naveli. Ali izgleda da su neka istraživanja pokazala da povećava rizik od kancera prostate.
Jasno mi je,ali pored ovog ima dosta nelogicnosti kod SZO....ruku na srce.
Iskreno to jeste tako. U toku nekog istrazivanja mogu postojati i odredjeni nedostaci,ukljucujuci i odabir samog statistickog testa. U prevodu,nekada se statisticki znacajna greska moze uociti,a da su realno 2 promenljive totalne nepovezane. Govorim generalno sta sve moze da se desi. Ali se kod svih istrazivanja to proverava,tako da je skoro nemoguce da se desi takva greska.
Da,ali dok nisi siguran u nesto nemoj to da izneses u javnost,nego tek kad imas sve podatke....To je kao da koristis neki lek koji je jos uvek pod ispitivanjem....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #58 poslato: Oktobar 18, 2023, 09:34:36 pre podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Onda je ovo ista kategorija kada je SZO napisao da kiseli krastavac spada medu opasna jela,stavise stavila to u istu kategoriju sa mobilnim telefonom,za sta i ja smatram da je stetan...cudan mi je ovaj SZO...
Sve je diskutabilno. Ja sam samo gledao da iznesem neka zanomljiva i cak i neobicna zapazanja,odnosno rezultate istrazivanja.
Znam,jasno mi je i dobro si  i ucinio,samo sam izneo svoja misljenja o SZO-u.Par godina kazu da ne valja mast samo ulje,pa posle puj pike ne vazi ipak je mast bolja od ulja....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #57 poslato: Oktobar 17, 2023, 06:14:24 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Bravo za tebe!!!!Iskreno.I ja se trudim da ga izbegavam ali kad zurim onda ga koristim...
Ja sam možda svega par puta jela nešto iz mikrotalasne i to kada drugi spreme.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #56 poslato: Oktobar 17, 2023, 06:12:17 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #55 poslato: Oktobar 17, 2023, 06:08:55 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.122 sekundi sa 18 upita.