TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398405 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 02:48:13 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 26 27 [28] 29 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 19743 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #39 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:34:07 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #38 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:31:30 posle podne »

Mnoge osobe misle da će konzumiranjem “light” proizvoda postići uravnoteženu i zdraviju ishranu. Realnost je ta da ovakvi proizvodi samo sadrže manju količinu šećera i masti, što ne znači da doprinose mršavljenju.
Light proizvodi su uglavnom gori od obicnog/redovnog proizvoda jer recimo kod sokova sadrze aspartam umesto secera koji je isto tako stetan za organizam.Mozda se necemo toliko gojiti od aspartama kao od secera ali cemo imati rak....
Jeste tako. Zavisi koja količina se unese. Nema potrebe da unosimo nešto što je kancerogeno. Samo što je rečeno da je kancerogeno u većim količinama.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #37 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:28:47 posle podne »

Gazirani napici mogu biti osvežavajući tokom vrelih letnjih dana kada osećamo potrebu da popijemo nešto. Međutim, ovi napici nisu zdravi, jer osim što u proseku sadrže po osam kockica šećera, takođe sadrže i seriju hemijksih supstanci koje mogu izazvati rak. Organsko jedinjenje 4-metilimidazol, koje koli daje karakterističnu tamnu boju, u mnogim pojedinačnim slučajevima povezuje se sa pojavom raka. Pored toga, sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze, koji pospešuje rast kancerogenih ćelija.
Ono kad pise moze da izazove mi je kao ako izades na ulicu moze da te zgazi auto....Sa tim se slazem da gazirani napici nisu zdravi zbog visokog sadrzaja secera ali da su kancerogene....
Pitanje je koja količina se unese. Verujem da je to uvek najveći problem.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #36 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:27:38 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #35 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:26:52 posle podne »

Pomfrit i grickalice pržene na ulju sadrže kancerogenu materiju koja nastaje nakon izlaganja namirnica visokim temperaturama. Ta materija, poznata pod nazivom glicidamid, stvara se prilikom prženja ovih namirnica na visokim temperaturama u ulju.

Takođe, može da ispusti hemikaliju zvanu akrilamid. Studije pokazuju da su pacovi koji su uzimali akrilamid u vodi za piće oboleli od raka, pa istraživači smatraju da bi i ljudi mogli. Zato hranu treba da pečete, pržite ili tostirate dok ne dobije blago tamniju boju, umesto zlatne ili tamno braon. Akrilamid se takođe nalazi u mnogim proizvodima koje kupujete, kao i u duvanskom dimu.
Zato treba krompir i meso peci u air dryeru. ;)
Ma samo sirovo ;D ;D ;D Ma jeste. Ima onih aparata,pa se mogu koristiti za zdrav način pripreme.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #34 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:25:44 posle podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Riba. Riba nudi zdrave masti zvane omega-3 masne kiseline. Omega-3 masti mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma smanjenjem upale, prema studiji iz 2014. godine.
Posto si naveo ribu tu si u pravu ali opet nije svejedno koja riba je u pitanju.Jer ove nase iz jezera i reka nije toliko zdrava kao recimo morske ribe.Mi bi trebali jesti morsku ribu barem 3 puta nedeljno.
To je uvek diskutabilno. Riba iz ribnjaka hranjena određenom hranom, a iz mora možda ima previše žive. Nikada se ne zna.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #33 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:24:37 posle podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Prema naučnim istraživanjima, neke namirnice sadrže korisna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Ovo uključuje hranu kao što je:
Voće i povrće. Prema pregledu iz 2017. godine, voće i povrće su bogati antioksidansima. Ova jedinjenja mogu pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i oštećenja DNK.
Ovo opet zavisi sa cime je to voce prskano,jer ako je prskano sa nekim jakim herbicidom onda opet nije zdravo....ako nije prskano onda si naravno u pravu.
Slažem se. Ako je prskano voće i povrćče, onda nema ništa od zdravog obroka.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #32 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:23:27 posle podne »

Alkohol
Kada konzumirate alkohol, jetra razlaže alkohol u acetaldehid, kancerogeno jedinjenje.
Prema pregledu iz 2017. godine, acetaldehid promoviše oštećenje DNK i oksidativni stres. Takođe, ometa imunološku funkciju, što otežava telu da cilja prekancerozne i kancerogene ćelije.
Kod žena, alkohol povećava nivoe estrogena u telu, prema studiji iz 2015. godine. Ovo je povezano sa većim rizikom od raka dojke pozitivnog na estrogenski receptor.
Ovo nazalost mi je poznato iz bliskog primera.... :( :( :(
Znam. Dosta si o tome pričao. Žao mi je što si sve to preživljavao, i ti i cela tvoja porodica.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #31 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:21:58 posle podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Za ovo se slažem. I meni je bilo nelogično, ali sam predstavio celokupan tekst. Sa ovom stavkom se ne slažem što su oni naveli. Ali izgleda da su neka istraživanja pokazala da povećava rizik od kancera prostate.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #30 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:19:08 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #29 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:18:22 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #28 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:15:07 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #27 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:12:54 posle podne »

Mnoge osobe misle da će konzumiranjem “light” proizvoda postići uravnoteženu i zdraviju ishranu. Realnost je ta da ovakvi proizvodi samo sadrže manju količinu šećera i masti, što ne znači da doprinose mršavljenju.
Light proizvodi su uglavnom gori od obicnog/redovnog proizvoda jer recimo kod sokova sadrze aspartam umesto secera koji je isto tako stetan za organizam.Mozda se necemo toliko gojiti od aspartama kao od secera ali cemo imati rak....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #26 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:11:03 posle podne »

Gazirani napici mogu biti osvežavajući tokom vrelih letnjih dana kada osećamo potrebu da popijemo nešto. Međutim, ovi napici nisu zdravi, jer osim što u proseku sadrže po osam kockica šećera, takođe sadrže i seriju hemijksih supstanci koje mogu izazvati rak. Organsko jedinjenje 4-metilimidazol, koje koli daje karakterističnu tamnu boju, u mnogim pojedinačnim slučajevima povezuje se sa pojavom raka. Pored toga, sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze, koji pospešuje rast kancerogenih ćelija.
Ono kad pise moze da izazove mi je kao ako izades na ulicu moze da te zgazi auto....Sa tim se slazem da gazirani napici nisu zdravi zbog visokog sadrzaja secera ali da su kancerogene....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #25 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:09:15 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 26 27 [28] 29 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.092 sekundi sa 18 upita.