TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398405 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 09:09:49 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 19827 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #129 poslato: Oktobar 25, 2023, 10:20:40 pre podne »

Ja prosto obožavam,kremaste torte,kolače...
Volim i ja. Ali posto dugo godina bas slabo konzumiram,onda ss izgubi i neka posebna zelja. A ovako se postane i zavistan od slatkisa.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #128 poslato: Oktobar 25, 2023, 10:19:18 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Voleo sam oduvek slatko,ali sada bas retko pojedem nesto,i to obicno kada sam u nekom kaficu,restoranu,pa narucim.
Svako ima svoje. Ja nisam za to da se apsolutno zdravo hranimo, bitnije je da je umereno nego skroz sve po šemi zdrave ishrane.
Ma to onda postane opsesija i eto poremecaja koje si i ti, dr Anita, spominjala.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #127 poslato: Oktobar 25, 2023, 10:18:07 pre podne »

To su ta provokativna pitanja ;D
E bas to,znas o cemu pricam. ;D
Onako, kao pravi novinar :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #126 poslato: Oktobar 25, 2023, 10:17:20 pre podne »

A recimo kada sam bio mali,uvek sam jeo supu sa hlebom. A sada to ne mogu nikako. A realno nema ni potrebe, pored rezanaca.
Da,to je kod nas totalno normalno a ja dobijem nervni slom kada to cujem ili ne daj Boze vidim da neko tako jede supu.Ali vidao sam to i sa spagetama....
A u Vojvodini se obicno jede supa sa hlebom? Cak i spagete?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #125 poslato: Oktobar 25, 2023, 08:06:28 pre podne »

Sad si me podsetio Zoli i na Nutellu.Znaci nije bilo tako velike nutelle koju ja nisam mogao pojesti odjednom....sada vec naravno to ne radim,ali kao klinac....

Tapatalkkal küldve az én 220333QAG eszközömről

Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12953


Never give up!

« Odgovor #124 poslato: Oktobar 25, 2023, 08:00:55 pre podne »

Ja prosto obožavam,kremaste torte,kolače...
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #123 poslato: Oktobar 25, 2023, 07:58:50 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Voleo sam oduvek slatko,ali sada bas retko pojedem nesto,i to obicno kada sam u nekom kaficu,restoranu,pa narucim.
Svako ima svoje. Ja nisam za to da se apsolutno zdravo hranimo, bitnije je da je umereno nego skroz sve po šemi zdrave ishrane.
Sada je vec i meni tako,sa tim da najvecu borbu vodim sa slatkisima,posebno sa cokoladom da ostane u granicama normale,ali uspevam.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #122 poslato: Oktobar 24, 2023, 08:21:50 posle podne »

To su ta provokativna pitanja ;D
E bas to,znas o cemu pricam. ;D
Da, nama pomfrit uopšte ne pada na pamet.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #121 poslato: Oktobar 24, 2023, 08:20:29 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Voleo sam oduvek slatko,ali sada bas retko pojedem nesto,i to obicno kada sam u nekom kaficu,restoranu,pa narucim.
Svako ima svoje. Ja nisam za to da se apsolutno zdravo hranimo, bitnije je da je umereno nego skroz sve po šemi zdrave ishrane.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #120 poslato: Oktobar 24, 2023, 02:40:59 posle podne »

To je bitno,kada korigujemo i ne unosimo nesto sto mnogo volimo, a znamo da je nezdravo. Ili tek povremeno  konzumiramo.
Moram,inace bih se kotrljao.... ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #119 poslato: Oktobar 24, 2023, 02:39:59 posle podne »

To su ta provokativna pitanja ;D
E bas to,znas o cemu pricam. ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #118 poslato: Oktobar 24, 2023, 02:39:09 posle podne »

A recimo kada sam bio mali,uvek sam jeo supu sa hlebom. A sada to ne mogu nikako. A realno nema ni potrebe, pored rezanaca.
Da,to je kod nas totalno normalno a ja dobijem nervni slom kada to cujem ili ne daj Boze vidim da neko tako jede supu.Ali vidao sam to i sa spagetama....
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #117 poslato: Oktobar 24, 2023, 10:23:13 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Voleo sam oduvek slatko,ali sada bas retko pojedem nesto,i to obicno kada sam u nekom kaficu,restoranu,pa narucim.
Ja sam ovisnik o slatkog,samo sam sada vec uspeo da to dovedem u kontrolu.
To je bitno,kada korigujemo i ne unosimo nesto sto mnogo volimo, a znamo da je nezdravo. Ili tek povremeno  konzumiramo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #116 poslato: Oktobar 24, 2023, 10:21:50 pre podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?
Verovatno je najzdravije kuvano. A moze i peceno,a przeno kao najmanje zdravo. Navodno je dimljenje stetno. Sirovo ne dolazi u obzir. Ja ne bih jeo takvo meso sigurno.
Ne bih ni ja zato i pitam.Onda po vama ispada da je pecenje na zaru je przeno a nije peceno......hmmmm interesantno.
Pecenje na zaru- otopi se mast sa mesa,padne na zar i onda se dim zalepi na meso,onda se smatra da je to kancerogeno.
E tako mi reci,sad mi je jasno.
Hvala na objasnjenju,ali ni onda ne mislim da je to kancerogeno.
Tako kazu. Ne mogu nista bise od ovoga da ispricam.
Ma jasno je i stvarno puno ti hvala na objasnjenju.
Nema na cemu. To je tako i za rostiljanje i za dimljenje. Slican princip postoji.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #115 poslato: Oktobar 24, 2023, 10:21:09 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Ti i ja i dr.Anita sigurno ne,ali bi onda dosao Dule sa pitanjem,pa sam zato unapred napisao. ;)
To su ta provokativna pitanja ;D
Sačuvana
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.324 sekundi sa 18 upita.