TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398451 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 12:01:46 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 20048 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #114 poslato: Oktobar 24, 2023, 10:20:20 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ja kada imam krompir ili pirinac,onda to jedem bez hleba. Nemam potrebu da gomilam ugljene hidrate :)
Ne,to nikako!!!!Ja dobijem slom zivaca kada vidim da tako jedu!!!!
A recimo kada sam bio mali,uvek sam jeo supu sa hlebom. A sada to ne mogu nikako. A realno nema ni potrebe, pored rezanaca.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #113 poslato: Oktobar 24, 2023, 09:54:39 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Voleo sam oduvek slatko,ali sada bas retko pojedem nesto,i to obicno kada sam u nekom kaficu,restoranu,pa narucim.
Ja sam ovisnik o slatkog,samo sam sada vec uspeo da to dovedem u kontrolu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #112 poslato: Oktobar 24, 2023, 09:53:44 pre podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?
Verovatno je najzdravije kuvano. A moze i peceno,a przeno kao najmanje zdravo. Navodno je dimljenje stetno. Sirovo ne dolazi u obzir. Ja ne bih jeo takvo meso sigurno.
Ne bih ni ja zato i pitam.Onda po vama ispada da je pecenje na zaru je przeno a nije peceno......hmmmm interesantno.
Pecenje na zaru- otopi se mast sa mesa,padne na zar i onda se dim zalepi na meso,onda se smatra da je to kancerogeno.
E tako mi reci,sad mi je jasno.
Hvala na objasnjenju,ali ni onda ne mislim da je to kancerogeno.
Tako kazu. Ne mogu nista bise od ovoga da ispricam.
Ma jasno je i stvarno puno ti hvala na objasnjenju.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #111 poslato: Oktobar 24, 2023, 09:52:56 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Ti i ja i dr.Anita sigurno ne,ali bi onda dosao Dule sa pitanjem,pa sam zato unapred napisao. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #110 poslato: Oktobar 24, 2023, 09:52:03 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ja kada imam krompir ili pirinac,onda to jedem bez hleba. Nemam potrebu da gomilam ugljene hidrate :)
Ne,to nikako!!!!Ja dobijem slom zivaca kada vidim da tako jedu!!!!
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #109 poslato: Oktobar 24, 2023, 08:13:51 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Voleo sam oduvek slatko,ali sada bas retko pojedem nesto,i to obicno kada sam u nekom kaficu,restoranu,pa narucim.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #108 poslato: Oktobar 24, 2023, 08:12:21 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #107 poslato: Oktobar 24, 2023, 08:11:27 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ja kada imam krompir ili pirinac,onda to jedem bez hleba. Nemam potrebu da gomilam ugljene hidrate :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #106 poslato: Oktobar 24, 2023, 08:09:53 pre podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?
Verovatno je najzdravije kuvano. A moze i peceno,a przeno kao najmanje zdravo. Navodno je dimljenje stetno. Sirovo ne dolazi u obzir. Ja ne bih jeo takvo meso sigurno.
Ne bih ni ja zato i pitam.Onda po vama ispada da je pecenje na zaru je przeno a nije peceno......hmmmm interesantno.
Pecenje na zaru- otopi se mast sa mesa,padne na zar i onda se dim zalepi na meso,onda se smatra da je to kancerogeno.
E tako mi reci,sad mi je jasno.
Hvala na objasnjenju,ali ni onda ne mislim da je to kancerogeno.
Tako kazu. Ne mogu nista bise od ovoga da ispricam.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #105 poslato: Oktobar 24, 2023, 07:52:59 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Jer sam ja na to mislio kada je dr.Nikola pitao sta jedes umesto hleba.
Kazem i ja se trudim da sto manje hleba jedem,uglavnom ga jedem za dorucak.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #104 poslato: Oktobar 23, 2023, 07:01:05 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Ugljene hidrate jedem itekako, naročito čokolade. 😂 Šali se malo ali generalno obožavam UH pa ih unosim. Samo za hlebom nemam potrebu, tj za testima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #103 poslato: Oktobar 23, 2023, 02:06:12 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ne jedes uopste ugljene hidrate?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #102 poslato: Oktobar 23, 2023, 02:05:30 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #101 poslato: Oktobar 23, 2023, 02:03:34 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Mene estetska ne dotice,meni je problem kada me vec toliko boli stomak da tesko dobijam vazduh.
To je objektivno i problem.
Da,samo si navela estetsko nadimanje da se previse obraca paznje na to pa sam ti hteo naznaciti da kod mene nije to slucaj.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #100 poslato: Oktobar 23, 2023, 02:01:13 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
To da je lose na velikoj vatri da se izlozi meso sa tim se slazem ali ako lagano peces na zaru?
Kažu da zapravo taj direktni kontakt sa žarom nije dobar. Br mogu da tvrdim ali to su neka obrazloženja.
A da ga pecem u rerni na maloj temperaturi to je dobro?Hmmmmm.....pitam se samo kako je pracovek preziveo sve dotle dok nisu napravili pec ili sporet....
U drugom delu ima istine. Pračovek opet je živeo kraće i nije znao da li i od čega boluje.
U pravu si da je ziveo krace ali cisto sumnjam da je to zbog nacina na koji je pripremao meso koje jeo....Onda je bilo vise predatora koji su mu ugrozavali zivot,morao je svaki dan da lovi itd....
Umre od neke infekcije,a danas se to izleci antibiotikom. To je jedan od primera. Ali je pitanje da li bi mogli da utvrde na osnovu nekih ostataka i da li je bilo i kancera. Mozda su i radili istrazivanja,ali nisam pratio.
Ja mislim da je to posledica brzog zivota a ako ne onda je to negde da tako kazem "proizvedeno".To je moje misljenje,naravno bez ikakva istrazivanja,samo onako laicki.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.111 sekundi sa 18 upita.