TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404457 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 18, 2025, 08:49:32 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 26 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 64413 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5289


« Odgovor #389 poslato: danas u 02:00:16 posle podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
To je vazno, da je hrana bez aditiva.
Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
Moze negde se pronadje bez aditiva.
Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
Dobra je to izreka, ima mnogo istine.
Ja sam skoro sve postigao slusajuci i primenjujuci tu izreku.
Kada bismo primenjivali te izreke u ponašanju bilo bi nam lakše.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #388 poslato: Jul 16, 2025, 06:29:27 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
Znam, baš zato sam i decidno napisala.
Jer mnogi posle kazu a dr.Anita je rekla da moze....a ovako znaju tacno koliko moze. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #387 poslato: Jul 16, 2025, 06:28:30 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
Slažem se, malo je i kulturološki tako.
Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
Zato postoji disciplina ili samo kontrola i onda moze biti bilo kakva festa jesces samo ono sto moras. ;)
Disciplina je ključ u mnogo čemu pa i u ishrani. 🙌
Jednom recju u svemu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #386 poslato: Jul 16, 2025, 06:28:07 posle podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
To je vazno, da je hrana bez aditiva.
Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
Moze negde se pronadje bez aditiva.
Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
Dobra je to izreka, ima mnogo istine.
Ja sam skoro sve postigao slusajuci i primenjujuci tu izreku.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5289


« Odgovor #385 poslato: Jul 16, 2025, 05:37:07 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
Znam, baš zato sam i decidno napisala.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5289


« Odgovor #384 poslato: Jul 16, 2025, 05:35:59 posle podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
To je vazno, da je hrana bez aditiva.
Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
Moze negde se pronadje bez aditiva.
Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
Dobra je to izreka, ima mnogo istine.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5289


« Odgovor #383 poslato: Jul 16, 2025, 05:34:51 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
Slažem se, malo je i kulturološki tako.
Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
Zato postoji disciplina ili samo kontrola i onda moze biti bilo kakva festa jesces samo ono sto moras. ;)
Disciplina je ključ u mnogo čemu pa i u ishrani. 🙌
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5289


« Odgovor #382 poslato: Jul 16, 2025, 05:34:04 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
Recimo ja pavlaku ili neki dobar nemasni sir ne izbegavam.
Pre nego sto me napadnete,ne preporucujem nikome,ali ja ga volim i znam da ocenim da li je dobra ili nije. ;)
Ti znaš da ocenis i raspitas se. Ok je konzumiranje navedenog ako možemo verovati prodavcima da je ispravno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #381 poslato: Jul 15, 2025, 02:45:32 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #380 poslato: Jul 15, 2025, 02:44:11 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
Slažem se, malo je i kulturološki tako.
Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
Nije sve što nam je u tradiciji dobro.
Ja bih ovo okrenuo,ali onda bi me napadali.... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #379 poslato: Jul 15, 2025, 02:43:30 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
To zavisi od restorana.U kome ja idem pitam konobara Sasu ili Tibiku da li je sveze i on ce mi reci...da je neki nepoznat restoran u pitanju onda da.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #378 poslato: Jul 15, 2025, 02:42:12 posle podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Uvek mora mnogo da se vodi računa o tome!
    Da. Higijena namirnica je mnogo vazna za zdravlje.
    Zato postoje sanitarni pregledi i inspekcije.
    Koje castis malo u dzep i ne placas kaznu. ;)
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31654


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #377 poslato: Jul 15, 2025, 02:40:51 posle podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    To je vazno, da je hrana bez aditiva.
    Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
    Moze negde se pronadje bez aditiva.
    Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
    Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31654


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #376 poslato: Jul 15, 2025, 02:40:01 posle podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
      U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
      Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
      Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
      Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
      Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
      To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
      Deluje i meni da je tako bilo.
      Dobro je,onda nije do mene....
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31654


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #375 poslato: Jul 15, 2025, 02:39:23 posle podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
      Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
      Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
      Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
      To je već individualno do osobe.
      Naravno da je individualno samo je bilo postavljeno pitanje kako i ja sam odgovorio ono sto STALNO vidam kad je svedski sto u pitanju i ima balkanaca u okolini....
      To je takav mentalitet ;D
      I moze da se ljuti ko hoce,ili da se vreda ali to je tako.Gde god bude negde za "dzabe" mi cemo tamo da trpamo i u dzep.Ne mi bukvalno,nego balkanci.
      Sačuvana
      Stranice: [1] 2 3 ... 26 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
      « prethodna tema sledeća tema »
       

      SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
      Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 13 upita.