TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398451 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 10:02:26 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 20031 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #174 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:49:27 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂

I ne ogladnis?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #173 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:49:01 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.

Da li si se odvikla ili jednostavno nikada nisi ni jela toliko?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #172 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:47:16 posle podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Za ovo se slažem. I meni je bilo nelogično, ali sam predstavio celokupan tekst. Sa ovom stavkom se ne slažem što su oni naveli. Ali izgleda da su neka istraživanja pokazala da povećava rizik od kancera prostate.
Jasno mi je,ali pored ovog ima dosta nelogicnosti kod SZO....ruku na srce.
Iskreno to jeste tako. U toku nekog istrazivanja mogu postojati i odredjeni nedostaci,ukljucujuci i odabir samog statistickog testa. U prevodu,nekada se statisticki znacajna greska moze uociti,a da su realno 2 promenljive totalne nepovezane. Govorim generalno sta sve moze da se desi. Ali se kod svih istrazivanja to proverava,tako da je skoro nemoguce da se desi takva greska.
Da,ali dok nisi siguran u nesto nemoj to da izneses u javnost,nego tek kad imas sve podatke....To je kao da koristis neki lek koji je jos uvek pod ispitivanjem....
Pa kada odrade neko istrazivanje,oni jedva cekaju da objave neke neobicne rezultate. Postoji hiperprodukcija radova,zbog licnih interesa.
Znam,ali kod tako velike institucije kao sto je SZO ne bi trebala da licni interesi stoje ispred istine.

Da ne potezemo sve sta propafgira SZO, a sta su sve zasrali.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #171 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:46:30 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?

Govedji sushi. :D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #170 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:45:52 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Mada sigurno da nije stetno da se povremeno konzumira,a narocito u kombinaciji sa povrcem.


Nista sto se povremeno i umereno konzumira nije stetno, poenta je u celini.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #169 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:44:57 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.

Mislim da se neuporedivo razlikuje.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #168 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:44:19 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Mislim da je sličan slučaj kao i sa prethodnim delom.
Roptiljanje je isto loš način pripreme .
To da je lose na velikoj vatri da se izlozi meso sa tim se slazem ali ako lagano peces na zaru?

jeste, a kako su nasi preci pekli meso, na sporetu, na 3ci? :D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #167 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:43:15 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .

Ni so vise ne spada u belu smrt kao nekada.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #166 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:42:37 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.

I ja apsolutno delim to misljenje.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #165 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:42:04 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Da,nama su rekli da mast nije zdrava koristite ulje,sada kazu nemojte ulje bolje mast...pa sad ti znaj....
Ranije su tako odrastali na masti. Nema sta da se menja. Tada se i nije pricalo o zdravoj ishrani. Unosilo se razno voce,povrce. Bilo je neprskano, meso iz zdravog izgoja. Sada je sve drugacije.

To si u pravu, kvalitet se potpuno promenio.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #164 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:41:23 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Bravo za tebe!!!!Iskreno.I ja se trudim da ga izbegavam ali kad zurim onda ga koristim...

Neki put je zaista neizostavana.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #163 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:40:29 posle podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Prema naučnim istraživanjima, neke namirnice sadrže korisna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Ovo uključuje hranu kao što je:
Voće i povrće. Prema pregledu iz 2017. godine, voće i povrće su bogati antioksidansima. Ova jedinjenja mogu pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i oštećenja DNK.
Ovo opet zavisi sa cime je to voce prskano,jer ako je prskano sa nekim jakim herbicidom onda opet nije zdravo....ako nije prskano onda si naravno u pravu.
Slažem se. Ako je prskano voće i povrćče, onda nema ništa od zdravog obroka.
Samo da ti kazem da imam jabuke,kruske,sljive,orah.E sad osim oraha sve sam morao da prskam jer bi mi inace pojeli vaske celo drvo....a hteo sam da nista ne prskam kao moj tata pre visse od 20 godina,ali sam skontao u yadnjih 10 godina ako hoces da imas voce moras da prskas nayalost....Tako da toliko o tome....

Zato sto su i insekti toliko mutirali. Ali i ti sigurno jesi prskao po pravilu i u tacnim dozama za razliku od proizvodjaca npr. malina...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #162 poslato: Oktobar 30, 2023, 07:39:27 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???

Nema sanse da moze od nje!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #161 poslato: Oktobar 30, 2023, 04:33:54 posle podne »

Ko nešto voli i ume da se kontroliše naravno da treba da jede. Kad neko gubi kontrolu to se vidi u svim poljima zdravlja i dr. Tako da su torte i kolači sasvim u redu.
Naravno. Slažem se. Treba konzumirati sa merom. Treba to svima skretati pažnju.
Kad je o ovome rec ja uvek spomenem kao primer sebe koji je u mogucnosti da sa jedne table cokolade svaki dan sam stigao dotle da msecno jednom dvaput pojedem max pola table.
Super je što si se izborio sa tim. I treba da navodiš lični primer.
Hvala ti puno,nije bilo lako,nije bilo brzo,ali vredelo je!!!
Licni primer navodim jer ako sam mogao ja onda moze svako.
Treba da navodimo i sopstvene primere kako smo neke lose navike prevazisli. To je motivacija za druge osobe.
Vodim se sa tom parolom.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #160 poslato: Oktobar 30, 2023, 04:33:29 posle podne »

Ja prosto obožavam,kremaste torte,kolače...
Volim i ja. Ali posto dugo godina bas slabo konzumiram,onda ss izgubi i neka posebna zelja. A ovako se postane i zavistan od slatkisa.
To sam i ja primetio kod sebe da je prosla zelja,ustvari nije toliko izrazita kao ranije.Ranije ako nisam pojeo cokoladu bio sam nervozan i lose volje a sad i kad se setim samo odmahnem rukom i to je to.
Recimo ja mogu da pojedemo i obožavam je ali i ne moram, bez zavisnosti, bez odvikavanja, već u skladu sa željom.
Svaka cast!!!Jel ti oduvek bilo tako?Kao sto sam vec napomenuo meni kad krene zelja onda trebam paziti da ne preteram,jer sam bio sklon tome.
Oduvek. Verovatno zato što sam naučena da jedem kad sam gladna i šta mi se tad traži, a ne da striktno sledimo običaje i navike društva vezane za ishranu.
Lepo je to sto si tako navikla. Onda tacno mozes da iskontrolises sta i koliko pojedes, i to samo kada imas potrebu za tim.
Kako joj zbog tog zavidim!!!A meni je trebalo mnogo mnogo godina da uspem da drzim pod kontrolom....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.125 sekundi sa 18 upita.