TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 400839 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Februar 22, 2025, 10:30:30 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kako pobediti zavisnost od secera?  (Pročitano 9901 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #163 poslato: Februar 12, 2025, 04:11:06 posle podne »

A  ukoliko bi neko zeleo da se potpuno odvikne, da li bi trebao postepeno da smanjuje unos ili da naglo prekine i ne unosi ga uopste?
To je individualna stvar, treba uživo videti čoveka i proceniti šta je za njega bolje.

Pitam, jer kada sam ja jednom samo prekinuo sa unosom, treci dan sam imao reakciju u vidu krize.Lupanje srca, malaksalost, drhtavica....
To su normalne reakcije. Šta si radio tada?

Umirio sam se i po savetu nutricioniste, sacekao da kriza prodje. Bilo je jako izazovno.
Znači isto je kao kod svakog odvikavanja i zavisnosti.
Samo je dobro ko uspe da savlada krizu.
Verujem da vidi mnogo iskušenja ima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #162 poslato: Februar 12, 2025, 03:55:21 posle podne »

Spavajte dovoljno

Istraživanja su pokazala da pravilan san smanjuje potrebe organizma za šećerom i neutrališe rad hormona koji izazivaju apetit.
Kao klinac sam spavao po 12-15 sati i nije pomoglo,jeo sam cokoladu minimum jednu tablu od 100g dnevno dok se nisu pojavili ovi od 300g.... ;D ;D ;D

I je l nisi imao momenat kada te "pukne" secer? :D
Meni se uvek desavalo na 200g.
Šta znači to "kada pukne šećer"? 😂
Kada te "udari" secer...kada osecas kako ti prolazi kroz vene isto kao kad radis dijetu za bodi bilding takmicenje i slabo jedes UH u zadnjih nedelju dana radis praznjenje to znaci samo belancevine uz minimalni unos UH ili uopste bez i kad pocnes da punis sa UH....kao da lebdis,kao da si na necemu.Odjednom imas snage za sve.
Za ovaj ekstrem zaista prvi put čujem. 😂
Nije to extrem,to je normalno kada pojedes tablu od 300 g  ;)
I to je ekstrem u nekom pogledu.
Zavisi iz kog ugla gledas.Meni je veci extrem sto ti nikad nisi probala kolu....
Da li gledano iz ugla društva ili iz ugla zdravlja?
Naravno iz ugla drustva.
Ja sam pričala o extremima iz zdravstvenog aspekta, ne o ličnim gledanjima, to uvek izbegavam.
Jasno mi je dr.Anita nisam ni ja iz licnog rekao jer mi je bilo jasno zasto si tako odgojena,i mi smo tako odgojeni,ali isto tako sam naveo svoj primer da sam ja krisom to probao bas zbog toga sto je bilo zabranjeno.Ne kazem da je to bilo ok i da to treba raditi ali sam naveo da se to desava.
Uvek postoji mogucnost da deca nesto konzumiraju bez znanja roditelja.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #161 poslato: Februar 12, 2025, 03:53:24 posle podne »

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje veoma efikasno otklanja potrebu za šećerom. Dovoljno je da uzimate jednu kašiku ovog ulja na dan.
Pravio sam i kolace sa kokosovim uljem, a bez dodatog secera. Odlicni su.
Kokosovo ulje je preukusno. Samo je visokokaliricno pa treba biti obazriv sa unosom i količinama istog.
Da. Sadrzi zasicene masne kiseline, pa je isto kao da koristimo mast. Ali svakako je zdrav izbor,kao i svinjska mast.
I zdrav i ukusan.
Jeste i ja volim kokos generalno. Znam osobe koje ne vole taj ukus. Ali dobro. Postoje i druge zdrave alternative.
Malo je jači ukus pa je i normalno da ne prija svakome.
Ja ukus kao ukus ne volim ali zato kokosovo ulje koristim i ok je.Navikao sam u ovom sportu a i u zivotu generalno da se ne jede uvek ono sto se voli nego sto je zdravo. ;)
Dobro. Nekada se covek na nesto natera,pa se vremenom i navikne na neki ukus. A i menja se to sa godinama. Nesto sto nam se nije svidelo od namirnica, kasnije pocne da nam se svidja.

Kao npr. na Zero colu. :D
Ja na to ne mogu da se naviknem.Onda radije necu piti kolu. ;D
A ja pošto nikad nisam pila običnu kolu, meni je zero bila ok kad sam probala. 😂
Ne mogu da verujem da kao dete nisi probala kolu....to je isto kao kod dr.Nikole sto ne koristi drustvene mreze.....
Od malih nogu smo učeni zdravom životu. 😂
Svi smo uceni time,samo smo neki probali i ono sto je bilo zabranjeno.Ne zato sto je to dobro ili zdravo nego iz znatizelje....
Malo smo skrenuli sa puta ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #160 poslato: Februar 12, 2025, 03:52:07 posle podne »

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje veoma efikasno otklanja potrebu za šećerom. Dovoljno je da uzimate jednu kašiku ovog ulja na dan.
Kokosovo ulje je preukusno. Samo je visokokaliricno pa treba biti obazriv sa unosom i količinama istog.
Da. Sadrzi zasicene masne kiseline, pa je isto kao da koristimo mast. Ali svakako je zdrav izbor,kao i svinjska mast.
I zdrav i ukusan.
Jeste i ja volim kokos generalno. Znam osobe koje ne vole taj ukus. Ali dobro. Postoje i druge zdrave alternative.
Ja ukus kao ukus ne volim ali zato kokosovo ulje koristim i ok je.Navikao sam u ovom sportu a i u zivotu generalno da se ne jede uvek ono sto se voli nego sto je zdravo. ;)
Ako možeš tako super. Ja sam ipak za to da se jede ono što se voli, a da je zdravo.
Navikne se covek godinama,pa skoro i zavoli.... ;)
Ja da jedem ono sto volim ja bih stalno jeo meso i cokoladu.... ;)

Samo na brokoli niko nikad!
I to jako volim pogotovo kada ja licno napravim krem supu od brokolija. ;)
Deluje ukusno na samu pomisao.
Meni je recimo supa od brokolija super ali sam brokoli onako.
Ja ga volim i onako samo,jako puno sam ga jeo uz pilece grudi  ;)
Da malo piletina dobije ukus. Jer sigurno postane odbojan ukus, kada se stalno konzumira. Znam da je neko ranije spominjao.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #159 poslato: Februar 12, 2025, 03:50:56 posle podne »

Kokosovo ulje

I zdrav i ukusan.
Dobro. Nekada se covek na nesto natera,pa se vremenom i navikne na neki ukus. A i menja se to sa godinama. Nesto sto nam se nije svidelo od namirnica, kasnije pocne da nam se svidja.

A ja pošto nikad nisam pila običnu kolu, meni je zero bila ok kad sam probala. 😂
Ne mogu da verujem da kao dete nisi probala kolu....to je isto kao kod dr.Nikole sto ne koristi drustvene mreze.....
Sram me bilo sto ih ne koristim ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #158 poslato: Februar 12, 2025, 03:49:57 posle podne »

Da li ste ikada kod sebe prepoznali zavisnost od secera i kako ste se izborili sa njome?
Jesam i borim se tako sto ne jedem takve namirnice ili probam da jedem ove proteinske cokoladice,proteinske palacinke,pijem protein itd...

Ili protein sa Ella sirom. :D
Da,jedno vreme to mi je bila najslada poslastica!Em zdrava em te zasiti em fina!!!3 u 1!!!
Meni lepši ukus ima Skyr tako da može i to ko baš ne voli Ella sir.
Naravno,ima vise mogucnosti,sada vec i ja jedem skyr umesto Ella sira,ali pre 20 godina nije bilo kod nas da se kupi skyr.... ;) a ovo je vec stara prica kada sam Duleta pokusavao ubediti kako da proba....on je nasao posle idealno resenje za sebe i drzi se toga i to je to.Ponekad ga spomenemo iz razloga sto je nekom dobro ne znaci da ce i drugom biti isto tako dobro. ;)
Naravno. Ukusi su razliciti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #157 poslato: Februar 12, 2025, 03:48:58 posle podne »

Spavajte dovoljno

Istraživanja su pokazala da pravilan san smanjuje potrebe organizma za šećerom i neutrališe rad hormona koji izazivaju apetit.
Kao klinac sam spavao po 12-15 sati i nije pomoglo,jeo sam cokoladu minimum jednu tablu od 100g dnevno dok se nisu pojavili ovi od 300g.... ;D ;D ;D

I je l nisi imao momenat kada te "pukne" secer? :D
Meni se uvek desavalo na 200g.
Šta znači to "kada pukne šećer"? 😂
Kada te "udari" secer...kada osecas kako ti prolazi kroz vene isto kao kad radis dijetu za bodi bilding takmicenje i slabo jedes UH u zadnjih nedelju dana radis praznjenje to znaci samo belancevine uz minimalni unos UH ili uopste bez i kad pocnes da punis sa UH....kao da lebdis,kao da si na necemu.Odjednom imas snage za sve.
Tu se vidi kako deluje secer, kao narkotik.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #156 poslato: Februar 12, 2025, 03:47:45 posle podne »

Kokosovo ulje

I zdrav i ukusan.
Ako možeš tako super. Ja sam ipak za to da se jede ono što se voli, a da je zdravo.

Jako je fina i korisna. ;)
Puna vitamina. Nema greske.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #155 poslato: Februar 12, 2025, 03:47:00 posle podne »

Kokosovo ulje

I zdrav i ukusan.

Znaci samo konkretno ;) Ja nisam kolu pio godinama.
I ja ga ne pijem,ali kad bih pio pio bih originalnu kolu a Zero ni pod razno....
Kada se opusti covek, onda neka ide do kraja. A ne tu neka zero varijanta ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #154 poslato: Februar 12, 2025, 03:46:03 posle podne »

A  ukoliko bi neko zeleo da se potpuno odvikne, da li bi trebao postepeno da smanjuje unos ili da naglo prekine i ne unosi ga uopste?
To je individualna stvar, treba uživo videti čoveka i proceniti šta je za njega bolje.

Pitam, jer kada sam ja jednom samo prekinuo sa unosom, treci dan sam imao reakciju u vidu krize.Lupanje srca, malaksalost, drhtavica....
Isto sam to imao ali sam nastavio i hvala Bogu nema vise toga. ;)

Sta si nastavio?
Da jedem zdravo.
I kada nesto pojedemo sto nije zdravo, onda je posle dobro nastaviti sa zdravim rezimom i ne odustajati od tih principa.
Naravno ili sto ja kazem moze cheat meal a ne cheat day. ;)
I onda nastavimo sa zdravom ishranom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #153 poslato: Februar 12, 2025, 03:45:12 posle podne »

Da li ste ikada kod sebe prepoznali zavisnost od secera i kako ste se izborili sa njome?
Jesam i borim se tako sto ne jedem takve namirnice ili probam da jedem ove proteinske cokoladice,proteinske palacinke,pijem protein itd...

Ili protein sa Ella sirom. :D
Da,jedno vreme to mi je bila najslada poslastica!Em zdrava em te zasiti em fina!!!3 u 1!!!
Znaci dobitna kombinacija.
Jedem ga vec 20 godina tako i nisam se zasitio.
Meni je ela sir onako. Potpuno neutralan i najbolje u nekoj kombinaciji.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #152 poslato: Februar 12, 2025, 03:44:32 posle podne »

Spavajte dovoljno

Tačno je da neispavanom organizmu treba više šećera. Takođe je i tačno da nas hipoglikemija vuče da spavamo. Nije dobro ni previše spavati kako bismo izgladnjivali organizam (napominjem da sam i ovo videla u praksi). Pravilan režim spavanja je ključ.

Zasto je problem ako se duze spava? U danasnje vreme se svakako primenjuje autofagija.
Ne mislim da je problem generalno, samo ne treba bežati u spavanje da se ne bi jelo, to je već problem i u fiziološkom i u smislu opšte funkcionalnosti.

Da, jasno.
Ali i ko je gladan, tesko da ce uspeti da zaspi ili da se ne probudi.
Ja onda imam problema da zaspim.
Zavijaju creva ;D
I boli stomak....
Razlicite su manifestacije.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #151 poslato: Februar 12, 2025, 03:43:55 posle podne »

Spavajte dovoljno

Tačno je da neispavanom organizmu treba više šećera. Takođe je i tačno da nas hipoglikemija vuče da spavamo. Nije dobro ni previše spavati kako bismo izgladnjivali organizam (napominjem da sam i ovo videla u praksi). Pravilan režim spavanja je ključ.

Zasto je problem ako se duze spava? U danasnje vreme se svakako primenjuje autofagija.
Ne mislim da je problem generalno, samo ne treba bežati u spavanje da se ne bi jelo, to je već problem i u fiziološkom i u smislu opšte funkcionalnosti.

Da, jasno.
Ali i ko je gladan, tesko da ce uspeti da zaspi ili da se ne probudi.
Tesko. Ali postoje sigurno i oni koji namerno legnu gladni, ako zele da smrsaju. Pogresan je takav pristup.
E to ne mogu.Probao sam par puta i ne mogu da zaspim.Bilo je i da sam uvece bio gladan i tako legao i nista nisam jeo do ujutru ali dotle nisam ni spavao.....i to vise puta i onda sam rekao sebi da moram da jedem ali samo cu jesti proteine i to uradi posao. ;)
Nasao si najbolje moguce resenje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #150 poslato: Februar 12, 2025, 03:43:10 posle podne »

Kokosovo ulje

I zdrav i ukusan.
To bi bilo idealno. Da ne silimo sebe i za nesto sto ne volimo da jedemo.
Ali posto nismo tako programirani da svi volimo sve,nekad neke stvari moramo siliti. ;)
Mora se i to. Nismo roboti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #149 poslato: Februar 12, 2025, 03:42:42 posle podne »

Kokosovo ulje

I zdrav i ukusan.

Meni je recimo supa od brokolija super ali sam brokoli onako.
I ja neke namirnice volim vise u nekom obliku, a u drugom manje. Recimo celer volim svez u salati, a skuvan ili pecen bas i ne.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.137 sekundi sa 18 upita.