TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398451 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 03:01:33 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 20056 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #234 poslato: Novembar 02, 2023, 02:47:10 posle podne »

To jesi u pravu. ALi kolicina hrane mora biti veca.
Šta znam, kad uopšte nemaš tu naviku onda je porcija normalna. Verovatno ljudi koji nakon redovnog konzumiranja hleba hoće da ga izbace povećavaju porciju ostalih namirnica.
Ja mislim da je tu Dule mislio da ako ne jedes hleb teze ces se najesti,pre ces imati osecaj glada.
Verovatno samo u pocetku odvikavanja od hleba. Ali treba poceti postepeno. Izbacivanjem iz vecere,pa tako redom. Mada ja konzumiram hleb i meni to nije problem. Iz nekih obroka izbacim,kada ima krompira ili pirinca.
Postepenost je kljuc svega.Jer ako naglo prestanes sa bilo cim pre ces imati osecaj da se vratis tom poroku,a ako postepeno radis vece su ti sanse da uspes.I ja sam tako smanjio unos hleba.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #233 poslato: Novembar 02, 2023, 02:45:20 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Ti i ja i dr.Anita sigurno ne,ali bi onda dosao Dule sa pitanjem,pa sam zato unapred napisao. ;)

Nisam ja valjda ovde najgori? :D
Nisi,daleko od toga,samo volis malo da kontriras. ;D
Ali to je normalno,ne moze a i ne treba da svako ima jednako misljenje kao i drugi.
Dule mi te volimo. ;)

Nije da volim da kontriram, ali prosto imam drugacije stavove. :)
Znam,zato sam i napisao da te volimo da ne mislis da je ovo protiv tebe.Recimo ako se nas troje slazemo ti se garant neces sloziti.S tim da je dr.Anita najumerenija od svih nas,sto je za veliku pohvalu,dr.Nikola sve pedantno izmeri i obrazlozi ja sa svojim iskustvom sve to podrzim i onda dodes ti i sve okrenes naopacke... ;D
Miki, dobro si nas sve opisao. Svaka cast. Genijalno :)
Hvala,trudio sam se.Nisam dzabe imao 10-ku na faksu iz psihologije. ;D
Jos cekam misljenje dr.Anite,da li se i ona slaze sa mojom konstatacijom.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #232 poslato: Novembar 02, 2023, 02:43:12 posle podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Prema naučnim istraživanjima, neke namirnice sadrže korisna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Ovo uključuje hranu kao što je:
Voće i povrće. Prema pregledu iz 2017. godine, voće i povrće su bogati antioksidansima. Ova jedinjenja mogu pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i oštećenja DNK.
Ovo opet zavisi sa cime je to voce prskano,jer ako je prskano sa nekim jakim herbicidom onda opet nije zdravo....ako nije prskano onda si naravno u pravu.
Slažem se. Ako je prskano voće i povrćče, onda nema ništa od zdravog obroka.
Samo da ti kazem da imam jabuke,kruske,sljive,orah.E sad osim oraha sve sam morao da prskam jer bi mi inace pojeli vaske celo drvo....a hteo sam da nista ne prskam kao moj tata pre visse od 20 godina,ali sam skontao u yadnjih 10 godina ako hoces da imas voce moras da prskas nayalost....Tako da toliko o tome....

Zato sto su i insekti toliko mutirali. Ali i ti sigurno jesi prskao po pravilu i u tacnim dozama za razliku od proizvodjaca npr. malina...
Mozda sam cak i manje prskao nego sto su rekli....stavio vise vode manje tog sredstva.

I sve je bilo ok sa plodovima?
Jeste hvala bogu,bili su jako ukusni i bez dodatnog proteina. ;D
Nije lose ni kad ima zivotinjskih proteina u vocu ;D
Samo da ga ne vidim,onda moze.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #231 poslato: Novembar 02, 2023, 02:42:26 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Ti i ja i dr.Anita sigurno ne,ali bi onda dosao Dule sa pitanjem,pa sam zato unapred napisao. ;)

Nisam ja valjda ovde najgori? :D
Nisi,daleko od toga,samo volis malo da kontriras. ;D
Ali to je normalno,ne moze a i ne treba da svako ima jednako misljenje kao i drugi.
Dule mi te volimo. ;)

Nije da volim da kontriram, ali prosto imam drugacije stavove. :)
Dule,ti si genije. Obicno te nema duze na forumu. A ja ne udjem 2 dana i zateknem 200 poruka,koje detaljno iscitavam.
 :)
Da,obicno se pojavi oko polovine meseca i dan-dva pred kraj meseca i onda nas zatrpa odgovorima.A mi tu svaki dan i onda nema 200 poruka i lakse mozes da ispratis situaciju. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #230 poslato: Novembar 02, 2023, 02:40:58 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Dimljeno jeste kancerogeno, pod određenim uslovima. Znam da kada se topi salo sa mesa i padne na ogrev, onda se podigne dim i zalepi za meso i tako bude i kancerogeno.
Ovaj podatak sam i ja čula ali smatram da domaće prerađena hrana se verovatno razlikuje od one prerađene u masovnoj proizvodnji.
Razlikuje se, ali prema nekim istrazivacima,podjednako je stetna. A sve zbog takvog nacina pripreme.
Onda ispada da meso trebamo jesti sirovo ili?

Govedji sushi. :D
To je sarma. ;D

Ali nije sirova, vec se rkcka od uvece do ujutru na tihoj vatri. :D
Bilo tako pre 100 godina. Sada sto pre i podreje se u mikrotalasnoj i cepaj. Ili kupis kao gotovo jelo.
Kako kod koga,ali kad se vec jednom skuva onda se greje u mikrotalasnoj....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #229 poslato: Novembar 02, 2023, 02:39:25 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂
Ja kada imam krompir ili pirinac,onda to jedem bez hleba. Nemam potrebu da gomilam ugljene hidrate :)
Ne,to nikako!!!!Ja dobijem slom zivaca kada vidim da tako jedu!!!!
A recimo kada sam bio mali,uvek sam jeo supu sa hlebom. A sada to ne mogu nikako. A realno nema ni potrebe, pored rezanaca.

Mislim da su ans vise tako naucili ...
Meni su uvek govorili da ne jedem supu sa hlebom,ali kao mali sam jedino tako voleo da jedem. Sada to ne bih mogao uopste.
Meni hvala Bogu nisu to rekli i nisam morao tako da jedem. ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #228 poslato: Novembar 02, 2023, 02:38:41 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Da li bi podelila sa nama šta koristiš umesto hleba? Pirinač, krompir ili još neke namirnice?
Pa s obzirom da uopšte nemam potrebu za hlebom i ne nalazim mu zamenu. Jedem bilo koji obrok bez toga. 🙂

I ne ogladnis?
A ti Dusane,jel jedes hleb? I ako jedes,koji koristis?
Po njegovim odgovorima bih rekao da jede....e vec vrstu ne bih znao da kazem na osnovu njegovih odgovora.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #227 poslato: Novembar 02, 2023, 02:37:33 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .

Ni so vise ne spada u belu smrt kao nekada.
Ne spada. Ona se uvek koristila. Samo sto sam ja navikao da jedem manje slano i tako mi odgovara.
Ja sam na vikao da jedem manje jos dok sam se takmicio u bodi bildingu i odgovara mi tako.A najveca ironija je da bodi bilderi sada koriste so i to u dosta velikim kolicinama.Onda nismo smeli jer so veze vodu zbog cega nam misici nece biti tako definisani/vidljivi....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #226 poslato: Novembar 02, 2023, 02:35:40 posle podne »

Ja prosto obožavam,kremaste torte,kolače...
Volim i ja. Ali posto dugo godina bas slabo konzumiram,onda ss izgubi i neka posebna zelja. A ovako se postane i zavistan od slatkisa.
To sam i ja primetio kod sebe da je prosla zelja,ustvari nije toliko izrazita kao ranije.Ranije ako nisam pojeo cokoladu bio sam nervozan i lose volje a sad i kad se setim samo odmahnem rukom i to je to.
Ljudi budu nervozni. Bukvalno je to zavisnost. I sam si primetio. A ovako toga nema i čovek se lepše oseća.
Ali ne mora značiti da će se kod svih ljubitelja slatkiša razviti zavisnost. Kao što je Miki naveo ako se javlja nervoza kada nešto slatko nije dostupno onda je to već loš signal.
Naravno da nece svako razviti zavisnost. Ali kada se pretera i javlja nervoza,ako nema slatkisa,onda se vec ide ka zavisnosti.
Sto je najgore ja sam vec na pocetku bio takav,jos kao klinac kad zbog neceg nisam dobio cokoladu a smatrao sam da sam trebao pravio sam problem roditelima u smislu da sam izrazavao svoje nezadovoljstvo.
To si me podsetio. Pisalo je da Kristijano Ronaldo ne daje svojoj deci slatkise. Mozda to i nije losa odluka.
A sad si me ti podsetio da su mene uvek nagradivali pored grljenja i lepih reci sa necim slatkim pa mozda otuda i ta losa navika....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #225 poslato: Novembar 02, 2023, 02:34:16 posle podne »

Ko nešto voli i ume da se kontroliše naravno da treba da jede. Kad neko gubi kontrolu to se vidi u svim poljima zdravlja i dr. Tako da su torte i kolači sasvim u redu.
Naravno. Slažem se. Treba konzumirati sa merom. Treba to svima skretati pažnju.
Kad je o ovome rec ja uvek spomenem kao primer sebe koji je u mogucnosti da sa jedne table cokolade svaki dan sam stigao dotle da msecno jednom dvaput pojedem max pola table.
Potrebna je celicna volja. Odlicno si uspeo da se kontrolises.
Bilo je jako tesko,pogotovo u pocetku.Teze mi je to palo nego teski treninzi,veruj mi.
Verujem ti. Uvek sam i smatrao da je teze izboriti se sa necim psihicki,a da je fizicki napor laksi.
Ne samo to da odlucis da neces vise,to je najlakse nego kad naide kriza treba izdrzati i ne pronalaziti izgovore zasto moram....
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #224 poslato: Novembar 02, 2023, 11:18:08 pre podne »

To jesi u pravu. ALi kolicina hrane mora biti veca.
Šta znam, kad uopšte nemaš tu naviku onda je porcija normalna. Verovatno ljudi koji nakon redovnog konzumiranja hleba hoće da ga izbace povećavaju porciju ostalih namirnica.
Ja mislim da je tu Dule mislio da ako ne jedes hleb teze ces se najesti,pre ces imati osecaj glada.
Miki,a ti bese konzumiras samo integralni i crni hleb?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #223 poslato: Novembar 02, 2023, 11:16:46 pre podne »

To jesi u pravu. ALi kolicina hrane mora biti veca.
Šta znam, kad uopšte nemaš tu naviku onda je porcija normalna. Verovatno ljudi koji nakon redovnog konzumiranja hleba hoće da ga izbace povećavaju porciju ostalih namirnica.
Ja mislim da je tu Dule mislio da ako ne jedes hleb teze ces se najesti,pre ces imati osecaj glada.
Verovatno samo u pocetku odvikavanja od hleba. Ali treba poceti postepeno. Izbacivanjem iz vecere,pa tako redom. Mada ja konzumiram hleb i meni to nije problem. Iz nekih obroka izbacim,kada ima krompira ili pirinca.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #222 poslato: Novembar 02, 2023, 11:13:12 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Ti i ja i dr.Anita sigurno ne,ali bi onda dosao Dule sa pitanjem,pa sam zato unapred napisao. ;)

Nisam ja valjda ovde najgori? :D
Nisi,daleko od toga,samo volis malo da kontriras. ;D
Ali to je normalno,ne moze a i ne treba da svako ima jednako misljenje kao i drugi.
Dule mi te volimo. ;)

Nije da volim da kontriram, ali prosto imam drugacije stavove. :)
Znam,zato sam i napisao da te volimo da ne mislis da je ovo protiv tebe.Recimo ako se nas troje slazemo ti se garant neces sloziti.S tim da je dr.Anita najumerenija od svih nas,sto je za veliku pohvalu,dr.Nikola sve pedantno izmeri i obrazlozi ja sa svojim iskustvom sve to podrzim i onda dodes ti i sve okrenes naopacke... ;D
Miki, dobro si nas sve opisao. Svaka cast. Genijalno :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #221 poslato: Novembar 02, 2023, 11:09:22 pre podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Ja mislim da bi SZO trebala da skine puno hrane sa te liste jer nemaju dovoljno dokaza,samo plase ljude.
Sto bi trebali uzeti u obzir je da sa nijednom hranom/picem ne treba preterivati,izbegavati secere,masti,gmo i za ono za sta 100% znamo da je stetno i to je to.
Samo masti ne bi toliko trebalo izbegavati. Ranije su ih dosta ocrnili. Nema potrebe za time. Ranije su generacije odrastale na masti i hlebu, a onda se svinjska mast krivila za mnogo šta. Nije baš tako.
Ovde bih se složila sa Mikijem. Ne možemo izbegavati baš sve što se proglasi nezdravim. I belo brašno ima svoje prednosti, a o mastima ste već rekli .
Beli hleb konzumiram,ali ja nemam problem. Neko bi odmah dobio na tezini.
Ja crni jer beli me naduje,ali PRAVI crni a ne obojeni. ;)
Mislim da se nekad previše pažnje obraća i na nadimanje. Pa većina hrane to izaziva. Treba praviti razliku kad je zdravstvena, kad estetska tegoba.
Dr Anita, koji hleb ti preferiras?
Meni je apsolutno svejedno. Retko jedem testo ali kad jedem volim obično testo, domaće kiflice, hlebove, burek itd. Ne opterećujem se sa mira testo biti od zdravijeg brašna kad je samo po sebi nezdravo. Ali napominjen da ja zaista nemam potrebu za njim i ne jedem ga često.
Ja uglavnom kod dorucka jedem hleb,posle se trudim da ga izbegnem.Ja kao zamenu koristim uglavnom krompir i pirinac.Kod krompira ne mislim na pomfrit nego uglavnom kuvani.
Pomfrit uopste i ne razmatramo :) Jedna od dosta nezdravih varijanti pripreme krompira.
Ti i ja i dr.Anita sigurno ne,ali bi onda dosao Dule sa pitanjem,pa sam zato unapred napisao. ;)

Nisam ja valjda ovde najgori? :D
Nisi,daleko od toga,samo volis malo da kontriras. ;D
Ali to je normalno,ne moze a i ne treba da svako ima jednako misljenje kao i drugi.
Dule mi te volimo. ;)

Nije da volim da kontriram, ali prosto imam drugacije stavove. :)
Znam,zato sam i napisao da te volimo da ne mislis da je ovo protiv tebe.Recimo ako se nas troje slazemo ti se garant neces sloziti.S tim da je dr.Anita najumerenija od svih nas,sto je za veliku pohvalu,dr.Nikola sve pedantno izmeri i obrazlozi ja sa svojim iskustvom sve to podrzim i onda dodes ti i sve okrenes naopacke... ;D
Neka Dule kaze koja ga organizacija finansira ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7338


« Odgovor #220 poslato: Novembar 02, 2023, 11:07:20 pre podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Mikrotalasna kao takva nije zdrava to je vec davno dokazano,ali posto je lakse podgrejati hranu u njime svi ga koristimo.
Iskreno, ja nikada nisam koristio mikrotalasnu i to je zaista štetna stvar.
Bravo za tebe!!!!Iskreno.I ja se trudim da ga izbegavam ali kad zurim onda ga koristim...

Neki put je zaista neizostavana.
Ja mislim da je to vise zbog nase lenjosti i udobnosti nego zato sto je neizostavna.

Nemanje vremena nije lenjost...
To da covek nema vremena za nesto to je do coveka.Sve se moze da se organizuje i da se postigne ako covek dobro isplanira svoj dan i onda nema takvih izgovora kao sto je nisam imao vremena....ne,druze moj,ti si onda lenj,ili ti to nesto nije toliko vazno da bi ranije ustao,da bi ostao kasno u noc ili bilo sta samo da uradis.
Ili neko ne ume da se dobro organizuje.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.423 sekundi sa 18 upita.